top of page

18η Αυγούστου, Παιδοφιλία και Συγχρομυστικισμός

Writer's picture: Thanassis VemposThanassis Vempos

18η Αυγούστου είναι ένας σχετικός «παράξενος ελκυστής» που συνδέει ποικιλώνυμα και φαινομενικώς ετερόκλητα πράγματα, όπως κάθε παράξενος ελκυστής άλλωστε.

Έναυσμα ήταν ένα post του βετεράνου ερευνητή και διαδικτυακού φίλου μου, Loren Coleman.

*18 Αυγούστου 1958. Εκδίδεται στις ΗΠΑ το αμφιλεγόμενο μυθιστόρημα «Λολίτα» του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ. Ο μεσόκοπος πρωταγωνιστής-αφηγητής παθιάζεται με μια 12χρονη, γίνεται πατριός της και συνδέεται σεξουαλικά μαζί της. Το μυθιστόρημα έγινε και ταινία από τον Στάνλεϋ Κιούμπρικ (1962).

*18 Αυγούστου 1933. Γεννιέται ο μεγάλος σκηνοθέτης Ρόμαν Πολάνσκι. Το 1977 συλλαμβάνεται με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση μιας 13χρονης. Την κοπανάει και έχει να πατήσει το πόδι του στις ΗΠΑ από τότε. .

*18 Αυγούστου 1934. Γεννιέται ο Βίνσεντ Μπουλιόζι, δικηγόρος και συγγραφέας του Helter Skelter: The True Story of the Manson Murders (1974). Τι σχέση έχει ο Μάνσον; Μα αυτός ο τρελάρας και η «μαγική» σέκτα του κατέσφαξαν –μεταξύ άλλων- και στη Σάρον Τέητ, την έγκυο γυναίκα του Πολάνσκι στις 9 Αυγούστου 1969.

*18 Αυγούστου 1920. Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Σέλλεϋ Γουίντερς που έπαιξε τη μάνα της Λολίτας στην ομώνυμη ταινία του Κιούμπρικ.

*18 Αυγούστου 1952. Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Πάτρικ Σουέηζι, που έπαιξε έναν παιδόφιλο στο φιλμ Donnie Darko (2001) (από το οποίο ξεκινούν πολλά σημαντικά νήματα νοήματος, αλλά ας μην το παραξηλώνουμε το νήμα εδώ)

*18 Αυγούστου 2017. Πεθαίνει από εγκεφαλικό σε ηλικία μόλις 52 ετών η Ελίζαμπεθ Μαίρη Μακήν, η Βρετανίδα ρεπόρτερ που ξεμπρόστιασε τον αηδιαστικό Σερ Τζίμμυ Σάβιλ ως παιδόφιλο –σε μια υπόθεση που προκάλεσε πάταγο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Α, ναι, στις 14 Αυγούστου 2019 έκανε πρεμιέρα η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Ταραντίνο, Once Upon a Time in Hollywood, που ανακατεύει τις δολοφονίες του Μάνσον, και διάφορα άλλα πράγματα εκείνης της σημαδιακής χρονιάς (είναι και 50 χρόνια από την πρώτη προσσελήνωση, το φεστιβάλ του Γούντστοκ κι άλλα, μην το ξεχνάμε).

Ήταν η πρώτη ταινία του Ταραντίνο που δεν σχετιζόταν με τον παραγωγό Χάρβεϋ Γουάινσταϊν, λόγω των κατηγοριών εναντίον του τελευταίου για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κάτι που αποτέλεσε αιτία για ένα κύμα πραγματικής μαζικής υστερίας στο Χόλιγουντ («κίνημα» MeToo κλπ).

368 views
bottom of page