top of page
Writer's pictureThanassis Vempos

Τραγωδία των Τεμπών: Η Κουνελότρυπα 23 και τα 57 Μαύρα Μπαλόνια

Πάντα υπάρχει πρόβλημα στο πώς θα ξεκινήσω ένα ακόμα από τα κείμενα αυτής της χαλαρής «σειράς» αναλύσεων. Ή εύκολη λύση θα ήταν να έμπαινα κατευθείαν στο «ψητό», στα συμβάντα και στις διασυνδέσεις. Όμως οι καινούργιοι αναγνώστες μάλλον θα πελάγωναν γρήγορα. Οπότε παραθέτω κάποιες εισαγωγικές επεξηγήσεις ώστε να μαθαίνουν οι καινούργιοι αλλά και να θυμούνται οι παλαιότεροι.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, έχω εντοπίσει την ανάδυση κάποιων αρχετύπων τα οποία αφορούν αρχαιοελληνικούς θεούς και θεές, τα σύμβολά τους, τα ιερά τους ζώα και κάποια άλλα πράγματα. Εδώ μια διευκρίνιση: αναλύουμε και εκφραζόμαστε με ελληνικές θεότητες επειδή είμαστε Έλληνες. Αν ήμασταν Ινδοί, Κινέζοι ή Αβορίγινες, θα χρησιμοποιούσαμε διαφορετικά σύμβολα και γλώσσα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το έχουμε διαρκώς υπόψη.


Πολύ χονδρικά και ανάκατα λοιπόν: Ποσειδώνας, άλογο, ταύρος, το υγρό στοιχείο, μετεωρολογικές/ γεωλογικές αναστατώσεις, Άρτεμις & Απόλλων, βέλη, κυνοειδή (σκυλιά, λύκοι αλεπούδες κλπ). Και επίσης ο Κρόνος-Χρόνος η εκδήλωση του οποίου είναι κάπως πιο γενική και «καμουφλαρισμένη», πλην όμως εμφανέστατη σε όποιον έχει μάτια να τη δει. Σαν την περίφημη «κοσμική ακτινοβολία φόντου» (cosmic background radiation) στην Κοσμολογία, η οποία αποτελεί τον ηλεκτρομαγνητικό απόηχο της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang).


Κάτι άλλο που μπήκε κάπως αργότερα στην «εξίσωση» είναι η πυραμίδα με την ευρεία έννοια, η οποία μπορεί να εκδηλώνεται και ως κορυφή, ως τετράεδρο, ως τρίγωνο, ως γράμμα (Α, Λ), ως βέλος, κλπ. Είχα αναφέρει αρκετά στα τελευταία μου δυο κείμενα.


Τέλος, να σημειώσω και τον παράγοντα των UFΟ ή ΑΤΙΑ, για τα οποία έκανα λόγο στο τελευταίο κείμενο, και τα οποία επανήλθαν δυναμικά στο προσκήνιο εδώ και μερικά χρόνια μετά από δεκαετίες περιφρόνησης –αλλά με ένα νέο, μεταλλαγμένο προσωπείο.

Πέραν αυτών, και επειδή η Μορφοδιάταξη εκτείνεται πέραν των γνωστών 3+1 διαστάσεων, υπάρχουν διάφορα επάλληλα «στρώματα». Εκείνο που τα περικλείει όλα είναι η έννοια του Χρόνου/Ροής (κι εδώ υπεισέρχεται το αρχέτυπο του Κρόνου που είπα προηγουμένως). Όπως έχω γράψει εκτεταμένα στην περίοδο της πανδημίας του κινεζοϊού, εκδηλώνεται μια τιτάνιας κλίμακας κβαντική μεταβολή στη ροή του χρόνου. Οι έννοιες-κλειδιά εδώ είναι: Αντιστροφή Ροής, Παρεμποδισμός Ροής, Εναντιοδρομία.

Και κάτι ακόμα, εξαιρετικά σημαντικό. Οι προσωπικές συγχρονικότητες εμπεριέχονται στις συγχρονικότητες που αφορούν την Ελλάδα οι οποίες με τη σειρά τους εμπεριέχονται στο σύνολο των συγχρονικοτήτων παγκοσμίως. Μην ψάχνετε να βρείτε άκρη με την καρτεσιανή λογική, επειδή θα καταλήξετε να αναζητάτε ασπιρίνες για τον πονοκέφαλο.


