top of page

Σεπτέμβριος 2007

Writer's picture: Thanassis VemposThanassis Vempos


Μια οι πυρκαγιές, μια οι εκλογές, το περιβάλλον ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, με τον λαό του Helladistan να τάσσεται σύσσωμος και αναφανδόν υπέρ του περιβάλλοντος –μέχρι βεβαίως το επόμενο συγκλονιστικό θέμα της επικαιρότητας, όπως πχ η ήττα της ομάδας του, η κλήρωση του Champion’s League και τα σχετικά.

Χάρτης των δασικών πυρκαγιών (27.8.2007) που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το κατευθυνόμενο σχέδιο για την καταστροφή της Ελλάδας εξυφάνθηκε στη Γροιλανδία -διότι εκεί δεν σημειώθηκε ούτε μία πυρκαγιά

(ο χάρτης προήλθε από εδώ)


Μια οι πυρκαγιές, μια οι εκλογές, ένα άλλο θέμα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα. Χμμ… όχι ακριβώς. Όχι με την έννοια ότι αφ’ ενός μεν δεν είχε πάψει ποτέ να είναι επίκαιρο (το αντίθετο μάλιστα), και ότι αφ΄τέρου δε ότι δεν πρόκειται ποτέ να το δείτε ως θέμα στα δελτία ειδήσεων ή στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Χμμ… όχι ακριβώς. Το θέμα το βλέπετε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αλλά δεν είναι ακριβώς είδηση… Ούτε ακριβώς θέμα… Χμμμ…


Δύσκολο να το εκφράσω, αλλά παρηγοριέμαι ενθυμούμενος το Κρυμμένο Γράμμα του Πόε. Ενθυμούμενος ότι η αποτελεσματικότερη κρυψώνα είναι να αφήσεις κάτι σε κοινή θέα.


Τέλος πάντων, όποιος κατάλαβε, κατάλαβε –ή θα καταλάβει. Το θέμα είναι η κορύφωση της παράνοιας ως θεμελιώδους τρόπου σκέψης της πλειοψηφίας. Όχι της εκλογικής. Ή μάλλον και αυτής. Έχω γράψει πάμπολλα σε τούτην εδώ τη στήλη τα τελευταία πέντε χρόνια. Όμως παρατηρώ ότι η συνωμοσιολογική παράνοια σε βαθμό ψυχοπαθολογικής διαταραχής έχει φτάσει σε νέα ύψη. Και το χειρότερο είναι ότι στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου Μιθριδατισμού (ξέρετε τι σημαίνει αυτό;) η πλειοψηφία μοιάζει με το μακάριο βάτραχο στην κατσαρόλα που φιγουράρει στο εξώφυλλο ενός βιβλίου μου. Καθόλου τυχαία βέβαια.

Χε-χε! Κάτι ήξερα εγώ!

Όταν η πλειοψηφία (ή καλύτερα η πλειονότητα) του κοινού τελεί υπό κατάσταση χρονίας συνωμοσιολογικής παρανοειδούς ψύχωσης, τότε οι σαλεμένοι έχουν το πάνω χέρι και οι ασάλευτοι το κάτω. Συνεπώς οι δεύτεροι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις τους. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, προσέχετε λοιπόν.


Κι επειδή κανείς δεν θα συνειδητοποιήσει ότι ανήκει στην πρώτη κατηγορία, συνεπώς προσέχετε όλοι!

Μιθριδατισμός! Ωραία λέξη. Τη χρησιμοποίησε και ο δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας ως τίτλο επιφυλλίδας του στην Καθημερινή (16.6.2007), πολύ πριν τις εκλογές και τις φωτιές. Αναφέρεται στον πολλαπλασιασμό των στιγμιοτύπων βίας (ξύλο, ατυχήματα, κλοτσοπατινάδες, ατυχήματα, συντριβές κλπ) στις αθλητικές ανασκοπήσεις.

