top of page

Ο Άνεμος απο το Σείριο

Writer's picture: Thanassis VemposThanassis Vempos

Ανιχνεύοντας τις μυστικές διαδρομές της πύρινης τραγωδίας στο Μάτι (και όχι μόνο)


Η ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη ήταν ένα από τα θύματα της πύρινης τραγωδίας στην Ανατολική Αττική. Στο τελευταίο έργο της «Εγώ ο Νικόλαος Μάντζαρος» στην παράσταση ξεκινούσε ανάβοντας ένα σπίρτο και λέγοντας: «Το’ σκασα από τον τάφο μου. Έπιασε φωτιά στο κοιμητήριο κι άρχισα να πυρώνομαι! Ε! Όχι είπα, δεν κάηκα ζωντανή, να καώ πεθαμένη; Ευχήθηκα μ’ ούλη μου την καρδιά να εξαφανιστώ… ε μιράκολο γίνηκε!…»



Μπορεί να ορίσει κανείς την αφετηρία ενός κύκλου, ξεκινώντας αυθαίρετα από οποιοδήποτε σημείο της περιφέρειάς του.

Με την έννοια αυτή οι συνδέσεις ανάμεσα στα συμβάντα μπορούν να ξεκινήσουν από οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Εδώ κρύβεται και η κλασική παγίδα στην οποία πέφτουν όσοι υιοθετούν άκριτα τον αφορισμό ότι «τα πάντα έχουν σχέση με τα πάντα». Ο αφορισμός ισχύει, αλλά αν δεν θέσουμε κάποιες περιοριστικές παραμέτρους, είναι εξίσου άχρηστος πρακτικά όσο το «τίποτα δεν έχει σχέση με τίποτα».

Ναι, τα πάντα έχουν σχέση με τα πάντα, αλλά αναλόγως του επιπέδου στο οποίο τα εξετάζουμε. Στην τελική ανάλυση και από πρακτικής άποψης, «κάποια» έχουν σχέση με «κάποια». Το «ποια κάποια» είναι τα μεν και τα δε, εξαρτάται από το σκοπό της έρευνας, τη γνώση και την πείρα του ερευνητή και από διάφορα άλλα πράγματα.

Αυτά τα κάποια, θα αναφέρω με χρονολογική σειρά, κάνοντας σχόλια και παρατηρήσεις όπου χρειάζεται, προσπαθώντας να σκιαγραφήσω μια παράξενη ακολουθία συμβάντων που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2018 με επίκεντρο την Αττική (και όχι μόνο). Μια ακολουθία που χαρακτηρίστηκε από το δίπολο νερού-φωτιάς. Παραθέτω τα γεγονότα με χρονολογική σειρά –όχι επειδή αυτή η μέθοδος είναι η «ορθότερη», αλλά επειδή πρέπει να ξεκινήσουμε από μια αφετηρία. Θυμηθείτε: ένα σημείο της περιφέρειας ενός κύκλου είναι παρόμοιο με οποιοδήποτε άλλο στην ίδια περιφέρεια. Επίσης: δεν παραθέτω links –γκουγκλίστε ό,τι σας ενδιαφέρει και θα βρείτε την άκρη (μπορεί και πολλές άκρες…)


* Τρίτη, 19 Ιουνίου. Άγνωστοι εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο του ιερού των Αιγυπτίων Θεών, στη Μπρεξίζα, ανάμεσα στο Μαραθώνα και στη Νέα Μάκρη προξενώντας σημαντικές φθορές σε αντίγραφα αγαλμάτων των θεών Ίσιδος και Όσιρη (ευτυχώς τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μαραθώνα). Ο βανδαλισμός έγινε με μεθοδικό και «συμβολικό» τρόπο που υποδήλωνε πως οι άγνωστοι δεν έδρασαν από τυφλή θρησκευτική ή άλλη μισαλλοδοξία.



*Δευτέρα, 2 Ιουλίου – Κυκλοφόρησε η είδηση ότι μαγνητική καταιγίδα αναμένεται να πλήξει τη Γη στις 23 Ιουλίου, σύμφωνα με προβλέψεις ρωσικού αστρονομικού εργαστηρίου. Όπως ήταν φυσικό, δημιουργήθηκε ο σχετικός σάλος στα media. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών απέρριψε την πρόβλεψη, σημειώνοντας πως τέτοιες προβλέψεις είναι «επιστημονικά ανέφικτες και αποσκοπούν στο να δημιουργούν πανικό».