Στο τέλος του προηγούμενου κειμένου που είχα γράψει στην εκπνοή του 2022, σας είχα επιστήσει την προσοχή στην φετινή χρονιά, το 2023, το σεληνιακό κινεζικό Έτος του Κουνελιού (που φέρει αυτιά-κέρατα ωσάν τους μηνίσκους της Σελήνης-Αρτέμιδος, αδελφής του Απόλλωνα), που είναι και έτος του Νερού (Ποσειδών)


Σας είχα πει επίσης ότι το 2023 είναι το έτος στο οποίο το αυτόματο σκάφος Βασιλεύς Όσιρις (OSIRIS-REx) θα επιστρέψει στη Γη μεταφέροντας γεωλογικά δείγματα από τον αστεροειδή Bennu, ο οποίος ανήκει στην ομάδα αστεροειδών του Απόλλωνα. Bennu ήταν το αρχαίο αιγυπτιακό πουλί που σχετίζεται την αναγέννηση και τον Όσιρη, το οποίο πετούσε πάνω από τα αρχέγονα νερά πριν την Δημιουργία και το οποίο αφότου έκατσε πάνω σε ένα βράχο (benben = Πυραμίδιον) έσπασε με την κραυγή του την αρχέγονη σιωπή, καθορίζοντας τι επρόκειτο να συμπεριληφθεί στη Δημιουργία.


Ο οποίος αστεροειδής Bennu έχει χονδρικά το σχήμα δυο πυραμίδων ενωμένων στις βάσεις τους.

Τώρα τελευταία υπάρχουν (βασικά ανέκαθεν υπήρχαν) ποικίλοι επίδοξοι «τσοπάνηδες» στον ταλαίπωρο χώρο της «Αναζήτησης» που το παίζουν «μυστηριώδεις» και υπονοουμενολάγνοι (ακριβώς επειδή ψοφάνε για δημοσιότητα). Ακολουθώντας λοιπόν τη μόδα, θα το παίξω κι εγώ μυστηριώδης και θα αναφέρω ότι η ομάδα των συνεργατών μου κι εγώ, κινούμαστε σε ένα ιδιαίτερο μονοπάτι που έχει μεγάλη συνάφεια με το σύμβολο (και όχι) μόνο της πυραμίδας, αλλά κωλύομαι να πω περισσότερα!


Μια από τις τελευταίες ειδήσεις του 2022 αφορούσε νερό και άλογα, δηλαδή τον Ποσειδώνα; Πώς ακριβώς; Ορίστε: «Πλημμύρισε αυτοκίνητα το λιμάνι του Πειραιά στις 31 Δεκεμβρίου με την εκπνοή του χρόνου. Χιλιάδες αυτοκίνητα στοιβάζονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο λιμάνι και ετοιμάζονται για να παραδοθούν στους πελάτες οι οποίοι τα έχουν παραγγείλει πολλούς μήνες πριν». Εννοείται πως τα ΙΧ είναι τα σύγχρονα άλογα –κάτι που είδαμε εκτενώς σε προηγούμενα κείμενα.


Εκτός όμως από ΙΧ, πλημμυρίσαμε και από αδέσποτα σκυλιά. Αλλά για το συμβολισμό του σκύλου (κυρίως ως ψυχοπομπού) έχω γράψει πάρα πολλά.


Το Blue Star DELOS έγινε το πρώτο πλοίο που μπήκε στον Πειραιά με την χαραυγή του 2023. Blue, όπως το νερό, και Δήλος, όπως η πατρίδα του Απόλλωνα. Το «ΔΗΛΟΣ» (= 213, θυμάστε;) έχει μέσα του και το Λ αλλά και το Δ, δυο γράμματα-«πυραμίδες» ή και βέλη.

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ένα νεκρό κοριτσάκι 11 μηνών βρέθηκε στο φράγμα του Αλιάκμονα στη Βέροια. Η ψυχασθενής μητέρα του, μια 29χρονη από το χωριό Σταυρός Ημαθίας, η οποία είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν σε ψυχιατρεία, το είχε πετάξει στο νερό. Η αποτρόπαιη πράξη πρέπει να είχε γίνει παραμονή Πρωτοχρονιάς, Σάββατο, ημέρα του Κρόνου. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, το κορμάκι του άτυχου μωρού έφερε σοβαρές δαγκωματιές, μάλλον από αδέσποτα σκυλιά. Άλλωστε σε μια από τις πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, η μητέρα-Μήδεια απεικονιζόταν αγκαλιά με ένα σκυλάκι.

