Η υπόθεση με την εκπόρνευση της 12χρονης στον Κολωνό «έσκασε» στις 8 Οκτωβρίου 2022 και από τότε βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα. Ο Κολωνός είναι μια ιδιαίτερη περιοχή η οποία, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει αρκετά «σκιώδης» για διάφορους λόγους. Υπάρχουν πάρα πολλά βίαια περιστατικά –φόνοι, συμπλοκές, ληστείες, βία συμμοριών και οπαδών και άλλα πολλά. Θα τα δούμε όλα αυτά με τη σειρά τους. Η υπόθεση με τη 12χρονη είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.
Στην αρχαιότητα ο Κολωνός λεγόταν Ίππιος επειδή εκεί βρισκόταν ο ναός του Ιππίου Ποσειδώνα, προστάτη του δήμου. Υπήρχε επίσης βωμός της Ιππίας Αθηνάς, τέμενος των Ερινύων, ο τάφος του Οιδίποδα, καθώς και των Θησέα, Πειρίθου και Αδράστου. Βλέπουμε λοιπόν ότι εκτός από τον Ποσειδώνα με τα άλογά του, υπάρχει και ο Οιδίποδας, ο αρχετυπικός αιμομίκτης και πατροκτόνος.
Στην ελληνική μυθολογία, η οικογενειακή κατάρα είναι η τιμωρία που επιβάλλει μια θεότητα η οποία οργίστηκε από τις πράξεις (Ύβρεις) ενός μέλους της οικογένειας. Η τιμωρία αυτή μπορεί να πλήξει τον φυσικό αυτουργό της πράξης, αλλά και τα άλλα μέλη της οικογένειάς του. Μια από τις χαρακτηριστικότερες καταραμένες οικογένειες ήταν αυτή των Λαβδακιδών από τις Θήβες, στην οποία ανήκε ο Οιδίποδας.
Ο πατέρας του, Λάιος, απήγαγε και βίασε τον Χρύσιππο, γιο του Πέλοπα. Ο Πέλοπας καταράστηκε τον Λάιο να τον σκοτώσει το ίδιο του το παιδί. Όπως κι έγινε. Ο Οιδίποδας –που εγκαταλείφθηκε μωρό από τον πατέρα του για να πεθάνει- σκοτώνει, εν αγνοία του, τον πατέρα του και παντρεύεται τη μητέρα του. Όταν το μαθαίνει, βγάζει τα μάτια του, ενώ η σύζυγος –και μητέρα του – αυτοκτονεί. Στη συνέχεια, η κόρη του, Αντιγόνη, αυτοκτονεί κι οι δύο γιοι του, Πολυνείκης και Ετεοκλής, αλληλοσκοτώνονται.
Είναι ενδιαφέρον ότι η κατάρα συνδέεται με την σεξουαλική και όχι μόνο κακοποίηση παιδιών. Όλο αυτό το υλικό αποτέλεσε πρώτη ύλη για πολλές από τις διαχρονικής αξίας αρχαιοελληνικές τραγωδίες. Οι δρόμοι του Κολωνού έχουν πάρει τα ονόματα των ηρώων του Θηβαϊκού Κύκλου, Ιοκάστης, Αντιγόνης, Ισμήνης, Καπανέως, Οιδίποδος κ.α.
Ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτων έζησε και δίδαξε στον Κολωνό –άλλωστε ακόμα και σήμερα υπάρχει η Ακαδημία Πλάτωνος. Αλλά και ο μεγάλος Αριστοτέλης, έζησε 20 χρόνια στον Κολωνό. Και ο Επίκουρος, είχε ιδρύσει τη σχολή του στην ίδια περιοχή. Κολωνιώτης ήταν και ο δραματουργός Σοφοκλής.
Και κάτι ακόμα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, υπήρχε εκεί ένα σπήλαιο-πύλη προς τον Άδη. Ο θεός του Άδη, Πλούτων, που είχε ερωτευθεί την Περσεφόνη, κόρη της Δήμητρας, την απήγαγε και την μετέφερε στον Κολωνό, κατεβάζοντάς την στο νυμφώνα του στον Άδη, μέσα από το βαθύ άντρο του Κολωνού, που ο Σοφοκλής το ονομάζει "χαλκόπουν οδόν". Από την ίδια πύλη, κατέβηκε στον Άδη και ο τυφλός Οιδίποδας.
Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρισκόταν αυτή η πύλη του Άδη, Πιθανόν να ήταν στον λόφο του Ίππιου Κολωνού, ή κοντά σε αυτόν. Σύμφωνα με κάποιες τοπικές ιστορίες, υπήρχε υπόγεια σήραγγα από κάποιο (τότε) «άκτιστο χωράφι» της οδού Ιωαννίνων προς τον λόφο. Σύμφωνα με ένα παλιό τοπογραφικό σκαρίφημα της περιοχής, στη θέση της Αγίας Ελεούσας υπήρχε «Πλουτώνειο» και στη διασταύρωση Ιωαννίνων και Καπανέως υπήρχε το «χάσμα των Ερινυών».
Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι ελάχιστα πιο πέρα από το σημείο αυτό, επί της οδού Ιωαννίνων στη συμβολή με Πρεβέζης, υπάρχει σήμερα ο πολιτιστικός όμιλος «Ορφέας» (μυθικός ήρωας που μεταξύ άλλων κατέβηκε στον Άδη).
Ο φίλος και συνεργάτης Νίκος Παναγοδημητρόπουλος, βέρος Κολωνιώτης και ακούραστος ερευνητής των μυστικών της περιοχής, έχει γράψει αρκετά σχετικά κείμενα (μια μικρή γεύση εδώ )
Ο Νίκος έχει κάνει επίσης σημαντική δουλειά πάνω στην Ιερή Γεωγραφία του Κολωνού:
«Ας ξεκινήσουμε με το Ιερό των Ευμενίδων από ένα ιδιαίτερα all time επίκαιρο μυθιστόρημά μου «Επιστημονικής Φαντασίας», την σημερινή Αγία Ελεούσα (Εκείνη που είναι… Ευμενής), εκκλησία που ανήκει σε ιδιώτη, στην οδό Ηλέκτρας, δίπλα στον Λόφο του Κολωνού. […] Αν φέρουμε έναν κύκλο με κέντρο την Αγία Ελεούσα, ο κύκλος αυτός περνάει από τον Άγιο Αιμιλιανό, τον Εσταυρωμένο στη Λένορμαν και την Κοίμηση της Θεοτόκου (αυτή δίπλα στην οδό Πέτρας) […] Η Αγία Ελεούσα λοιπόν απέχει ίση απόσταση από : 1. τον Άγιο Αιμιλιανό, 2. τον Εσταυρωμένο, 3. Την Κοίμηση της Θεοτόκου. Αν ενώσετε στον χάρτη της Κοίμηση της Θεοτόκου (κοντά στην Πέτρας), με την άλλη Κοίμηση της Θεοτόκου στο ποτάμι, στην έξοδο για Εθνική, η γραμμή περνάει από τον… Εσταυρωμένο.
»Αυτά στον πρώτο κύκλο. Ας αλλάξουμε όμως ακτίνα στον διαβήτη μας και με κέντρο ξανά την Αγία Ελεούσα ας φτιάξουμε έναν κύκλο με ακτίνα, χμμμ… δεν βαριέσαι, ας βάλουμε τον «δημοφιλή» Άγιο Παντελεήμονα. Ups… τι έχουμε; Ο κύκλος αυτός περνάει από τον Άγιο Παντελεήμονα, τον Άγιο Γεώργιο στην οδό Πλάτωνος και τον Απόστολο Παύλο. Μάλιστα… και οι τρεις περιοχές αρκετά «κακόφημες» πια, μιας και κατακλύζονται από ορδές λαθρομεταναστών, αλλά και κακοποιών στοιχείων που έχουν κάνει κατάληψη στα εγκαταλελειμμένα σπίτια. Ποιος ξέρει… ίσως οι «Μάγοι του Συστήματος» τοποθετούν τα πιόνια τους στις επιλεγμένες περιοχές «κλειδιά»… Η Αγία Ελεούσα λοιπόν απέχει άρα ίση απόσταση επίσης από: 1. τον Απόστολο Παύλο. 2. τον Άγιο Παντελεήμονα 3. τον Άγιο Γεώργιο».