«Όσοι… τα επιλέγουν [αυτά τα στιγμιότυπα] για να τα προβάλουν φαίνεται να γνωρίζουν πως όχι μόνο εθιστήκαμε πια στη βία αλλά ίσως και να γεννιέται μέσα μας μια ενστικτώδης, άρα δύσκολα τιθασεύσιμη χαρά, όταν βλέπουμε άλλους να κινδυνεύουν, ακόμα και να σκοτώνονται».


Και συνεχίζει.


«Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι θιασώτες των εξτρίμ σπορ δείχνει ότι στις εγκλωβισμένες κοινωνίες της ανόνειρης καταναλωτικής μαλθακότητας μόνο τα εξτρίμ σπορ έχουν κάτι να ‘προσφέρουν’, τουλάχιστον σε όσους χόρτασαν ευμάρεια. Κάποια στιγμή το εμπόριο της αδρεναλίνης θα φτάσει να απειλήσει το εμπόριο των ‘παραδοσιακών’ ψυχοτρόπων…»

Ουάου! Τη βρίσκω!!!

Για το περιβάλλον λέγαμε πριν… Χμμ, μάλιστα.


«Οι Έλληνες λατρεύουν το Ι.Χ., παράγουν αφειδώς απορρίμματα χωρίς να συμμετέχουν σε καμίας μορφής ανακύκλωση και παρ' όλα αυτά δηλώνουν περιβαλλοντικά ευαίσθητοι. Έρευνα της V-PRC/Public Issue, σε συνεργασία με την WWF Ελλάς… έδειξε ότι οι Ελληνες ανησυχούν μεν για την κατάσταση του περιβάλλοντος, δεν θεωρούν όμως ότι τους αναλογεί μέρος της ευθύνης για την άσχημη κατάσταση». (In.gr, 5.6.2007)

Φταίει το κράτος! (από την Ελευθεροτυπία, 5.6.97)

Και γιατί να τους αναλογεί; Αφού ξέρουμε ποιος φταίει! Το καλύτερο είναι όμως το ακόλουθο:


«Ένας στους τρεις θεωρεί ότι κυρίαρχο περιβαλλοντικό πρόβλημα στον πλανήτη και τη χώρα είναι η ρύπανση και η μόλυνση».


Καλό ε; Σα να λέμε δηλαδή ότι το κυρίαρχο ιατρικό πρόβλημα στον πλανήτη είναι οι ασθένειες και οι παθήσεις!

Η σταθερή διατροφή με μπαρούφες, κενολογία και ξύλινο λόγο που παρέχουν αφειδώς (αλλά ποτέ δωρεάν) τα ΜΜΕ και άλλα outlets έχει διαμορφώσει συνειδήσεις σε βαθμό που ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει (εδώ παραπέμπω στα περί Μιθριδατισμού και πλειοψηφίας-μειοψηφίας που λέγαμε πριν). Ο Πόλεμος των Λέξεων μαίνεται ολόγυρα αλλά είναι τόσο φανερός που καταντά αόρατος (για τους περισσότερους). Δυστυχώς όμως τα θύματά του δεν είναι καθόλου αόρατα.


Ξέρατε ότι μεταξύ άλλων, υπάρχουν τριών ειδών μπαρούφες στον πολιτικό λόγο; Ούτε κι εγώ. Το διάβασα σε ένα άρθρο του καθηγητή Χαρίδημου Τσούκα (Καθημερινή, 27.5.2007). Όντως, υπάρχουν οι κενολογικές, οι επιδεικτικές και οι συνθηματολογικές. «Οι κενολογικές μπαρούφες αποσκοπούν να γεμίσουν επικοινωνιακό χρόνο με ανούσιο λόγο, οι επιδεικτικές να φιλοτεχνήσουν το προφίλ του ομιλητή… και οι συνθηματολογικές να λανσάρουν νέα συνθήματα στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής πολιτικής αντιπαράθεσης…»

Και ο καθηγητής καταλήγει αποφαινόμενος ότι στον πολιτικό λόγο: «…η γλώσσα… εκπίπτει σε ένα εργαλείο προπαγάνδας και απόκρυψης».