*Παρασκευή, 20 Ιουλίου – η γιορτή του προφήτη Ηλία, κύριου της αστραπής, της βροντής και του κεραυνού, καθώς και της βροχής. Μερικές επισημάνσεις εδώ:

--Ο προφήτης Ηλίας αναλήφθηκε με πύρινο άρμα στους ουρανούς. Η λατρεία του Προφήτη Ηλία αντικατέστησε τη λατρεία του αρχαίου θεού Ήλιου -ο οποίος ταυτίζεται με τον «υέτιο» και «κεραύνιο» Δία. Υπάρχει ακόμα η ετυμολογική ταύτιση (Ηλίας - Ήλιος), η παράλληλη λατρεία στα κυνικά καύματα κλπ.

--Στην αρχαιότητα, το χρονικό διάστημα μετά την 21η Ιουλίου αναφέρεται και σαν Κυνάδες ημέρες ή περίοδος των Kυνικών Kαυμάτων. Η ονομασία αυτή είναι συνδεδεμένη με την ανατολή του Σειρίου ο οποίος ανατέλλει ταυτόχρονα με τον Ήλιο. Η συγκεκριμένη περίοδος περιγράφεται στις αρχαίες πηγές με μελανά χρώματα

--Στην αρχαία Αίγυπτο, ο Σείριος (Σώθις) θεωρείτο ως το σημαντικότερο άστρο.

--Στην ελληνική μυθολογία, ο Σείριος ήταν το πιστό σκυλί του κυνηγού Ωρίωνα. Άλλωστε στην ουρανογραφία αποκαλείται και Dog Star (Άστρο Σκύλος) ενώ είναι ο λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός.


*Κυριακή, 22 Ιουλίου, πέθανε ο στιχουργός Μάνος Ελευθερίου.

--Την ίδια μέρα, ένα δεκάχρονο κοριτσάκι και μια 18χρονη νεαρή σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν όταν ένας άντρας με όπλο άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως σε ρεστοράν και αυλές στην δημοφιλή ελληνική συνοικία (Greektown) του Τορόντο. Ο πακιστανικής καταγωγής δράστης, αυτοκτόνησε αμέσως μετά. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή είχε ψυχολογικά προβλήματα επί χρόνια, δεν ήταν θρήσκος και δεν βρισκόταν σε καμία λίστα ατόμων που βρίσκονταν υπό επιτήρηση για θέματα εθνικής ασφάλειας.

--Το επεισόδιο στο Τορόντο ήρθε μόλις μερικές μέρες πριν κλείσει ένας αιώνας από τις περίφημες ταραχές που ξέσπασαν στις 2-4 Αυγούστου 1918 εναντίον των Ελλήνων μεταναστών. Επρόκειτο για τις πιο εκτεταμένες ταραχές στην ιστορία της καναδικής πόλης και μία από τις μεγαλύτερες αντι-ελληνικές στον κόσμο –οφειλόταν δε στη (λανθασμένη) πεποίθηση ότι οι Έλληνες μετανάστες δεν είχαν πολεμήσει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι υποστήριζαν τους Γερμανούς.


--Δευτέρα, 23 Ιουλίου, το μεσημέρι ξεσπά πυρκαγιά στη Δυτική Αττική, κοντά στην Κινέτα, κατακαίγοντας μεγάλη έκταση, μεταξύ της οποίας και οικισμούς. Στις 16:50 το απόγευμα της ίδιας μέρας ξεσπά δεύτερη φωτιά στην Ανατολική Αττική, που ξεκινά από την ανατολική πλευρά της Πεντέλης (Νταού) και κατευθύνεται στην περιοχές Νέος Βουτζάς και Μάτι, επεκτείνεται γοργά λόγω των ισχυρών ανέμων, με αποτέλεσμα -εκτός των φυσικών και υλικών καταστροφών- δεκάδες θύματα. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός αναφέρεται σε 90 νεκρούς. H πυρκαγιά ήταν η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα (μέχρι στιγμής δηλαδή). Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

--Α, ναι, η 23η Ιουλίου ήταν η γιορτή του προφήτη Ιεζεκιήλ, ξέρετε εκείνου με το περίφημο όραμα που έχει γίνει αντικείμενο πολλαπλών ερμηνειών –από αρχαίοι αστροναύτες μέχρι αλληλοδιαστατική επαφή, διαλέγετε και παίρνετε.