Θάνατος ενός βρέφους με τη σημαδιακή ηλικία των 11 μηνών, ανήμερα (1.1) της γέννησης του Νέου Έτους. Και ένας αλλόκοτος παραλληλισμός με τον κλασικό μύθο του Όσιρη/Μωυσή που βρέθηκε να επιπλέει στα νερά –με τη διαφορά ότι αυτός σώθηκε. Ένας όχι και τόσο καλός οιωνός για το Νεογέννητο Έτος.


Είχαμε όμως και κάποιες περίεργες εκρήξεις (στοιχείο της φωτιάς) στην έναρξη του 2023.


*1 Ιανουαρίου. Εμπρηστική επίθεση σε εργοτάξιο του μετρό σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Γαλάτσι. Άγνωστοι τοποθέτησαν τρεις αυτοσχέδιους μηχανισμούς στο εργοτάξιο από τους οποίους εξερράγη ο ένας, με αποτέλεσμα υλικές ζημιές.


*4 Ιανουαρίου. Εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα σε εταιρία παροχής φυσικού αερίου στου Γκύζη. Άγνωστοι τοποθέτησαν τέσσερις αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς στην οδό Βριλησσού. Λίγο πριν τις 02:00, εξερράγη ο ένας μηχανισμός με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές.


Πολλοί θα πρόσεξαν ένα άλλο στοιχείο που παραπέμπει στην έννοια του Χρόνου και της ανωμαλίας στη ροή του. Τα Χριστούγεννα του 2022 είχαν μια παράξενη επίγευση από Πάσχα. Εκτός από τον παράταιρα ανοιξιάτικο καιρό, είχαν λυσσάξει όλοι να πετάνε βαρελότα εδώ κι εκεί, λες και ήταν Πάσχα! Επιπλέον τα Χριστούγεννα ακούστηκε για πρώτη φορά η ασυνήθιστη ευχή «Χριστός Ετέχθη» (κατά το «Χριστός Ανέστη» το Πάσχα). Είναι γεγονός ότι στις σλαβικές χώρες συνηθίζεται αυτός ο χαιρετισμός τα Χριστούγεννα, κατ᾿ αναλογία με τον χαιρετισμό του Πάσχα. Γιατί όμως φέτος; Και γιατί εδώ;


Σα να είχαμε δηλαδή Γέννηση αλλά και Θάνατο/Ανάσταση μαζί -τρία σε ένα. Οι τρεις μεγάλοι σταθμοί του θεμελιώδους μαγικοθρησκευτικού κύκλου σε έναν (ο τέταρτος είναι ο Γάμος). Για το Πάσχα θα δούμε όμως κι άλλα πιο ενδιαφέροντα αργότερα.

Χριστουγεννιάτικες μπάλες που μοιάζουν με κόκκινα αυγά του Πάσχα –Αγίου Μελετίου & Αχαρνών.
Χριστουγεννιάτικες μπάλες που μοιάζουν με κόκκινα αυγά του Πάσχα –Αγίου Μελετίου & Αχαρνών.

«Into the Rabbithole”, δηλαδή η πτώση ή είσοδος στην «κουνελότρυπα» είναι μια κλασική έκφραση παρμένη από την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» που σημαίνει τη «σήραγγα» μέσα από την οποία μεταβαίνει κανείς σε ένα ευχάριστα ή δυσάρεστα σουρεαλιστικό σύμπαν. Το 2023, καθόσον Έτος του Κουνελιού, πιθανόν αποτελεί μια τέτοια «πύλη».


Ας δούμε κάτι άλλο βασικό τώρα.


Από το 1986, αλληλογραφούσα επί χρόνια (ναι με χάρτινες επιστολές, πολύ πριν την εποχή του e-mail και του Messenger) με τον Αμερικανό ερευνητή Τζιμ Μπράντον (ψευδώνυμο του Μπιλ Γκρίμσταντ). Σε μια εποχή που στην Ελλάδα επικρατούσε σχεδόν πλήρης ξηρασία στο χώρο και αδυναμία πληροφόρησης των τεκταινομένων στο εξωτερικό, ο Μπιλ αποτέλεσε πολύτιμη πηγή ενημέρωσης. Αυτός με έφερε σε επαφή με το έργο ενός στενού φίλου του, του Τζέημς Σέλμπυ Ντάουναρντ.