Τι μας λέει όμως τώρα ο κ. καθηγητής; Αφού ο καθένας μπορεί να εντοπίσει τις μπαρούφες που εκτοξεύονται δίκην ρουκετών ολόγυρά του από το πρωί ως το βράδυ. Έτσι είναι. Μπαρούφες ταΐζουν τα Αμερικανάκια και τους Κουτόφραγκους. Μασάει ο Έλληνας; Τσσσσσς! Σε τα μας;


Αλήθεια, έχετε προσέξει την άνευ προηγουμένου κατάχρηση του πληθυντικού των ουσιαστικών και της χρήσης του αόριστου άρθρου εκεί που όχι μόνο δεν απαιτείται αλλά είναι και λάθος να χρησιμοποιείται; Το έχω εντοπίσει ξανά, αλλά τώρα τελευταία βλέπω ότι η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε όριο.

Να κάτι άλλο ασχετοσχετικό (αυτή είναι λέξη δικής μου επινόησης).


Στο Helladistan δεν έχει ακόμα γίνει γνωστή η λέξη «γεωσυντήρηση» (geoconservation) αλλά μπορείτε να την googλίσετε για να δείτε περί τίνος πρόκειται. Όπως αναφέρει το New Scientist (20.6.2007) είναι «…ένα αυξανόμενο κίνημα που θα παραχωρήσει στις πέτρες της γης το ίδιο είδος προστασίας όσο και τα σπάνια ζώα ή τα μουσειακά εκθέματα. Κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η συλλογή βοτσάλων και απολιθωμάτων είναι το ίδιο βλαβερή με το ξερίζωμα αγριολούλουδων ή τη συλλογή αυγών σπανίων πουλιών. Λένε ότι οι μοναδικοί γεωλογικοί σχηματισμοί του κόσμου απειλούνται όλο και περισσότερο… Τώρα, λένε οι γεωλόγοι, ήρθε η ώρα να δώσουμε στις πέτρες το σεβασμό που τους αξίζει».

Κοίτα το αναίσθητο κάθαρμα πώς καταστρέφει το περιβάλλον!

Και ολίγη από ιατρική τώρα:


Σας αρέσουν τα ταξίδια. Ξεχάστε τα. Γιατί; Διότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) επιβεβαιώνει τώρα ότι τα πολύωρα ταξίδια μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας. «Ο κίνδυνος βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης (deep vein thrombosis, DTV) και το ενδεχόμενο σχηματισμού θρόμβων στον αίμα διπλασιάζονται μετά από ταξίδι τεσσάρων ωρών. Και ο κίνδυνος δεν περιορίζεται μόνο στις πτήσεις. Τα ταξίδια με αυτοκίνητα, λεωφορεία και τρένα είναι το ίδιο επικίνδυνα». [από το skai.gr (29.6.2007)].


Και άλλο κάτι ενδιαφέρον,


«Στο συμπέρασμα ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν προκαλεί πονοκέφαλο καταλήγει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τροντχάιμ της Νορβηγίας… Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πιθανότερη εξήγηση για τα συμπτώματα που ισχυρίζονταν ότι ένιωθαν οι εθελοντές στο κεφάλι είναι το φαινόμενο ‘nocebo’, η προσδοκία τους δηλαδή για αρνητικά συμπτώματα. Η νορβηγική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τα συμπεράσματα της επιστημονικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Πράγα το 2004, ότι δηλαδή δεν υπάρχει επιστημονική βάση που να συνδέει τα συμπτώματα της ηλεκτρομαγνητικής υπερευαισθησίας με την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία είναι το φαινόμενο, κατά το οποίο κάποια άτομα βιώνουν δυσμενείς επιδράσεις, όταν χρησιμοποιούν ή βρίσκονται κοντά σε περιοχές πηγών και συσκευών ηλεκτρικών, μαγνητικών και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και αποδίδουν τα συμπτώματα τους αυτά στις εκπομπές των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, που παράγουν αυτές οι πηγές και οι συσκευές».