--Στο όραμα του Ιεζεκιήλ, ο Θεός μετρά τους Ισραηλίτες που έχουν «μαρκαριστεί» με το «Τ» ως άξιους να επιβιώσουν –όσοι δεν το έχουν θα εξολοθρευτούν.

--Η πυρκαγιά που κατέκαψε το Μάτι, ξεκίνησε από την περιοχή της μονής Νταού Πεντέλης. Το όνομα Νταού, οφείλεται σε παραφθορά του ονόματος «Ταώ», παλιό προσωνύμιο της μονής. Το προσωνύμιο αυτό προέρχεται από το αρχαιοελληνικό σύμβολο «ΤΑΩ» της θεάς Ήρας που υπάρχει στην είσοδο της μονής.


--Φυσικά ιερό πουλί της Ήρας είναι το παγώνι

--Ταυ, Ταώς, Νταού, και παγώνια…

--Κι η ουρά του παγωνιού είναι γεμάτη μάτια.

«Του κάτω κόσμου τα πουλιά και τα παγώνια Με φως και νύχτα σου κεντούν μια φορεσιά»

("Του Κάτω Κόσμου τα Πουλιά", στίχοι του Μάνου Ελευθερίου)


Α. ναι, και ο συγγραφέας του βιβλίου του Ιεζεκιήλ στην Παλαιά Διαθήκη, αυτοσυστήνεται ως «γιος του ιερέα Βουζεί» (Buzzi) –κάτι που συνειρμικά παραπέμπει στον (Νέο) Βουτζά.

Το «ανκ» είναι ένας πασίγνωστος αρχαίος Αιγυπτιακός ιερογλυφικός χαρακτήρας, γνωστός και ως κλειδί της ζωής, κλειδί του Νείλου ή crux ansata, που χρησιμοποιούνταν ως σύμβολο του σύμπαντος και της ζωής, ανθρώπινης και θείας, το οποίο σχηματίζεται από το συνδυασμό των αρσενικών και θηλυκών συμβόλων αντίστοιχα, του Όσιρη και της Ίσιδας, ως σύμβολο της ένωσης των δύο αναπαραγωγικών δυνάμεων του ουρανού και της γης. Αποτελείται από ένα «Τ» και μια μικρή θηλιά από πάνω.



Πάλι το Ταυ

Ένα μήνα παρά μία μέρα μετά τις περίφημες φωτιές του Μεσοκαλόκαιρου

…το οποίο ανκ, βαστά στο χέρι και η Μάατ, η αιγυπτιακή θεά που αντιπροσώπευε τη δικαιοσύνη, την αλήθεια και την ειλικρίνεια.



Παραμένουμε στη Δευτέρα, 23 Ιουλίου: δεκαεννιά άνθρωποι σκοτώνονται και χιλιάδες μένουν άστεγοι όταν καταρρέει φράγμα σε απομακρυσμένη περιοχή του Λάος –ενός από τα λίγα ξένα κράτη που το ενδωνύμιό τους ηχεί οικεία στα Ελληνικά. Έτσι έχουμε τριήμερο πένθος για τον ελληνικό λαό, αλλά καταστροφή και στο Λάος.

«Χέρι χέρι» όπως θα έλεγε κι εκείνο το παλιό σύνθημα που αφορούσε το ομώνυμο με την ασιατική χώρα πολιτικό κόμμα… Νερό και φωτιά μαζί…


* Τρίτη, 24 Ιουλίου : γίνεται η πολιτική κηδεία του Μάνου Ελευθερίου και εν συνεχεία η σορός αποστέλλεται για αποτέφρωση στη Βουλγαρία. Η οικογένειά του, σχολιάζοντας το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν επιτρέπονται οι αποτεφρώσεις, έγραψε σε κοινωνικά δίκτυα: «Η σορός του Μάνου Ελευθερίου μεταφέρθηκε σήμερα στη Βουλγαρία για αποτέφρωση. Σε μια χώρα που εν ριπή οφθαλμού μπορεί να καείς ζωντανός, απαγορεύεται να καείς νεκρός».


Ο χάρος βγήκε, βγήκε παγανιά και θέρισε μια γειτονιά και έγινε μαύρος ουρανός και ανεμοζάλη και καπνός

«Ο χάρος βγήκε παγανιά», στίχοι του Μάνου Ελευθερίου (1974).