Ακολουθεί ένας μικρός και καθόλου πλήρης κατάλογος, όμως ενδεικτικός των «σκιωδών περιστατικών» στον Κολωνό.
►14 Αυγούστου 1957. Ο Δημήτριος Πεπές, σιδηροδρομικός υπάλληλος βρίσκεται άγρια δολοφονημένος με 18 μαχαιριές στο σπίτι του, στην οδό Μοναστηρίου 87. Χάρη στο μέντιουμ Ελένη Κικίδου, έγινε εφικτή η σύλληψη του δράστη, Μηνά Χατζηχρήστου. Τα κίνητρα του εγκλήματος ήταν σεξουαλικά. Ο Χατζηχρήστος καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε.
►27 Αυγούστου 1988. Ο γνωστός συγγραφέας Κώστας Ταχτσής βρέθηκε στραγγαλισμένος στο σπίτι του, στην οδό Τυρνάβου 26. Το έγκλημα είχε σεξουαλικά κίνητρα, καθώς ο Ταχτσής είχε συνήθεια να ντύνεται γυναίκα και να αναζητά εφήμερους εραστές. Ο δράστης δεν βρέθηκε ποτέ.
►9 Μαρτίου 2005. Απαγχονισμένος βρέθηκε σπίτι του στην οδό Ευκλείδου 18 ο Κώστας Τσαλικίδης, προϊστάμενος σχεδιασμού δικτύων της Vodafone. Ο θάνατός του θεωρήθηκε αρχικά αυτοκτονία, αλλά ειπώθηκε ότι ήταν δολοφονία σχετιζόμενη με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκαλύφθηκε αργότερα. Δεκατρία χρόνια μετά ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία κατ’ αγνώστων.
►23 Σεπτεμβρίου 2011. Μια 21χρονη αλβανικής καταγωγής τραυματίστηκε σοβαρά όταν τη στιγμή που άνοιγε το μαγαζί ψιλικών, στη συμβολή Χρηστομάνου και Δράμας, σήκωσε μια σακούλα που ήταν έξω από την είσοδο. Η σακούλα περιείχε βόμβα που εξερράγη.
►10 Απριλίου 2013. Σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα στη συμβολή Λεβιδίου 9 και Λένορμαν, απανθρακώθηκε ένας άντρας, ενώ η μητέρα του τραυματίστηκε.
►22 Μαΐου 2014. Συνελήφθη νεαρός Πακιστανός που εισέβαλε σε σπίτια του Κολωνού, έκλεβε και βίαζε τις ηλικιωμένες γυναίκες θύματα του.
►5 Αυγούστου 2014.Η έντονη δυσοσμία που αναδυόταν σε διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου αποκάλυψε μια 40χρονη Βουλγάρα νεκρή. Ο θάνατος είχε προέλθει από τραύμα από μαχαίρι στο λαιμό. Η οικογένεια της εκπορνευόμενης 12χρονης έμενε στην ίδια πολυκατοικία, ο δε πατέρας της μάλιστα, σύμφωνα με ένα γείτονα, εισήλθε για να κλέψει στο διαμέρισμα στο οποίο λίγες ημέρες νωρίτερα είχε γίνει η δολοφονία ενώ το σπίτι είχε μείνει «ανοιχτό» για να ξεμυρίσει (καταγγελία στο Πρωινό του ΑΝΤ1, 27.10.2022, εδώ:
►28 Αυγούστου 2014. Μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς, έπεσε νεκρός ο ένας από τους δυο δράστες ληστείας στο σουπερ μάρκετ κρεάτων «Ανδριόπουλος».
►18 Μαΐου 2015. Ο 59χρονος Νικόλαος Κότσαλος αρχιφύλακας της ΕΛΑΣ και δάσκαλος παραδοσιακών χορών έπεσε νεκρός από εκπυρσοκρότηση του υπηρεσιακού του όπλου που περιεργαζόταν ο 20χρονος γιος του ο οποίος τραυματίστηκε κι αυτός. Το περιστατικό έγινε στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Ορφέας», Καμβουνίων & Λένορμαν. (όπως είδαμε, σήμερα ο σύλλογος είναι σε άλλο σημείο)
►13 Νοεμβρίου 2015. Δέκα ακριβώς χρόνια μετά την αυτοκτονία του τότε προέδρου της «Αναγέννησης Άρτας» Μπάμπη Μανιώτη, αυτοκτόνησε και η 18χρονη κόρη του, Νεφέλη, πέφτοντας απ’ τον 8ο όροφο της πολυκατοικίας στην οδού Γερακίου 29 που διέμενε. Ο Μανιώτης είχε βρεθεί στις 3 Απριλίου 2005, στα γραφεία της εταιρίας Ipirotiki Software & Publications στον Κολωνό, νεκρός με τραύμα από πιστόλι στον κρόταφο.
►22 Μαρτίου 2016. Τραγικό θάνατο βρήκαν στον Κολωνό δυο εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων όταν το όχημα που οδηγούσε ο ένας παρέσυρε τον συνάδελφό του και κατόπιν τράκαρε.
►5 Μαΐου 2016. Τα πτώματα ενός άνδρα και μιας γυναίκας αντίκρισαν οι πυροσβέστες που κλήθηκαν να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά σε ημιυπόγειο στην οδό Αποστόλου Ιωάννου 15.
►25 Απριλίου 2017. Ανθρώπινος σκελετός εντοπίστηκε στις σε σακούλες, δίπλα σε κάδο απορριμμάτων στη συμβολή των οδών Πολυκράτους και Τριδήμα, πίσω από το κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
►13 Φεβρουαρίου 2018. Νεκρός εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε αποθηκευτικό χώρο στη συμβολή Ιωαννίνων και Καπανέως.
►21 Ιανουαρίου 2019. Έναν νεκρό άνδρα εντόπισε η Πυροσβεστική σε εγκαταλελειμμένο κτίριο επί της Χατζηαποστόλου 2. Ο νεκρός ήταν ακρωτηριασμένος, με σύρμα στο λαιμό του, ενώ δίπλα του υπήρχε ένα μαχαίρι. Εικάζεται ότι ο δράστης έβαλε φωτιά για να εξαφανίσει τα ίχνη.
►19 Ιουνίου 2021: Συμπλοκή επτά ανηλίκων κοριτσιών στη συμβολή Διστόμου και Τριπόλεως, όπου η μία ανήλικη μαχαίρωσε δύο άλλες.
►25 Οκτωβρίου 2021. Ένας 16χρονος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά όταν μαχαιρώθηκε από μέλη συμμορίας ανηλίκων. Η συμμορία είχε διαπράξει επιθέσεις μέσα σε σχολεία, βίαιες ληστείες, άγριες συμπλοκές επικυριαρχίας και ξυλοδαρμούς μαθητών.
►23 Νοεμβρίου 2021. Μια 35χρονη νηπιαγωγός έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από συρμό του Προαστιακού ενώ διάσχιζε αφύλακτη ισόπεδη διάβαση επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, λίγο πριν τη Λένορμαν.