Ο Ντάουναρντ (James Shelby Downard, 1913-1998) ήταν ένας δραστήριος συνωμοσιολόγος στα έργα του οποίου εξετάζονταν με αρκετά ενδιαφέροντα τρόπο ο απόκρυφος συμβολισμός κι οι συγχρονικότητες πίσω από ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα. Ο Ντάουναρντ, που είχε εμμονή με τις συνωμοσιολογικές θεωρίες περί Τεκτονισμού, πίστευε ότι οι Τέκτονες ήταν πίσω από τη δολοφονία του Τζων Κέννεντυ μέσω μιας τελετουργίας γνωστής ως «Φόνος του Βασιλέα» που είχε άμεση σχέση με τον αριθμό 33 («King Kill 33”). Οι θεωρίες του Ντάουναρντ, παρότι εμμονικές και απλοϊκές σε πολλά σημεία, διαθέτουν κάμποσα ενδιαφέροντα στοιχεία.


Παρεμπιπτόντως, ο Τζων Κέννεντυ, εκτός των άλλων, είχε και ένα κουνέλι σαν κατοικίδιο στο Λευκό Οίκο.


Ο Φόνος του Βασιλιά είναι μια πανάρχαια και οικουμενική πρακτική, σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε βασιλιάς θυσιαζόταν στο πλαίσιο μαγικοθρησκευτικών τελετουργιών γονιμότητας. Αργότερα η θυσία ενός βασιλιά κάθε χρόνο κρίθηκε ασύμφορη και οι ανθρωποθυσίες αντικαταστάθηκαν με ζωοθυσίες. Ο τελετουργικός Φόνος του Βασιλιά υπάρχει σε ποικίλες εκφάνσεις τόσο σε χώρους όπως η Αλχημεία, όσο και σε διάφορα «αθώα» ή «γραφικά» έθιμα (πχ το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου).


Ο θάνατος ενός βασιλιά (ή «βασιλιά», εντός εισαγωγικών) είναι πάντα ένα άκρως κομβικό γεγονός που προκαλεί συνέπειες (ή είναι το ίδιο συνέπεια από κάτι άλλο). Τώρα, το μπερδεμένο κουβάρι στο οποίο οι συνειδητές πράξεις (τελετουργίες) ανακατεύονται με φυσικές διαδικασίες (τροπισμοί), δεν ξεμπερδεύεται εύκολα. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αναζήτηση της Μορφοδιάταξης. Ακόμα χειρότερα, από ένα σημείο και μετά, τελετουργίες και τροπισμοί μπερδεύονται αξεδιάλυτα, χειρότερα και από τα συστατικά μιας ομελέτας!


Από υπεραπλουστευμένες συνωμοσιολογικές θεωρίες, στις οποίες (σχεδόν) τα πάντα είναι αποτέλεσμα μυστικών ενεργειών διαφόρων ομάδων, ιερατείων, οργανώσεων, στοών κλπ, έχουμε υπερπαραγωγή (ακριβώς επειδή υπάρχει υπερκατανάλωση). Αλλά όπως είχα ξαναγράψει, απευθύνομαι στους απειροελάχιστους κατόχους ευηκόων ώτων, οι οποίοι διαθέτουν αρκετή νοημοσύνη και ψυχική ισορροπία ώστε να μην ελκύονται από τους ημιμαθείς-διαταραγμένους-ψυχασθενείς που λυμαίνονται τον πολύπαθο χώρο της «Ελληνικής Αναζήτησης» που λέγαμε. Και με αυτούς τους απειροελάχιστους είναι που θα υπάρξει (και υπάρχει) η περίφημη συνήχηση.


Σχετικά με τον παράγοντα Θάνατος του Βασιλιά, είχαμε κάμποσους «βασιλικούς θανάτους». Στις 29 Δεκεμβρίου 2022 απεβίωσε ο «βασιλιάς» των γηπέδων Πελέ. Ο θάνατός του επισκίασε τον άλλο θάνατο της Βίβιεν Γουέστγουντ την ίδια μέρα. Η Βρετανίδα Γουέστγουντ ήταν η «βασίλισσα» της μόδας που έκανε γνωστή τη μόδα της πανκ στο ευρύ κοινό.