*Τετάρτη, 25 Ιουλίου: κυκλοφορεί η είδηση ότι μια τεράστια, υπόγεια λίμνη αλμυρού νερού, μήκους 20 χλμ φαίνεται να απλώνεται σε αρκετό βάθος κάτω από την επιφάνεια του Άρη, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.


*Πέμπτη, 26 Ιουλίου – έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Πάρκινγκ στη διασταύρωση Σωρού και Κηφισίας γίνεται λίμνη με αποτέλεσμα να βουλιάξουν δεκάδες αυτοκίνητα.

--Η μέρα αυτή είναι κι η γιορτή της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδας των ματιών. Η Αγία Παρασκευή συνδέεται και με το νερό που αναβλύζει από τη Γη. Η αγία αυτή είναι και δρακοκτόνος: σκοτώνει το δράκοντα που «κρατά» το νερό. Τα εξωκλήσια της είναι κτισμένα σε πηγές ή πλάι σε βαθιά πηγάδια.



--Ούτως ή άλλως ο Ιούλιος του 2018 χαρακτηρίστηκε από σφοδρές και έντονες βροχοπτώσεις και ανάλογα καιρικά φαινόμενα.


*Παρασκευή, 27 Ιουλίου: λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο «Ματωμένο Φεγγάρι» του 21ου αιώνα. Το φεγγάρι υφίσταται ολική έκλειψη για 1 ώρα και 43 λεπτά. Την ίδια μέρα ο πλανήτης Άρης λάμπει περισσότερο από ποτέ κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από όσο έχει υπάρξει από το 2003.



Ολοσχερής καταστροφή στο Μάτι

Το Μάτι είναι αρβανιτοχώρι και όνομά του το έχει πάρει πιθανόν από την ομώνυμη περιοχή γύρω από τον ποταμό Ματ της βόρειας Αλβανίας (Ματία). Στα Αλβανικά το μάτι είναι "συ" ή "σύρι".

"Σύρι" και Σείριος...

Αλλά κι ο Μάνος Ελευθερίου ήταν από την Σύρο...

Ματωμένο φεγγάρι - εκατόμβη θυμάτων στο Μάτι…

Και στο Κόκκινο Λιμανάκι…


Και κάτι σχετικά με το αίμα: η ανταπόκριση του κόσμου για προσφορά αίματος για τους τραυματίες πυρόπληκτους ξεπέρασε και τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κυρία Χάρι Ματσούκα, τις δύο πρώτες ημέρες της έκτακτης αιμοδοσίας συγκεντρώθηκαν 3.400 μονάδες αίματος στα νοσοκομεία της Αττικής! Την Τρίτη 24 Ιουλίου συγκεντρώθηκαν 1.300 μονάδες αίματος, ποσότητα υπερδιπλάσια από εκείνη που είχε συλλεγεί την αντίστοιχη ημέρα του περσινού Ιουλίου και την Τετάρτη 25 Ιουλίου η απογραφή ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή: συγκεντρώθηκαν 2.100 μονάδες αίματος σε μία ημέρα από τα νοσοκομεία της Αττικής, αριθμός ρεκόρ, και τριπλάσιος συγκρινόμενος με τις μονάδες της αντίστοιχης περσινής ημέρας.



Θα προσέξατε ότι τα κατοικίδια ζωάκια και ιδιαίτερα τα σκυλιά «έπαιξαν» πολύ σε ό,τι αφορά εικόνες και ιστορίες από την τραγωδία. Μάλιστα μια σκυλίτσα, η Λούα, έγινε και το ikon της τραγωδίας, φωτογραφισμένη σε να κάθεται σε έναν βράχο μέσα στη θάλασσα. Ταυτόχρονα είχαμε και άλλες ιστορίες με σκυλιά ανά την επικράτεια:


--Πέμπτη, 26 Ιουλίου - Σοκαριστικές σκηνές αντίκρισαν οι αστυνομικοί της Αρεόπολης (Μάνη), όταν εντόπισαν σε αγροτική έκταση μία ηλικιωμένη γυναίκα, την οποία είχαν κατασπαράξει άγρια σκυλιά.