►26 Νοεμβρίου 2021. Ένας 33χρονος σκοτώθηκε επιχειρώντας να περάσει τις γραμμές, όταν παρασύρθηκε και αποκεφαλίστηκε από διερχόμενη αμαξοστοιχία στη συμβολή Κωνσταντινουπόλεως και Αχιλλέως, περίπου 50 μέτρα από το σημείο όπου είχε σκοτωθεί η νηπιαγωγός
►9 Ιανουαρίου 2022. Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε 23χρονος στη συμβολή Πλάτωνος και Τηλεφάνους, στο πλαίσιο επεισοδίου με οπαδικά κίνητρα.
►13 Μαΐου 2022. Ο 14χρονος Μάκης, μαθητής γυμνασίου, αυτοκτόνησε με αυτοσχέδια θηλιά. Πηγές αναφέρουν ότι δεχόταν εκφοβισμό στο σχολείο του.
►1 Ιουλίου 2022. Θύμα συμμορίας νεαρών Τσιγγάνων έπεσε 18χρονος οι οποίοι τον λήστεψαν και τον έδειραν άγρια στην οδό Χατζηαποστόλου.
►8 Αυγούστου 2022. Ένας αρτοποιός τραυματίστηκε πολύ σοβαρά όταν ένας Γεωργιανός μπήκε στο αρτοποιείο του και τον λήστεψε στην οδό Βορείου Ηπείρου 55.
►12 Οκτωβρίου 2022. Στο ύψος της λαχαναγοράς στον Κηφισό, άντρας 40 ετών περίπου, σταμάτησε το αυτοκίνητό του στην αριστερή πλευρά του δρόμου, βγήκε έξω και αφού αυτοπυρπολήθηκε βούτηξε από ύψος 20 μέτρων στο ποτάμι. Οι Αρχές ερευνούν, αν ο αυτόχειρας, εμπλέκεται με κάποιον τρόπο στην υπόθεση με τη 12χρονη.
Τελευταίο άφησα για πιο λεπτομερή αναφορά ένα ασυνήθιστο επεισόδιο που συνδυάζει κλοπή, τροχαίο δυστύχημα και μια παράξενη «πολυεθνικότητα». Στις 20:30 της Κυριακής 16 Ιανουαρίου 2022, ο 21χρονος Σομαλός, Μουσταφά Σερχάν, τρύπωσε σε ένα ξεκλείδωτο KIA Serato, ιδιοκτησίας 53χρονου, σταθμευμένο στην πλατεία Πέτρουλα. Ο ιδιοκτήτης έτρεξε και σκαρφάλωσε στο καπό. Περαστικοί προσπάθησαν να σπάσουν τα τζάμια. Όμως ο Σομαλός έβαλε μπροστά και με τον 53χρονο στο καπό, πάτησε γκάζι και. Σχεδόν 50 μέτρα παρακάτω τράκαρε σε διερχόμενο Volkswagen Polo, προκαλώντας σοβαρές ζημιές, ενώ ο 53χρονος έπεσε στην άσφαλτο. Όμως πήδηξε και πάλι πάνω στο αυτοκίνητό του. Ο δράστης μπήκε στο αντίθετο και άρχισε να κάνει ελιγμούς, για να απαλλαγεί από τον ιδιοκτήτη. Τον έριξε στο οδόστρωμα και εν συνεχεία τον πάτησε με το αυτοκίνητο. Ο 53χρονος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό. Ο Σομαλός συνέχισε την πορεία του στη Λένορμαν και στη συμβολή με την Αχιλλέως, στο κόκκινο φανάρι και ενώ βρίσκονταν μπροστά του σταματημένα ένα Hyundai I30, με οδηγό μια 44χρονη και ένα δίκυκλο, στο οποίο επέβαινε 53χρονος Παλαιστίνιος, έπεσε πάνω τους για να περάσει, τραυματίζοντάς τους ενώ προξένησε ζημιές και στο σταθμευμένο όχημα μάρκας Citroen C4 Picasso, ιδιοκτησίας ενός 40χρονου Κινέζου. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν κι αυτοί στον Ερυθρό Σταυρό. Κατόπιν ο Σομαλός προσέκρουσε στην κολώνα φαναριών στη διαχωριστική νησίδα της οδού Αχιλλέως και διέφυγε τρέχοντας, αλλά συνελήφθη πιο κάτω, επί της οδού Μυλλέρου. Ο Σομαλός ήταν σεσημασμένος, καθώς είχε συλληφθεί για κατοχή ηρωίνης αλλά και για κλοπή. Παρότι είχε καταδικαστεί σε εννέα μήνες φυλάκιση, το δικαστήριο του είχε δώσει τριετή αναστολή και είχε αφεθεί ελεύθερος.
Με μια πρώτη ανάγνωση, το πολυθενικό στοιχείο είναι πολύ έντονο: Σομαλός, Παλαιστίνιος, Κινέζος, Έλληνες. Και σε δεύτερο πλάνο Γάλλος (Λένορμαν) και Γερμανός (Μυλλέρος). Ο Φρανσουά Λενορμάν (1837-1883) ήταν Γάλλος ιστορικός και αρχαιολόγος. Μαζί με τον Καρλ λόγιο Ότφριντ Μύλλερ (1797-1840) ή Μυλλέρο εξελληνισμένα, ήταν πρωτεργάτες της αρχαιολογικής έρευνας στη μετεπαναστατική Ελλάδα. Ο Μύλλερ μάλιστα πέθανε στην Αθήνα και βρίσκεται θαμμένος στο λόφο του Ίππιου Κολωνού, μαζί με την καρδιά του Λενορμάν (ύστερα από αίτημα του τελευταίου).
Ο φίλος μου Γιώργος Ζαφειρίου είχε σχολιάσει σχετικά με το περιστατικό: «Μοιάζει σαν να έγινε όλο αυτό για να καρφωθεί στην νησίδα της Αχιλλέως... Ωσάν το βέλος του Πάρι που καρφώθηκε στην Αχίλλειο Πτέρνα. Ήταν και η εορτή Δανάης την Κυριακή. "Φοβού τους Δαναούς" εις εκ των οποίων, κατά την ευρύτερη σημασία, ήταν και ο Αχιλλέας». Για τα βέλη υπενθυμίζω ξανά το άρθρο σχετικά με τα «Βέλη του Απόλλωνα».
Στο μεταξύ στη Λένορμαν, είχε γίνει και ένα άλλο αιματηρό περιστατικό με «πολυεθνικότητα», το οποίο πήρε διαστάσεις, όταν στις 9 Νοεμβρίου 2021 ο Βουλγαρο-Νιγηριανός τράπερ Thug Slime μαχαίρωσε δυο άτομα σε μια καφετέρια στη γωνία Βραχωρίου και Λένορμαν. Το μαγαζί λεγόταν El Chapo (ο διαβόητος Λατινοαμερικανός ναρκέμπορος) και είχε για λογότυπο μια… νεκροκεφαλή!
Το El Chapo βρισκόταν (έχει κλείσει) πολύ κοντά στην πλατεία Πέτρουλα (αφετηρία του άλλου περιστατικού με το Σομαλό), και εστία εγκληματικότητας στην περιοχή. Η πλατεία πήρε το όνομά της από τον φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα που δολοφονήθηκε κι αυτός το 1965 από αστυνομικές δυνάμεις στη διάρκεια διαδηλώσεων και ταραχών στην Αθήνα.