Στις 10 Ιανουαρίου πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’. Αλλά προτού εξετάσουμε τα πολύ ενδιαφέροντα νήματα που έχουν σχέση με τον Κωνσταντίνο, ας αναφέρουμε και κάτι ακόμα.


Στις 12 Ιανουαρίου πέθανε η Λίζα Μαρί Πρίσλεϋ, κόρη του Βασιλιά της Ροκ, Έλβις Πρίσλεϋ. Ο οποίος είχε γεννηθεί 8 Ιανουαρίου (1935), την ίδια ημέρα με τον άλλο «βασιλιά» του χώρου, τον Ντέηβιντ Μπάουι. Ο οποίος Μπάουι πέθανε στις 10 Ιανουαρίου (2016). «Βασιλιάδες και οι δύο, ο καθένας στο είδος του», μου επεσήμανε ο φίλος και συνεργάτης Βασίλης Σάιτ, ο οποίος υπογράμμισε και τα ακόλουθα: μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μπάουι, το «Heroes», κυκλοφόρησε δυο μήνες μετά τον θάνατο του Έλβις το 1977 και ξεκινά με τον εξής στίχο "I, I was the King".


Η Λίζα Μαρί Πρίσλεϋ παντρεύτηκε τον φανατικό θαυμαστή του πατέρα της ηθοποιό Νίκολας Κέιτζ, ο οποίος γεννήθηκε 7 Ιανουαρίου, μια μέρα πριν από τον Έλβις και τον Μπάουι.


Ο Έλβις ήταν από το Μέμφις (Τεννεσσή). Πέθανε και θάφτηκε εκεί. Η Λίζα Μαρί γεννήθηκε κι αυτή στο Μέμφις. Η σύνδεση με τον «παράγοντα Αίγυπτος» και τις πυραμίδες είναι εμφανής. Άλλωστε στο αμερικανικό Μέμφις δεσπόζει και μια τεράστια πυραμίδα ύψους 100 μ, που λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων. Ο δραστήριος Goro Adachi (στον οποίο κατά καιρούς έχω στείλει αρκετά στοιχεία) έχει ερευνήσει διεξοδικά το θέμα αυτό στη σελίδα του (https://www.supertorchritual.com/the-memphis-code/ ) ανακαλύπτοντας πάντα ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές διασυνδέσεις.


Υπάρχει και μια έμμεση σχέση με τα ΑΤΙΑ. Ο Μπάουι, γεννήθηκε το 1947, τη χρονιά που εγκαινίασε τη σύγχρονη μορφή του φαινομένου των ΑΤΙΑ και σε μια φάση της καριέρας του προωθούσε την «εξωγήινη περσόνα» του ως Ziggy Stardust. Την εποχή εκείνη πρωταγωνίστησε και στην ταινία «Ο Άνθρωπος που Έπεσε στη Γη» («The Man Who Fell to Earth»), υποδυόμενος έναν εξωγήινο που ξέμεινε στον πλανήτη μας. Η ταινία άρχισε να γυρίζεται στις 6 Ιουλίου του 1975 στο Νέο Μεξικό, στην Αρτέσια, πολύ κοντά στο θρυλικό Ρόσγουελλ. Το συμβάν του Ρόσγουελλ έγινε γνωστό στις 6 Ιουλίου 1947

Α, ναι, η Αρτέσια ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του αστροναύτη Έντγκαρ Μίτσελ (Apollo 14) ο οποίος πέθανε στις 4.2.2016, σχεδόν ένα μήνα μετά το Μπάουι και μόλις μια μέρα πριν την 45η επέτειο της ημερομηνίας που ο ίδιος πάτησε στη Σελήνη (5.2.1971)…


Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 2023, σε ηλικία 82 ετών. Είχε γεννηθεί στις 2 Ιουνίου 1940. Ο παππούς του, Κωνσταντινος Α’ πέθανε ακριβώς 100 χρόνια μείον 1 μέρα πριν (100-1), στις 11 Ιανουαρίου 1923. Την ημέρα της γέννησης του Κωνσταντίνου Β’, ερρίφθησαν 101 (100+1) κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό.