--Παρασκευή, 27 Ιουλίου - Ένα βάναυσο περιστατικό θανάτωσης κουταβιού στην περιοχή του Βαρδάρη προκάλεσε την αναστάτωση της ζωόφιλης κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Για την υπόθεση συνελήφθη μία 43χρονη. Η συλληφθείσα, κάτω από άγνωστες συνθήκες, φέρεται να πέταξε ένα κουτάβι από τον 7ο όροφο πολυκατοικίας.

Είναι φυσικά γνωστός ο ρόλος του σκύλου ως ψυχοπομπού.Είδαμε βεβαίως και τον Σείριο –το Dog Star.

Αλλά και η Πανσέληνος δεν έχει άραγε σχέση με το σκύλο, αφού συνδέεται παραδοσιακά με τον λύκο (την άγρια εκδοχή του σκύλο).

Εξ άλλου δεν έχουμε και τα Κυνικά Καύματα;


* Παρασκευή, 27 Ιουλιου - Τραγικό θάνατο βρήκε 35χρονος υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα στη διάρκεια αποκατάστασης βλάβης στη Σύρο.


*Τρίτη, 31 Ιουλίου: ο Κόκκινος Πλανήτης Άρης πλησίασε τη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά το 2003 και έγινε έτσι ο φωτεινότερος των τελευταίων 15 ετών. Τόσο κοντινός και τόσο φωτεινός ο Άρης δεν θα υπάρξει ξανά έως το 2035.

Οι Αιγύπτιοι είχαν δημιουργήσει ένα ημερολόγιο που βασιζόταν στις ετήσιες πλημμύρες του Νείλου –οι οποίες θεωρούνταν θεόσταλτες, καθότι ευεργετικές για τη γεωργία. «Αρμόδια» θεά των πλημμυρών ήταν η Ίσιδα. Μάλιστα ο ναός της στη Ντεντέρα, ήταν προσανατολισμένος στη διεύθυνση απ’ όπου ανέτελλε η Ίσις με τη μορφή του Σείριου(Σώθι) –ημερολογιακή στιγμή που συνέπιπτε με τις ετήσιες πλημμύρες του Νείλου.

Σείριος-Ίσις-πλημμύρες…

Αν τραβήξουμε μια νοητή ευθεία από την περιοχή της πυρκαγιάς της Κινέττας μέχρι εκείνη της πυρκαγιάς στο Μάτι (περίπου 70 χλμ), θα βρούμε κάπου επάνω της την περιοχή των καταστρεπτικών πλημμυρών της Μάνδρας. Υπάρχει ένα άλλο παρακλάδι που συνδυάζει τα γεγονότα της Μάνδρας με περιστατικά που έχουν σχέση με φωτιές και πυρκαγιές, αλλά δεν είναι επί του παρόντος να αναφερθούμε σε αυτό, επειδή θα ξεφύγουμε από το θέμα.

Στο «Χωράφι της Αποκάλυψης» βρήκαν τραγικό θάνατο 28 άνθρωποι –όσοι και οι μέρες του σεληνιακού κύκλου… λίγο πριν την Ματωμένη Πανσέληνο.

Και το ιερό δέντρο της Ρέας, μητέρας της Ήρας, ήταν το πεύκο –το καύσιμο της τρομερής πυρκαγιάς. Αλλά για μια εξαιρετική ανάλυση της τραγωδίας με βαθείς συμβολισμούς, συσχετισμούς και προεκτάσεις, διαβάστε το άρθρο του Θανάση Αλαμπάση «Το Χωράφι της Αποκάλυψης» εδώ



(Χάρτης από το άρθρο του Θανάση Αλαμπάση)

Τι έπεται; Ειλικρινά, δεν γνωρίζω, και δεν νομίζω ότι η ερώτηση αυτή έχει και ιδιαίτερο νόημα, αφού είναι εξαρχής λανθασμένη. Από την άλλη, το μέλλον ρίχνει πολλές φορές τη σκιά του στο παρόν, ορατή υπό ορισμένες συνθήκες. Είδατε τι είχε πει η φουκαριάρα η Χρύσα Σπηλιώτη –που παρέθεσα στην αρχή του άρθρου.

Είχαμε νερό.

Είχαμε φωτιά.

Τι απομένει από τα τέσσερα στοιχεία;

Η γη;

Ο αέρας;

Παρεμπιπτόντως ο μύθος του Τυφωέα (κάντε ένα ξεσκόνισμα στη μυθολογία) τα διαθέτει όλα αυτά (και άλλα)…



616 views
bottom of page