Τα προμηνύματα για την υπόθεση της 12χρονης είχαν αρχίσει από νωρίς. Δυο μήνες πριν, τον Αύγουστο του 2022, είχαμε την υπόθεση με την «Αντιγόνη» του Έβρου (εκεί που είναι το Δέλτα με την Άρτεμη, το είδαμε αυτό). Η «Αντιγόνη» (όνομα που έδωσαν αυθαίρετα κάποια ΜΜΕ) υποτίθεται ότι ήταν ένα αλλοδαπό κοριτσάκι που είχε μείνει άταφο, όταν πέθανε από δάγκωμα σκορπιού σε μια νησίδα του Έβρου όπου είχε εγκλωβιστεί μαζί με άλλους λαθροεισβολείς. Το θέμα έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, λόγω αμφισβήτησης της εθνικής κυριότητας της νησίδας. Και βέβαια η κοινή γνώμη είχε πειστεί για την αλήθεια της τραγικής ιστορίας, η οποία όμως τελικά ήταν… φούμαρα. Το όνομα «Αντιγόνη» όμως ήταν σημαδιακό, μια που παρέπεμπε στον Οιδίποδα και τα περί Κολωνού…
Στις 10 Οκτωβρίου 2022, κι ενώ το θέμα της 12χρονης είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του στα ΜΜΕ, έκανε πρεμιέρα το έργο «Ο Συνεργός» του Γιώργου Χριστοδούλου. Πού; Στο θέατρο «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12, φυσικά στον Κολωνό). Το έργο βασίζεται στην υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Κικής Κουσόγλου από τον 23χρονο Δάνο Μουρατίδη, ο οποίος προσπάθησε να συγκαλύψει το έγκλημά του, βγαίνοντας ακόμα και στην Αγγελική Νικολούλη. Η δολοφονία είχε γίνει στις 10 Απριλίου 2005 στη Βέροια. Ο Μουρατίδης είχε θάψει την Κουσόγλου με τη βοήθεια του 40χρονου ξαδέρφου του Παναγιώτη Κανέλλη. Καταδικάστηκε σε ισόβια το 2006. Ακόμα ένας «οιωνός»…
Στις 23 Οκτωβρίου, και ενώ η υπόθεση του Κολωνού ήταν στο απόγειό της, άγνωστοι τοποθέτησαν «γκαζάκια» στην είσοδο της πολυκατοικίας που έμενε ο Ηλίας Μίχος, ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης, στην οδό Στενημάχου στα Σεπόλια. Η έκρηξη προκάλεσε υλικές ζημιές. Είναι ενδιαφέρον ότι στον τοίχο πλάι στην πολυκατοικία του υπάρχει (τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2019, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πλάνα του Google Street View) μια «σημαδιακή» φράση γραμμένη με σπρέι.
Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι απέναντι από το σπίτι του παιδεραστή Μίχου βρίσκεται το 52ο Δημοτικό σχολείο (=παιδάκια) ενώ ο ίδιος ήταν 52 χρονών το 2021, όταν άρχισε να εκδίδει την 12χρονη.
Εξίσου ενδιαφέρον είναι πως μέχρι προ μερικών ετών, το διπλανό κατάστημα από εκείνο του Μίχου ήταν ένα ψητοπωλείο και χώρος εκδηλώσεων με την επωνυμία... «Dracula», ρουμανικής ιδιοκτησίας. Το κατάστημα είναι και σήμερα ψητοπωλείο, αλλά υπό νέα διεύθυνση και με άλλο όνομα.
Είναι αδύνατο να υπάρξει μια γραμμική αφήγηση στην όλη ιστορία η οποία, εκτός του ότι δεν έχει συγκεκριμένη αρχή, διακλαδίζεται σε ποικίλα επίπεδα. Όπως έχω ξαναγράψει, το κείμενο αυτό, όπως και όλα τα άλλα που ανεβάζω στην ιστοσελίδα μου είναι απλώς στιγμιότυπα, ενσταντανέ που απεικονίζουν τα διαρκώς μεταβαλλόμενα σύννεφα μιας καταιγίδας. Τίποτα λιγότερο. Τίποτα περισσότερο.
Το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 2022, φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα του 2ου ορόφου στην οδό Αλκυόνης 1 στον Κολωνό. Οι πυροσβέστες διέσωσαν τον 5χρονο Χαράλαμπο Διονύσιο Μήττα ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Δυστυχώς, μετά από 12ημερη νοσηλεία στην εντατική, το παιδάκι έχασε τη μάχη με το θάνατο. Ξανά ένα παιδάκι πρωταγωνιστής μιας τραγικής ιστορίας στον Κολωνό.
Ψάχνοντας στο αρχείο μου, εντόπισα άλλη μια υπόθεση θανάτου εξαιτίας πυρκαγιάς σε διαμέρισμα, πάλι στην οδό Αλκυόνης (στο νο 7), το Μάρτιο του 1988, όταν η 75χρονη Χρυσούλα Δρακάκη βρέθηκε νεκρή καθισμένη στην πολυθρόνα της. Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι γείτονες δεν την είχαν ακούσει να φωνάζει βοήθεια.
Η Αλκυόνης δεν είναι κανένας μεγάλος δρόμος. Ένα μικρό στενάκι είναι, με μήκος ακριβώς 85 μ, που φτάνει μέχρι το νο 12. Δυο περιπτώσεις θανάτων από πυρκαγιά σε διαμέρισμα, ακόμα και με μεσοδιάστημα 34 ετών, νομίζω πως είναι αρκετά «παράτυπο».
Η Αλκυόνη ήταν μια από τις Πλειάδες την οποία «κουτούπωσε» ο (ποιος άλλος;) Ποσειδώνας, με αποτέλεσμα τη γέννηση του Υριέα. Ένας άλλος Υριεύς, ο ήρωας της πόλης Υρίας στη Βοιωτία, έλαβε ως «δώρο» από τους θεούς τον Ωρίωνα, επειδή ήταν άτεκνος (ο Ωρίωνας ήταν φυσικός γιος του Ποσειδώνα). Σημειώστε το όνομα «Υριεύς» που θα ξανασυναντήσουμε σε λίγο με ηχητικά παραλλαγμένη μορφή. Σημειώστε ακόμα ότι η Αλκυονία ήταν μια απύθμενη λίμνη στην Αργολίδα και ταυτόχρονα στόμιο εισόδου στον Άδη. Η Αλκυονία ήταν πολύ κοντά στη Λέρνη. Εκεί κοντά, σε απόσταση 400 μ από την ακτή υπάρχει μεγάλη πηγή γλυκού νερού στην οποία οι Αργείοι έριχναν ζωντανά άλογα, ως θυσία προς τον Ποσειδώνα. Η όλη περιοχή της Λέρνης ήταν στενότατα συνδεδεμένη με την αρχαία λατρεία του υγρού στοιχείου.
Κι επειδή πιάσαμε τους θανάτους σε φωτιές, ας αναφέρω και το θάνατο ενός 60χρονου ρακοσυλλέκτη ο οποίος απανθρακώθηκε στην οδό Ισιδώρου 4-6 το Νοέμβριο του 1978. Σήμερα η οδός έχει μετονομαστεί σε Επικελευστή Απόστολου Ασπρογέρακα. Το σημείο αυτό απέχει λιγότερο από 100 μ από τη διεύθυνση Αιγιαλείας 10. Τι υπήρχε εκεί; Μα το εργαστήριο αγιογραφίας του διαβόητου Σάββα Ξηρού της 17Ν. Και τι σχέση έχει αυτό; Έχει, διότι ο νεκρός ρακοσυλλέκτης λεγόταν Γιάννης Ξηρός. Άλλωστε ο Σάββας Ξηρός παρά λίγο να χάσει τη ζωή του από φωτιά στη μοιραία έκρηξη στον Πειραιά, ενώ είχε τραυματιστεί άλλες δυο φορές σε ισάριθμες βομβιστικές επιθέσεις της 17Ν.