Παππούς και εγγονός
Παππούς και εγγονός

Όταν πέθανε ο Κωνσταντίνος Β, στην επικαιρότητα είχε επανέλθει (λόγω επικείμενων εκλογών) για πολλοστή φορά το ζήτημα των «μαρμάρων του Παρθενώνα». Μάλιστα είχε ανακοινωθεί ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα επέστρεφε στην Ελλάδα κάποια θραύσματα από τον Παρθενώνα.


Το όνομα «Κωνσταντίνος» είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και την Άλωση της Πόλης –με όλο το σχετικό λαογραφικό-μυθικό περιεχόμενο, όπως τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά. Αλλά και την αποφράδα Τρίτη και 13. Ο Κωνσταντίνος πέθανε Τρίτη 10 Ιανουαρίου –παρά λίγο 13. Και ποιος άλλος Κωνσταντίνος έφτασε "κοντά" να ξαναπάρει την Κωνσταντινούπολη, παρά ο παππούς του, Κωνσταντίνος Α’;


Ο πρόσφατα αποθανών τέως βασιλιάς θεωρούσε τον εαυτό του ως τον 13ο Κωνσταντίνο μετά τον παππού του που υποτίθεται ότι ήταν ο 12ος Πέθανε επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πατέρας του οποίου (Κωνσταντίνος κι αυτός) είχε πρωταγωνιστήσει στην περίφημη Αποστασία μετά τα Ιουλιανά (1965), όταν ο Κωνσταντίνος Β’ κάλεσε τον Γεώργιο Αθανασιάδη Νόβα να σχηματίσει κυβέρνηση και να γίνει ο «πρώτος πρωθυπουργός της Αποστασίας». Πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 2023. Στις 10 Ιανουαρίου 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε αρχηγός («βασιλιάς») της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέθανε στις 29 Μαΐου (2017), την ημέρα της Άλωσης και του θανάτου του τελευταίου Παλαιολόγου και συνονόματού του. Ο οποίος Κωνσταντίνος Παλαιολόγος επονομάστηκε και Δράκος λόγω της ορμής που επέδειξε στη μάχη. Και όλοι ξέρουν πως ένα παρατσούκλι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν... Δρακουμέλ!


Το εκκλησάκι στο οποίο πλήθος κόσμου προσέτρεξε για να προσκυνήσει τη σορό του τέως βασιλιά, είναι αφιερωμένο στην Θεοτόκο Γοργοεπήκοο και στον Άγιο Ελευθέριο, δίπλα στη Μητρόπολη. Το εκκλησάκι είναι ουσιαστικά ένα «μωσαϊκό» από μεγάλους μαρμάρινους λίθους και ανάγλυφα, που προέρχονται από αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά και πρώιμα βυζαντινά μνημεία –δηλαδή ένα «ποτ-πουρί ελληνισμού» κάτι που συνάδει με την ιδιότητα του τέως ως «βασιλέα όλων των Ελλήνων».


Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι σε όλες τις εξωτερικές του πλευρές υπάρχουν περίπου ενενήντα ανάγλυφα, από το ιερό της Ειλειθυίας που βρισκόταν στο ίδιο μέρος μέχρι την κτίση της εκκλησίας, τον 11ο-12ο αιώνα. Η Ειλειθυία, ήταν η κατεξοχήν αρχαία θεά του Τοκετού, σε μια σημαδιακή Κηδεία. Πάλι τα αρχέτυπα της Γέννησης και του Θανάτου τα οποία θα μπορούσαν να συμπτυχθούν στην κλασική φράση «Ο Βασιλεύς απέθανε, ζήτω ο Βασιλεύς»


Στις 16 Ιανουαρίου, την ημέρα της κηδείας του Κωνσταντίνου, στο Τατόι, ένα πλοίο ξηρού φορτίου που εκτελούσε δρομολόγια από την Ουκρανία προς την Κωνσταντινούπολη, προσάραξε στο Βόσπορο, με αποτέλεσμα το προσωρινό κλείσιμο των στενών (Αποκοπή της Ροής).


