top of page
Writer's pictureThanassis Vempos

Ιανουάριος 2010


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σκοτεινό/φωτεινό και ύποπτο/αθώο σκοπό εξυπηρετεί αυτή εδώ η τακτική (λέμε τώρα…) στήλη που φέρει τον πρωτότυπο και ευρηματικό τίτλο «Επικαιρότητα»;



Ναι, ξέρω, υπάρχουν πολλές απαντήσεις σε πολλά επίπεδα. Μπορεί, ας πούμε, να λειτουργεί ως βήμα κατακεραύνωσης των «κακώς κειμένων» στο πλαίσιο μιας «σταυροφορίας» για να επικρατήσει το «σωστό». Μπορεί, ας πούμε, να λειτουργεί ως εκτόνωση μιας ιδεοψυχαναγκαστικής εμμονής. Μπορεί, ας πούμε, να λειτουργεί ως τμήμα της εκστρατείας παραπληροφόρησης και υπονόμευσης του Hellenistan εκ μέρους (πασίγνωστων) «σκοτεινών κύκλων» (ή και «σκοτεινών τετραγώνων», τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μπορεί, ας πούμε, να είναι μια ευκαιρία σωτηρία της ψυχής των ελάχιστων που θα κολλήσουν τα εντέχνως κρυμμένα μιμίδια και θα εκδηλώσουν κάτι χειρότερο από γρίππη.


Αλλά, τι μπορεί να είναι χειρότερο από γρίπη, ακόμα και χοιρινή;


Γρίπη είπαμε; Α, ναι, όλοι έχουμε λουφάξει περιμένοντας την έλευση του τρομερού Δεύτερου Κύματος που θα σκάσει, λένε, από το Φλεβάρη και μετά. Κοιτάξτε τι ανοησίες γράφανε πριν λίγο καιρό όσοι νόμιζαν ότι είχαν τη Θεία Φώτιση:


«Η νέα γρίπη αποτελεί μια κλασική περίπτωση αποτυχημένου υγειονομικού σχεδιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, μια μιντιακή φούσκα ιατρογενούς τρομολαγνείας, πίσω από την οποία σύρθηκαν πρόθυμα οι ανασφαλείς κυβερνήσεις. Όσο ο καιρός περνάει και ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι το μέγεθος της υγειονομικής αντίδρασης είναι τερατωδώς αναντίστοιχο με αυτό της πραγματικής απειλής, τόσο η καχυποψία θα εντείνεται, υπονομεύοντας πραγματικά τη λειτουργία των θεσμών» (Γρηγόρης Λάσκαρης-Μ. Πιτσιλίδης, Popular Medicine, νο 81, Οκτώβριος 2009).


Κι έτσι σ’ ένα μακρινό μέλλον, όσοι από την ανθρωπότητα θα έχουν επιβιώσει από τη φοβερή μάστιγα θα θυμούνται με τρόμο αυτές τις μέρες κάπως έτσι.

Ακρόπολις, 30.1.1931

Μη σας μπερδεύει η χρονολογία, μερικά πράγματα είναι υπεράνω χωροχρόνου.


Απ' αυτό το κωλόπαιδο ξεκίνησαν όλα! Δεν υπάρχουν γονείς;

Ξεφύγαμε από το θέμα μας όμως. Τι μπορεί να είναι χειρότερο από γρίπη –ακόμα και τη νέα γρίπη;


Ξέρω γω; Μήπως το «τοξικό φρενάρισμα»;


«Η απελευθέρωση σωματιδίων από τα τακάκια των δισκόφρενων βλάπτουν τα κύτταρα των πνευμόνων του οδηγού και των συνεπιβατών ενός αυτοκινήτου καθώς επίσης ευρύτερα και των κατοίκων μιας πόλης, σύμφωνα με νέα ελβετική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το απότομο φρενάρισμα, όπως σε περιπτώσεις ανάγκης, προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά για την υγεία. Επίσης, υποστηρίζει ότι ακόμα και το φυσιολογικό φρενάρισμα είναι δυνητικά τοξικό για τα κύτταρα του ανθρώπου». (enet.gr 26.11.2009)


Μπα, ψιλοπράματα. Μήπως το τεχνητό φως;


«Μπορεί τα φώτα να κάνουν τη νύχτα μέρα στις πόλεις και αυτό να χαρίζει στους ανθρώπους ένα αυξημένο αίσθημα ασφάλειας, όμως έχει το αφανές τίμημά του. Ο έντονος και διαρκής τεχνητός φωτισμός στους δρόμους και τις γειτονιές όλη τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη νοητική και ψυχική υγεία των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει ότι όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να «δραπετεύσουν» στο σκοτάδι, μπορεί να έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας, μέχρι και να εμφανίσουν κατάθλιψη». (enet.gr 26.10.2009).