Μια που πιάσαμε τις φωτιές ας δούμε ένα άλλο νήμα της ιστορίας. Στις 24 Νοεμβρίου με το φίλο και συνεργάτη Γιώργο Αποστολέα, είχαμε πραγματοποιήσει μια περιπατητική έρευνα στην περιοχή του Κολωνού. Φτάνοντας στο Καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν, ο Γ.Α. μου αφηγήθηκε πώς, πολλά χρόνια πριν, δούλευε με τον πατέρα του μεταφέροντας τσιγάρα από το τελωνείο στο Καπνεργοστάσιο. Ο δρόμος μας έβγαλε στην οδό Ηρούς, κάτω από τη Λένορμαν στην οποία θυμήθηκα ότι είχα πάει 2-3 φορές το περασμένο καλοκαίρι για επαγγελματικές υποθέσεις. Προχωρήσαμε στην Ηρούς και στρίψαμε στην οδό Σαρπηδόνος, όπου και ένα από τα κτίρια της Κιβωτού του Κόσμου (στην οποία θα αναφερθώ σε λίγο). Ειρήσθω εν παρόδω ότι Σαρπηδών ήταν (και) ένας γιος του Ποσειδώνα. Στην στροφή επί της Σαρπηδόνος, υπήρχε ένα περίεργο γεωμετρικό γκράφιτι/tag με τρίγωνα (το οποίο επαναλαμβάνεται με ποικίλες παραλλαγές σε όλο τον Κολωνό και όχι μόνο). Αυτά τα ίχνη (και κάποια άλλα) μας φανέρωναν ότι «κάτι περίεργο» που είχε σχέση με την υπό έρευνα μορφοδιάταξη έπαιζε στην περιοχή.
Κι είχαμε δίκιο. Κάποιες μέρες μετά, στις 12 Δεκεμβρίου, μια ισχυρότατη έκρηξη συγκλόνισε την περιοχή. Η έκρηξη έγινε στο κτίριο της Ηρούς 25, σε μια αποθήκη καπνικών ειδών. Είχαμε περάσει από εκεί λίγο πριν στρίψουμε στη Σαρπηδόνος. Μερικές μέρες μετά θα ανακάλυπτα την υπόθεση της διπλής αυτοκτονίας πατέρα και κόρης με διαφορά 10 ετών (βλ. το συμβάν της 13.11.2015 στη λίστα που παρέθεσα πιο πριν). Ο πατέρας είχε αυτοκτονήσει εξαιτίας σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της εκδοτικής εταιρίας του η οποία την εποχή της αυτοκτονίας του, είχε έδρα στο κτίριο της οδού Ηρούς 25!!!
Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει στην οδό Ηρούς, αλλά ξέρω πως όταν ξεκίνησα να μιλάω για το περιστατικό στον Χρύσανθο Ξάνθη, διευθυντή του περιοδικού «Η Πόλη Ζει», με το οποίο συνεργάζομαι, και χωρίς να του έχω αναφέρει το παραμικρό για την έρευνά μου σχετικά με τον Κολωνό, μόλις άκουσε το όνομα «οδός Ηρούς», γούρλωσε τα μάτια και μου είπε πόσο «κακή αύρα» έχει αυτή η περιοχή, μιλώντας εκ προσωπικής πείρας…
Το αρχαιοελληνικό όνομα Ηρώ είναι παράλληλος τύπος ή έχει την ίδια ρίζα με την Ήρα. Ηχητικά μοιάζει τόσο με το Υριεύς όσο και με το Ωρίων.
Στις περιπλανήσεις μας στον Κολωνό φωτογραφίσαμε, μεταξύ άλλων, και κάποια γκράφιτι που παρέπεμπαν εμμέσως ή αμέσως στα γνωστά μας ΑΤΙΑ ή UFO.
…τα οποία θυμίζουν και το τεράστιο διαστημόπλοιο των εξωγήινων στην ταινία «Arrival» (2019)
Τα πιο εντυπωσιακά «ΑΤΙΑ» όμως ήταν στο 52ο Δημοτικό Σχολείο, απέναντι από το σπίτι του Ηλία Μίχου. Μέλισσες υποτίθεται ότι είναι, αλλά εμένα μου φέρνουν περισσότερο προς εξωγήινα σκάφη!
Περνώντας από την οδό Ζηνοδώρου, στα κεντρικά γραφεία της Κιβωτού του Κόσμου, η γνωστή υπόθεση της οποίας ήταν κι αυτή πλέον πρώτη είδηση, μου έκανε εντύπωση το… ΑΤΙΑ που υπάρχει πλάι στην ταμπέλα της πρόσοψης. Μέσα στο «ΑΤΙΑ» βρίσκονται παιδάκια (αν και σήμερα η ταμπέλα είναι μισοσβησμένη). Ασφαλώς πρόκειται για μια παιδική σβούρα, η οποία όμως παραπέμπει στο κλασικό σχήμα κάποιων ΑΤΙΑ.
Σε πολλά μυθιστορήματα και ταινίες επιστημονικής φαντασίας, εξωγήινα διαστημόπλοια (=ΑΤΙΑ) παίζουν το ρόλο «κιβωτού», σώζοντας και μεταφέροντας πληθυσμούς στη σωτηρία. Αλχημιστικά η Κιβωτός είναι και το δοχείο για τη μεταστοιχείωση των μετάλλων, κοντολογίς ένα Άγιο Δισκοπότηρο. Στην Παλαιά Διαθήκη η Κιβωτός χρησίμευσε για τη διάσωση δειγμάτων της γήινης πανίδας και στο τέλος ένα Ουράνιο Τόξο επιβεβαίωσε την πρόθεση του Θεού να μην ξανακάνει Κατακλυσμό. Σύμφωνα με τον Ρενέ Γκενόν, η Κιβωτός είναι το «νερό κάτω» και αλληλοσυμπληρώνεται με το «νερό πάνω» (τον Κατακλυσμό) αποτελώντας συμβολικά τα δυο ημίσεα του Σύμπαντος.
Έχοντας υπόψη αυτό το συμβολισμό, ήμουν απολύτως σίγουρος πως μετά την Κιβωτό του Κόσμου, στο στόχαστρο του αχόρταγου κρατικού Λεβιάθαν θα βρισκόταν το «συμπληρωματικό» της, το Χαμόγελο του Παιδιού. Όπως και έγινε. Αφενός μεν επειδή κι αυτό εμπλέκεται συμβολικά με το αρχέτυπο του κακοποιημένου παιδιού, αλλά και αφετέρου επειδή η οργάνωση είναι συνυφασμένη με την εικόνα του Ουράνιου Τόξου, παρότι το ουράνιο τόξο δεν φιγουράρει στο λογότυπό της. Κάντε μια μικρή έρευνα στο google images και θα δείτε του λόγου το αληθές.
Το θέμα της «κιβωτού», πέρα από την εν λόγω ΜΚΟ, «έπαιξε» αρκετά τον τελευταίο καιρό, Είπαμε για το σίριαλ «1899» του Netflix και τα νήματα με το τρίγωνο/πυραμίδιον, τη Σελήνη και την Αρτέμιδα/Ωρίωνα. Στο «1899» το πλοίο με το σημαδιακό όνομα «Προμηθέας», είναι ουσιαστικά μια «κιβωτός» (δεν λέω περισσότερα για να μην κάνω spoiler σε όσους δεν το έχουν δει). Στις 8 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης (ITU) ότι ξεκίνησαν εργασίες σε μια τοποθεσία της ανατολικής τουρκικής επαρχίας Αγκρί για την εύρεση της Κιβωτού του Νώε. Την ίδια μέρα ο λογογράφος του Βλαντίμιρ Πούτιν γνωστοποίησε ότι σε περίπτωση ανάγκης, έχει εκπονηθεί σχέδιο για τη φυγάδευση του Ρώσου ηγέτη το οποίο έχει την ανεπίσημη επωνυμία «Κιβωτός του Νώε». Την 1η Δεκεμβρίου αποκαλύφθηκε ο τίτλος της νέας ταινίας με τον Ιντιάνα Τζόουνς καθώς επίσης και το σχετικό τρέιλερ. Αφενός μεν ο Ιντιάνα Τζόουνς έγινε πασίγνωστος με την πρώτη ταινία της σειράς που αφορούσε φυσικά μια «Κιβωτό», αλλά και η νέα ταινία εκτυλίσσεται το 1969, την εποχή της πρώτης προσσελήνωσης του σχεδίου Apollo, «αδελφού σχεδίου» του σημερινού Artemis!