Και από την Ελευθεροτυπία (10.7.2007)

«Οκτώ στους δέκα Ελληνες ρωτούν τον γιατρό τους για την επίπτωση των κινητών τηλεφώνων στην υγεία. Ενας στους δέκα γιατρούς όμως ξέρει να απαντήσει. Η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών, αν και θεωρεί ότι έχει γνώση του θέματος, είναι ανεπαρκώς ενημερωμένη ή πολύ φοβισμένη για την επίδραση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στην υγεία. Τα παραπάνω έδειξε μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας».


Και στο ίδιο δημοσίευμα

«Τέσσερις στους 10 γιατρούς είναι βέβαιοι και 4 στους 10 θεωρούν πιθανότερη αιτία πρόκλησης κεφαλαλγιών τη χρήση κινητού τηλεφώνου τη στιγμή που μόνο 1 στους 10 αμφιβάλλει γι' αυτό και 1 στους 10 δεν γνωρίζει».


Ιατρικής συνέχεια


Σύμφωνα με είδηση του New Scientist (25.7.2007), η παχυσαρκία είναι «κοινωνικά μεταδοτική». Τι σημαίνει αυτό; Κάτι σαν το ‘nocebo’ που είδαμε πριν. Άμα πχ οι κολλητοί σας είναι πασίχοντροι και ζείτε σε μια μικρή κοινότητα, τότε μάλλον θα γίνετε κι εσείς πασίχοντρος. Μια οι νέες λέξεις που ορίζουν νέα πραγματικότητα, μια ο συνεχιζόμενος εξοβελισμός της ατομικής ευθύνης (σε παγκόσμια κλίμακα), και να’ σου κάποια νέα παρακλάδια από περίεργα ρεύματα. Αυτά όμως τα έχω ήδη αναλύσει εδώ. Θυμάστε το "παχυσαρκογόνο περιβάλλον" που ανέφερα εδώ;

Μιαμ!

Και με τα Μαύρα Υπόγεια Ρεύματα σχετίζεται άμεσα κι αυτό (in.gr, 10.9.2007),


«Ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 60% στον κόσμο στη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων και οι περισσότερες αυτοκτονίες καταγράφονται στις υπό ανάπτυξη χώρες» σύμφωνα πάντα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO). Περίπου 3.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο… Για κάθε άνθρωπο που αποφασίζει και δίνει τέλος στη ζωή του, υπάρχουν άλλοι 20, οι οποίοι αποπειρώνται ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσουν…»


Μήπως θυμηθήκατε εκείνο το πείραμα με τα δύσμοιρα ποντικάκια στο κλουβί που κατασπαράχθηκαν μεταξύ τους επειδή δεν είχαν ζωτικό χώρο;

Δεν ξέρω για τα ποντίκια, εγώ είμαι συνειδητοποιημένο περιστέρι-βομβιστής αυτοκτονίας

«Επιστολή στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, απέστειλαν τουλάχιστον 300 κατάδικοι σε ισόβια κάθειρξη στην Ιταλία, ζητώντας την επαναφορά της θανατικής ποινής, καθώς ‘κουράστηκαν να πεθαίνουν από λίγο κάθε ημέρα’, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά».(Έθνος online, 31.5.2007).


Αλήθεια, αν συνδυάσετε τις δυο αυτές ειδήσεις τι συμπέρασμα θα μπορούσε να εξαχθεί; Να μια άσκηση προς επίλυση.


Συνεχίζεται…


ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟΣ ΜΕΛΛΩΝ


Ή γιατί το παρελθόν δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε

(Πότε πότε η χρονομηχανή θα σας μεταφέρει σε ένα ακόμα future perfect. Ή σε ένα ακόμα Σημείο Αγκίστρωσης)

Από το Έθνος (16 και 17.8.1985) Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια Κι όσο περνάν τα χρόνια, τόσο πιο όμορφα μυρίζει!



115 views

Recent Posts

See All
bottom of page