Απόδραση στο σκοτάδι; Χμμ, μάλιστα. Όμως ποιος θέλει ελευθερία, πόσο μάλλον όταν είναι τόσο ζοφερή; Εξάλλου δεν είπαμε τόσες φορές ότι η «ελευθερία είναι σκλαβιά»; Άσε που για τις αυξανόμενες νυχτερινές φωταψίες, την εξαφάνιση των άστρων και την καταφυγή στις Σπηλιές απο Ατσάλι είχα ξαναγράψει αρκετά παλιά, σίγουρα το θυμάστε, οπότε γιατί να αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια;


Τι μπορεί να είναι χειρότερο από γρίππη; Α, μα μόλις στην προηγούμενη παράγραφο έπεσε η σπόντα, ποια σπόντα δηλαδή, ολόκληρη η απάντηση! Και για όσους δεν κατάλαβαν, να μια παρεμβολή ακόμα.

«…Οι πληροφορίες που λαμβάνει κάθε μέρα ένας άνθρωπος ισοδυναμεί με όγκο 34 Gb (gigabytes), αρκετή ποσότητα για να υπερφορτώσει ένα φορητό υπολογιστή μέσα σε μια εβδομάδα… Οι άνθρωποι δέχονται καθημερινά περίπου 100.500 λέξεις ή 23 λέξεις ανά δευτερόλεπτο κατά τη μισή μέρα (12 ώρες) που είναι ξύπνιοι και «καταναλώνουν» πληροφορίες. Αν και οι άνθρωποι μπορεί να μην διαβάζουν πραγματικά αυτές τις 105.000 λέξεις κάθε μέρα, τόσος υπολογίζεται ότι είναι ο αριθμός που φθάνει στα μάτια και τα αυτιά τους καθημερινά. Αν προσθέσει κανείς τις εικόνες, φθάνουμε στον όγκο των 34 gigabytes κάθε μέρα κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο εγκέφαλος μας δεν απειλείται άμεσα. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρχει επιζήμια επίδραση ή το ενδεχόμενο η πληροφοριακή «πλημμύρα» να οδηγήσει σε διαφορετική οδό εξέλιξης του ανθρώπινου εγκεφάλου, μέσα από τη δημιουργία νέων νευρωνικών συνδέσεων». (madata.gr 14.12.2009).


Αχ αυτές οι λέξεις και ο πόλεμός τους! Λέξεις, λέξεις, συνέχεις λέξεις και κάθε λέξη αξίζει όσο χίλιες εικόνες.


Λέξεις παντού, πχ σαν κι αυτές που έχετε διαβάσει ήδη σε αυτή την Επικαιρότητα. Μιμίδια, ιοί χειρότεροι από τον Η1Ν1 (το πιάσατε το υπονοούμενο έτσι;) από τους οποίους κολλάς αρρώστιες που αν τις πάθεις εύχεσαι να κρεβατωνόσουν από τη Νέα Γρίπη για όλη την υπόλοιπη ζωή σου.


«Είναι κάποιες λέξεις που χρόνια τώρα αραχνιάζουν στις δηλώσεις της κάθε λογής Προόδου. Επαναλαμβάνονται διαρκώς, που περνιούνται πλέον για αλήθεια. Οι μεταφορές κι οι παρομοιώσεις ανακυκλώνονται και αποκτούν τη δική τους δυναμική. Παύουν να είναι εργαλεία που τονίζουν τα επιχειρήματα και γίνονται δόγματα» ΟΙ Λέξεις και τα Δόγματα, Πάσχος Μανδραβέλης, Καθημερινή 9.12.2009)

πιάσε με αν μπορείς!