Αλλά και στην προσωπική μου «σφαίρα νοήματος» συνέβαιναν διάφορα. Αφενός μεν σκέφτηκα πως η σβούρα-ΑΤΙΑ μπορεί να παρομοιαστεί αφενός μεν με το περίφημο πυραμίδιον-τρίγωνο, αλλά και με το κουκουνάρι. Πέραν των πολυποίκιλων συμβολισμών του κουκουναριού στη θρησκεία, τη μυθολογία και την εσωτερική-αποκρυφιστική παράδοση, θυμήθηκα ότι τα ΑΤΙΑ-κιβωτοί που διασώζουν τα παιδάκια της Γης στο φινάλε της ταινίας «Knowing» («Σκοτεινός Κώδικας», 2009) μοιάζουν με τεράστια κουκουνάρια. Όλα αυτά τα συλλογιζόμουν στις 16 Δεκεμβρίου.
Κοιτάζοντας τις ειδήσεις (κάτι που κάνω ολημερίς), είδα πως εκείνη τη μέρα στην Ουγκάντα, ένα δίχρονο παιδάκι έπαιζε στην όχθη της λίμνης Έντουαρντ, όταν ένας ιπποπόταμος αναδύθηκε από τα νερά, άρπαξε το μικρό και το κατάπιε μέχρι τη μέση, χωρίς να το δαγκώσει. Κατόπιν το έφτυσε και το παιδάκι γλίτωσε σώο και αβλαβές. Εκτός του στοιχείου του νερού και του αλόγου (ιππο-πόταμος), η είδηση μου έφερε αμέσως στο μυαλό την ιστορία του Ιωνά που τον κατάπιε το κήτος και αργότερα τον έφτυσε.
Την ίδια μέρα, 16 Δεκεμβρίου, διάβαζα τις σκέψεις του Goro Adachi στο Supertorchritual.com ο οποίος ανέφερε την ταινία «Nope», την οποία είχα δει πρόσφατα. Η ταινία αφενός μεν έχει άμεση σχέση με άλογα και αφ’ ετέρου με ΑΤΙΑ που καταπίνουν ανθρώπους και στο οποίο ο ήρωας καταπίνεται μεν αλλά… φτύνεται, κάτι σαν σύγχρονος Ιωνάς.
Ο Adachi εντόπισε το γεγονός της διάβασης του Ήλιου μπροστά από το Νεφέλωμα του Αλόγου στα μέσα Δεκεμβρίου.
Το ίδιο βράδυ (16 Δεκ) είδα το πρόσφατο «Πινόκιο» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, όπου εκτός από τον θεμελιώδη συμβολισμό του κουκουναριού, ο ξύλινος Πινόκιο μαζί με τον πατριό του και την παρέα τους καταπίνονται από ένα θαλάσσιο τέρας το οποίο μετά τους φτύνει σώους και αβλαβείς! Είναι γνωστή η ιστορία βέβαια, αλλά είχα ξεχάσει τελείως την λεπτομέρεια με το κήτος. Ούτε και είχα σκοπό να δω επί τούτου την ταινία. Αλλά έτσι συμβαίνουν αυτά…
Ξανά την ίδια σημαδιακή μέρα, 16 Δεκεμβρίου, έκανε πρεμιέρα η ταινία «Avatar 2: The Way of the Water» – Ο Δρόμος του Νερού. Ταυτόχρονα ένα περίεργο ατύχημα, ευτυχώς χωρίς θύματα σημειώθηκε στο Βερολίνο. Το μεγαλύτερο κυλινδρικό ενυδρείο του κόσμου, το AquaDom με ύψος 16 μ που περιείχε 1.000 τόνους νερού που βρισκόταν στο ξενοδοχείο Radisson, εξερράγη, μάλλον λόγω αστοχίας υλικού με αποτέλεσμα τεράστια πλημμύρα και το θάνατο των 1.500 τροπικών ψαριών που φιλοξενούσε.
Το Avatar 2 (όπως και η πρώτη ταινία) εκτυλίσσονται στον πλανήτη Πανδώρα. Σύμφωνα με το μύθο, η Πανδώρα άνοιξε το περίφημο «κουτί» (κανονικά ήταν πιθάρι) κι έγινε της κακομοίρας. Κάτι παρόμοιο δηλαδή με αυτό που έγινε στο Βερολίνο με το ενυδρείο. Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες των ειδήσεων, έκανα τη σύγκριση του κακότυχου ενυδρείου με το εσωτερικό ενός πυρηνικού αντιδραστήρα σύντηξης.
Ε λοιπόν, στις 13 Δεκεμβρίου, τρεις μέρες πριν σκάσει το ενυδρείο, Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν ένα «τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα» στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης, μια μέθοδο που ίσως κάποια μέρα φέρει επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας. Σε ένα πείραμα «παρήχθη από τη σύντηξη περισσότερη ενέργεια από όση κατανάλωσαν τα λέιζερ» που χρησιμοποιήθηκαν, εξήγησε το εργαστήριο Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) στην επαρχία Αλαμίντα της Καλιφόρνιας. «Συμπτωματικά» ο θυρεός της Αλαμίντα περιέχει κάτι πολύ ενδιαφέρον, που εντόπισε ο Goro Adachi. Υποτίθεται πως είναι καλλιτεχνική απεικόνιση λόφων, αλλά εμένα μου θυμίζουν συμμετρικά πυραμίδια!
Λίγες μέρες πριν, στις 3 Δεκεμβρίου σε μια περιπατητική έρευνα στην περιοχή των Τουρκοβουνίων και του ναού του Ομβρίου Διός, ανακαλύψαμε αρκετά ενδιαφέροντα ίχνη, ένα από τα οποία ήταν ένας θηλυκός Ποσειδώνας με την τρίαινά του, αλλά και μια… Πανδώρα, πάνω σε ένα… βυτίο!
Τα ίχνη έρχονταν διαρκώς, όταν σε μια ακόμα έρευνα στην περιοχή του Λυκαβηττού, την 10η Δεκεμβρίου, μια μέρα με νοτιά και βαριά «τροπική» βροχερή ατμόσφαιρα, εντελώς παράταιρη για την εποχή, βρήκαμε το αστρολογικό σύμβολο του Ποσειδώνα σε κάμποσα βράχια. Από αυτά, αλλά και πάμπολλα άλλα που δεν μπορώ, ή δεν έχει νόημα να αναφέρω εδώ, είχαμε συνειδητοποιήσει ότι κάτι «έβραζε»
Η Πανδώρα έχει ταυτιστεί από μια άποψη με την βιβλική Εύα, με την έννοια ότι και οι δυο τους έφεραν δεινά στην ανθρωπότητα. Στις 9 Δεκεμβρίου μια σύγχρονη Εύα έγινε η αιτία να ξεσπάσει ένα σκάνδαλο άνευ προηγουμένου όταν άνοιξαν το «κουτί» της. Η βελγική αστυνομία συνέλαβε επ' αυτοφώρω την Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως ύποπτη, σε σχέση με έρευνα για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αλλά προτού πιάσουμε αυτό το νήμα, ας δούμε κάτι άλλο πρώτα.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο καταδίωξης από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη, ο 16χρονος τσιγγάνος Κώστας Φραγκούλης πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι. Είχαν περάσει ακριβώς 14 χρόνια από την δολοφονία του επίσης 16χρονου (15,5 για την ακρίβεια) Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πάλι από σφαίρα αστυνομικού. Οι αστυνομικοί καταδίωξαν τον Φραγκούλη επειδή είχε βάλει βενζίνη σε πρατήριο αλλά δεν πλήρωσε τα 20 ευρώ του αντίτιμου και έφυγε. Ακολούθησαν εκτεταμένες ταραχές από τσιγγάνους στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Το 20ευρο έγινε κάτι σαν «σύμβολο» της υπόθεσης και αρκετά τέτοια χαρτονομίσματα κάηκαν δημοσίως.
Ακούστηκε επίσης και το σύνθημα «Οι Ζωές των Ρομά Μετράνε» σε αντιστοιχία με το αμερικανικό «Black Lives Matter» και τις ταραχές που ακολούθησαν το θάνατο του Φλόυντ (τον αναφέραμε στην αρχή). Κατά «σύμπτωση» (κάτι που μου θύμισε ο φίλος και συνεργάτης Βασίλης Σάιτ), το περιστατικό που οδήγησε στο θάνατο του Φλόυντ ξεκίνησε όταν αυτός προσπάθησε να πλασάρει ένα πλαστό 20δόλαρο! (αξίας παραπλήσιας με το 20ευρο).
Τελικά ο 16χρονος πέθανε στο νοσοκομείο στις 13 Δεκεμβρίου. Πάλι κατά «σύμπτωση» η ημερομηνία 13.12 παραπέμπει στο «1312» που είναι η αριθμητική αντιστοιχία του αντιεξουσιαστικού συνθήματος «All Cops Are Bastards».
Οι δυο πυροβολισμοί, ο ένας εκ των οποίων ήταν μοιραίος, έπεσαν στο Καλοχώρι, στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, έξω από το μοτέλ MIAR, το οποίο βρίσκεται στην μικρή οδό… Σοφίας Βέμπο!!! Ύστερα λέτε να μην ανακατεύομαι με τα πίτουρα…
Κατά ταιριαστό τρόπο το σημείο αυτό βρίσκεται πλάι στις φυλακές Διαβατών. Ακριβώς δίπλα είναι η οδός Κωνσταντινουπόλεως. Σε μια δεύτερη οδό Κωνσταντινουπόλεως βρίσκεται το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 16χρονος. Πλάι σε μια τρίτη οδό Κωνσταντινουπόλεως (στον Κεραμεικό) βρίσκεται το «Studio» στο οποίο ο Μίχος εξέδιδε την 12χρονη –το οποίο και δέχτηκε την εικαστική παρέμβαση του «Ρουβίκωνα» στις 11 Δεκεμβρίου.
Και σαν επιστέγασμα, το «studio» αυτό είναι πολύ κοντά στην εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας στο Βοτανικό, για την οποία Μαρκέλλα είπαμε κάποια πράγματα στο Α΄ Μέρος.
Είπα για το σύνθημα «1312». Εδώ και καιρό είχα προσέξει το συνδυασμό των αριθμών 1, 2 και 3, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Κολωνού, αλλά και αλλού, σε συνδυασμό με σκιώδη/τραγικά γεγονότα. Έχει ακουστεί κατά κόρον το νούμερο «213» ότι τόσοι ήταν οι «πελάτες» της 12χρονης, ή τουλάχιστον εκείνοι των οποίων είχαν βρεθεί τα στοιχεία. Το τηλέφωνο της διεύθυνσης του Ιπποκράτειου που εξέδωσε την ανακοίνωση για το θάνατο του Φραγκούλη είναι 2313-312-213.
Στα μέσα Νοεμβρίου ξεκίνησε η δίκη για την τρομερή τραγωδία στο Μάτι με συνολικά 213 μάρτυρες. Θεωρήθηκε ύποπτο ότι το Χαμόγελο του Παιδιού παρουσιάζει εξαιρετικά μικρά έσοδα από εκμετάλλευση ακινήτων παρότι κατέχει 230 ακίνητα από δωρεές. Στο εδάφιο 2:13 του Κατά Ματθαίον, λέει για τον Θεό που είπε στον Ιωσήφ να πάρει τον μικρό Ιησού και να καταφύγει στην Αίγυπτο για να γλιτώσει από τη Σφαγή του Ηρώδη. Στο «Dahmer», τη δημοφιλή σειρά του Netflix για το βίο και την πολιτεία του σίριαλ κίλερ-κανίβαλου Τζέφφρεϋ Ντάμερ, ο πραγματικός Ντάμερ έμενε στο διαμέρισμα 213.
Είχα αναφερθεί προηγουμένως στο φύλλο O Κρεμασμένος (=Πνιγμένος) της Ταρό το οποίο σχετίζεται με το νερό (= Ποσειδώνας). Το φύλλο αυτό σχετίζεται με το σεφίρα (σφαίρα) Χοντ το οποίο ενώνεται μέσω της 23ης Ατραπού με το Γκεμπουράχ, η οποία σχετίζεται με το νερό αλλά και με τη μάθηση. Το σύνολο των Πυλών στην Καμπαλά είναι 231. Ο Αρχάγγελος του σεφίρα Χοντ, είναι ο Μιχαήλ. Ερευνώντας λίγο τους συμβολισμούς, έβγαλα άκρη σε μια απορία που με απασχολούσε αρκετό καιρό (και η οποία αποδείχθηκε κάτι σαν «προμήνυμα», κάτι που συμβαίνει συχνά).
Εδώ και καιρό λοιπόν, είχα «κολλήσει» με ένα σύμβολο με επτά κουκίδες –ένα εξάγωνο από κυκλάκια με ένα συμπληρωματικό στο κέντρο. Σύμφωνοι, ο αριθμός «7» έχει μια τεράστια αντιστοιχία συμβολισμών και αντιστοιχιών, πλην όμως καμία δεν με ικανοποιούσε ενδόμυχα. Στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Λονδίνο συνειδητοποίησα πως πλήθος από στρογγυλά μεταλλικά καπάκια που σκεπάζουν δημόσιες παροχές στα πεζοδρόμια, έφεραν αυτή την «επταπλή σφραγίδα».
Πάλι τον τελευταίο καιρό, είχα «κολλήσει» με την περίφημη γεωμαντική «Ευθεία του Μιχαήλ», την γραμμή δηλαδή που ενώνει διαφορετικά σημεία από την Ιρλανδία μέχρι την Ιερουσαλήμ, τα οποία έχουν σχέση ονομαστικά ή/και λατρευτικά με τον Μιχαήλ. Ήξερα την ιστορία από παλιά, αλλά κάτι με ωθούσε να την ξαναψάξω.
Έτσι λοιπόν, ψάχνοντας λίγο για τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, ανακάλυψα έναν αναγεννησιακό πίνακα του Πιέρρο ντελλα Φρανσέσκα, ο οποίος απεικονίζει τον Μιχαήλ με τη ρομφαία του. Αν προσέξει κανείς, θα δει ότι πάνω στη ρομφαία υπάρχει αυτή η «επταπλή σφραγίδα»!
Το πιο εντυπωσιακό είναι πως ο πίνακας αυτός εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, από την οποία πέρασα στην πρόσφατη επίσκεψή μου, αλλά δυστυχώς δεν είχα χρόνο να την επισκεφθώ –μην γνωρίζοντας ακόμα για την επταπλή σφραγίδα στη ρομφαία του Μιχαήλ, ούτε και πως ότι ο πίνακας ήταν εκτεθειμένος εκεί!
Οι ιεροί τόποι που συνδέει η Ευθεία του Μιχαήλ είναι το Skellig Michael (Ιρλανδία), το St Michael's Mount στην Κορνουάλλη, το Mont Saint-Michel στη Γαλλία, τα Sacra di San Michele, Chiesa di San Galgano, Tempio di San Michele di Perugia, και Santuario di San Michele del Gargano (Ιταλία), η Σύμη (όπου και η Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη) και τελικά ο Ναός της Παναγίας στο όρος Κάρμηλο (Ισραήλ). Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο είναι πως η Ευθεία του Μιχαήλ είναι τέλεια αντιστοιχισμένη με το ηλιοβασίλεμα την ημέρα του Θερινού Ηλιοστασίου.