«…Για να συλλάβω τη φοροδιαφυγή μετονόμασα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε «Υπουργείο Εικονικών Τολογίων, Λίπανσης Ελεγκτών και αγοράς Κομπρέσορ 200». Για να μορφώσω τη νεολαία και περιορίσω τα greeklish ονόμασα το Παιδείας σε "Υπουργείο Γλωσσικής Ανεπάρκειας, Αφασίας, Κοπάνας, Συνωστισμού σε Προκυμαίες και δια Βίου Χαλαρότητας". Για να περιορίσω τις τρομοκρατικές υποθέσεις και οι αστυνομικοί να αισθάνονται καλά όταν τους πυροβολούν με Καλάσνικοφ έκανα το Δημόσιας Τάξης "Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την Ορεινή Μπεκάτσα & Παρακολούθησης του Ίντερνετ από Εξειδικευμένους Χάκερς". Το Υπουργείο Υγείας το έκανα "Υπουργείο Αποφυγής Κρυοπαγημάτων, Θερμοπληξιών, Τσουνάμι, Κλιματικής Αλλαγής & Κλιμακτηρίου", το Οικονομικών, "Υπουργείο Χαμένων Ευκαιριών, Ελαμωρετώρα, Ανακατανομής Κουκιών & Διαχείρισης Δανείων" . blog του Κώστα Καββαθά, 1.11.2009

Αθηναϊκή, 8.3.1957

Αθηναϊκή, 22.12.1959


Α, ναι! Σέρνεται, λέει, κάτι χειρότερο από γρίπη, αλλά αυτό δεν το κολλάτε χωρίς να το θέλετε. Μερικές φορές και να θέλετε δεν το κολλάτε. Ή και να το κολλήσετε, περνάει στο άψε σβήσε. Μπορείτε όμως να προσπαθήσετε.


Δεν είναι όμως άκοπη η προσπάθεια. Κι ας σας βαυκαλίζουν με ρητά όπως «τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν». Πρέπει να πληρώσετε αδρά και να ξέρετε από πού να ψωνίζετε. Α, και να φυλάτε και τις αποδείξεις! Εγώ φυλάω και τα παλιά αποκόμματα. Δεν ξέρεις καμιά φορά, με τέτοιους χαλεπούς καιρούς που έρχονται, όλο και κάπου θα χρησιμέψουν.

Ακρόπολις, 18.7.1947 - άργησε λίγο, αλλά κάλλιο αργά...

Όλο και σε κάποια υπεύθυνη δήλωση (λες κι υπάρχει και ανεύθυνη δήλωση!) θα μπορέσουμε να τα επισυνάψουμε τα ρημάδια τα αποκόμματα. Κι ας είναι γεμάτα σκόνη, μικρόβια και μαμούνια. Η μόλυνση που προκαλούν καίει εγκεφαλικές συνάψεις χειρότερα κι από ευφορικά του λαθρεμπορίου. Κανονικά θα έπρεπε να τα απαγορέψουν. Προτού τα απαγορέψουν ελπίζω να σας κάνω όχι ένα αλλά πολλά τραπεζώματα με δάυτα –στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Ο παρανοών παρανοείτω. Αν και όταν γίνει το τραπέζωμα, θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε. Προς το παρόν, μερικά hors d’oeuvres.


Αθηναϊκή 13.9.1956. Οταν οι εθνοπροδότες γίνονταν και υπουργοί

Αθηναϊκή 24.8.1956. Αγκιτάτορες δημοσιογραφίσκοι-πρακτορίσκοι

Ακρόπολις 10.3.1931. Μα πόσες είναι τελικά;

Ακρόπολις 7.11.1937. Ναι ντε, η Κωνσταντινούπολη είναι!


«Ήταν από κάθε άποψη μια παράξενη συλλογή αποκομμάτων και σήμερα δυσκολεύομαι να καταλάβω τον ψυχρό σκεπτικισμό που μ’ έκανε να μην τους δώσω σημασία αρχικά» (Χ.Φ. Λάβκραφτ, Το Κάλεσμα του Κθούλου)

148 views

Recent Posts

See All
bottom of page