Το όρος Κάρμηλο είναι πολύ σημαντικό επειδή εκεί ο Προφήτης Ηλίας αντιμετώπισε 450 ιερείς του Βάαλ σε έναν «διαγωνισμό» για το αν ο εν λόγω θεός ήταν σημαντικότερος από τον Γιαχβέ (βλ. βιβλίο των Βασιλειών στην Παλαιά Διαθήκη). Εκτός από τον Βάαλ, έχουμε εκεί το μεσαιωνικό μοναστήρι των Καρμηλιτών, αφιερωμένο στην Παναγία με την επωνυμία Άστρο της Θάλασσας (Stella Maris), μια συνηθισμένη μεσαιωνική απεικόνισή της. Ξανά το στοιχείο του νερού.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως η Ευθεία του Μιχαήλ είναι ουσιαστικά η μετονομασία και ο εκχριστιανισμός της παλαιότερης Ευθείας του Απόλλωνα! Η Ευθεία του Μιχαήλ/Απόλλωνα περνάει από τους Δελφούς και τη Δήλο, κομβικά σημεία της λατρείας του ελληνικού θεού! Περνάει επίσης και από την Κέρκυρα, από το Αγγελόκαστρο (αφιερωμένο στους αρχαγγέλους Γαβριήλ και Μιχαήλ) αλλά και το ναό της Αρτέμιδος Γοργούς.
Σύμφωνα με μια προσέγγιση, τα βασικά σημεία της χριστιανικής Ευθείας του Μιχαήλ είναι επτά. Επταπλή είναι φυσικά κι η σφραγίδα του Αρχαγγέλου. Ο 16χρονος (1+6 = 7) Τσιγγάνος πυροβολήθηκε σχεδόν ανήμερα της 14ης επετείου (2 Χ 7) του φόνου του 16χρονου (1+6 = 7) Γρηγορόπουλου. Όπως είδαμε το θέμα ξεκίνησε με αφορμή ένα 20ευρο. Τι έχει πάνω το 20ευρο; Επτά συνολικά ομάδες της επταπλής σφραγίδας του Μιχαήλ με τη μορφή των φεγγιτών (rose windows) ενός καθεδρικού (έξι κανονικές συν μια στο υδατόσημο)
Τα ευρώ τα λέμε κοινώς «φράγκα», έτσι δεν είναι; Και εν μέσω του σκανδάλου με τα πολυάριθμα «φράγκα» στις βαλίτσες της Εύας/Πανδώρας Καϊλή, ο σύντροφος της οποίας λέγεται Φραντσέσκο (Φραγκίσκος), έχουμε την ιστορία με τον νεκρό 16χρονο Τσιγγάνο ονόματι Φραγκούλη που σκοτώθηκε με αφορμή «τα φράγκα», έχουμε έναν πίνακα του Πιέρρο ντελλα Φρανσέσκα (Φραγκίσκου) και βεβαίως τον τελικό του Μουντιάλ στον οποίο μονομάχησαν Γαλλία (France) και Αργεντινή, από την οποία κατάγεται και ο σημερινός πάπας Φραγκίσκος. Ο οποίος πάπας πρόσφατα επέστρεψε στην Ελλάδα κάποια θραύσματα από τον Παρθενώνα στα οποία περιλαμβάνονται το κεφάλι ενός αλόγου και το κεφάλι ενός παιδιού.
Και επί τη ευκαιρία της αναφοράς του Μουντιάλ, μετά τη νίκη της εθνικής τους, στίφη Αργεντίνων συνέρευσαν στον τεράστιο εμβληματικό Οβελίσκο στο Μπουένος Άιρες, με κάποιους από αυτούς να ανεβαίνουν ακόμα και στην κορυφή (= πυραμίδιον).
Αλλά στη μορφοδιάταξη της επταπλής σφραγίδας και του Μιχαήλ σε συνάρτηση με τον Κολωνό υπάρχουν και τα εξής:
*Το επίθετου του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης, προέρχεται από το «Μιχαήλ».
*Ο «βοηθός» του Μίχου στην εκπόρνευση της 12χρονης, που συνελήφθη στα μέσα Δεκεμβρίου, έχει το ψευδώνυμο «Μιχάλης».
*Ο Κολωνός, μέσω του Οιδίποδα συνδέεται με την Επτάπυλο Θήβα της Βοιωτίας και την εκστρατεία των επτά βασιλιάδων εναντίον της, στην τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας»
*Ο αριθμός επτά ήταν συνδεδεμένος με τη λατρεία του Απόλλωνα αλλά και της Σελήνης (=Άρτεμις). Όταν γεννήθηκε, οι ιεροί κύκνοι πέταξαν επτά φορές γύρω από την Αστερία/Δήλο. Η λύρα του θεού είχε επτά χορδές. Ο Απόλλων είχε επτά κοπάδια βόδια, σύμφωνα με τον Όμηρο. Οι Σπαρτιάτες θυσίαζαν στον θεό κάθε έβδομη μέρα. Ο Αισχύλος τον αποκαλεί Εβδομαγέτη («Επτά επί Θήβας», στ. 800) και θεό της Έβδομης Πύλης.
Στις αρχές Δεκεμβρίου μια ασυνήθιστη ιστορία με αρχαιοκάπηλους, αστυνομικούς και φημολογούμενο κρυμμένο θησαυρό ήρθε στην επικαιρότητα με επίκεντρο το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στην Αλμωπία του Νομού Πέλλας. Ο Άλμωπας ήταν γίγαντας, γιος του Ποσειδώνα…
Θεϊκά αρχέτυπα, σύμβολα, λέξεις, αριθμοί, σχήματα και εικόνες… Χαρτογραφώ τα αόρατα τοπία ενός κβαντικού και ολογραφικού σύμπαντος, χρησιμοποιώντας με τη συγχρονικότητα σαν GPS. Αφουγκράζομαι τα μηνύματα από την κρυφή πλευρά αυτού του σύμπαντος. Στόχος είναι η εύρεση του μικρόκοσμου στο μακρόκοσμο και το αντίστροφο.
Κάπου εδώ θα πρέπει να τελειώσει το επεισόδιο, όχι όμως η σειρά. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όπως είναι εξίσου σίγουρο ότι οι σαιζόν της σειράς είναι αμέτρητες. Όπως είναι εξίσου σίγουρο ότι θα επανέλθω κάποια στιγμή με το επόμενο επεισόδιο.
Να σας επιστήσω την προσοχή πάντως στην φετινή χρονιά, το 2023, το κινεζικό Έτος του Κουνελιού (που φέρει αυτιά-κέρατα ωσάν τους μηνίσκους της Σελήνης-Αρτέμιδος, αδελφής του Απόλλωνα), που είναι και έτος του Νερού (Ποσειδών) και έτος στο οποίο το αυτόματο σκάφος Βασιλεύς Όσιρις (OSIRIS-REx) θα επιστρέψει στη Γη μεταφέροντας γεωλογικά δείγματα από τον αστεροειδή Bennu, ο οποίος ανήκειστην ομάδα αστεροειδών του Απόλλωνα. Bennu ήταν το αρχαίο αιγυπτιακό πουλί που μοιάζει με την Αλκυόνη, το οποίο σχετίζεται την αναγέννηση και τον Όσιρη, το οποίο πετούσε πάνω από τα αρχέγονα νερά πριν την Δημιουργία και το οποίο αφότου έκατσε πάνω σε ένα βράχο (benben = Πυραμίδιον) έσπασε με την κραυγή του την αρχέγονη σιωπή, καθορίζοντας τι επρόκειτο να συμπεριληφθεί στη Δημιουργία.
[διαβάστε το Πρώτο Μέρος του κειμένου εδώ ]