Κι εδώ θα παραθέσω το πολύ ενδιαφέρον σχόλιο μιας συνεργάτιδάς μου που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της:


«Η Θυσία του Βασιλιά ξεκινά στην Αθήνα με τον Κόδρο και στόχο έχει να σωθεί η πόλη από κατάκτηση ή άλλα δεινά. Εδώ μου βγαίνει πολύ συχνά το αρχικό Κ. και σου εφιστώ την προσοχή στους θανάτους/θυσίες των Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου, Καποδίστρια, Κωνσταντίνου Α' (το 1923, τραγική χρονιά για τον Ελληνισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) […]. Όλοι οι θάνατοι σχετίζονται με φοβερές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Συν ότι το 2021 καίγεται το βασιλικό κοιμητήριο (και όχι μόνο) στο Τατόι. Καθόλου καλό σημάδι, κατά τη γνώμη μου. Καύση, ή βεβήλωση, ή δήωση τάφων αρχόντων, not cool».


Η σύντομη βασιλεία του Κωνσταντίνου Β’, πριν την φυγή του στο εξωτερικό (1964-1967) ήταν μεστή από σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τις οποίες Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου. Όπως στα πρόθυρα του πολέμου θα έφταναν και μερικά χρόνια αργότερα, με τον Κωνσταντίνο να «θυσιάζεται» εκπίπτων του αξιώματός του στο σχετικό δημοψήφισμα, είκοσι βδομάδες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μια έκπτωση στην οποία συνέβαλε αποφασιστικά ένας άλλος Κωνσταντίνος (Καραμανλής), ο επονομαζόμενος και «εθνάρχης» (=ένα είδος «βασιλιά» στη δημοκρατία)


Τα σημαδιακά γεγονότα που σχετίζονται με Βασιλικό Θάνατο/Θυσία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα ελληνοτουρκικά αλλά και με φυσικές και άλλες καταστροφές. Θα δείξω τι εννοώ.


Το 1981, είχαμε το θάνατο της Φρειδερίκης, μητέρας του Κωνσταντίνου Β’ στις 6 Φεβρουαρίου. Δυο μέρες μετά είχαμε την τραγωδία της Θύρας 7. Και 18 μέρες μετά είχαμε τον τρομερό σεισμό των Αλκυονίδων (6,7 R) που εκτός από τους πολυάριθμους νεκρούς και τραυματίες, κλόνισε μια για πάντα την αντίληψη που επικρατούσε μέχρι τότε περί «ακλόνητης Αθήνας».


Το 1999, είχαμε το θάνατο ενός άλλου είδους «βασιλιά», του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου (ο οποίος το 1967 ανάγκασε τον Κωνσταντίνο να διαφύγει στο εξωτερικό και μετά τον ακύρωσε με το δικό του «δημοψήφισμα» το 1973). Ένα μήνα μετά έχουμε το θάνατο ενός «μεταβατικού βασιλιά», του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, μεταβατικού προέδρου της Δημοκρατίας και ουσιαστικά συνδετικού κρίκου μεταξύ δικτατορίας και δημοκρατίας στη Μεταπολίτευση. Θα ακολουθήσουν οι τρομεροί σεισμοί της Τουρκίας τον Αύγουστο και ο επίσης τρομερός σεισμός της Πάρνηθας, 21 μέρες αργότερα.


Το 2023, είχαμε το θάνατο του Κωνσταντίνου Β’. Λιγότερο από ένα μήνα μετά είχαμε τους ολέθριους σεισμούς στην Τουρκία και 22 μέρες μετά την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη (για την οποία θα αναφερθώ διεξοδικά αργότερα). Να επισημάνω εδώ ότι πολλοί προφήτες της συμφοράς μιλούσαν για επερχόμενο σεισμό στην Ελλάδα, ως «επιστέγασμα» εκείνων στην Τουρκία. Όμως η νηπιακή τους σκέψη δεν μπορούσε να συλλάβει ότι στο πλαίσιο της Μορφοδιάταξης ένας «σεισμός» μπορεί να είναι και μεταφορικός. Και το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν ένας πολιτικός και κοινωνικός «σεισμός» άνευ προηγουμένου. Το γιατί μια πολύνεκρη τραγωδία έχει σήμερα δυσανάλογα βαρυσήμαντο αντίκτυπο απ’ όσο θα είχε πχ αν συνέβαινε πριν από 20-30 χρόνια, το έχω εξηγήσει πολλές φορές σε εκείνες τις θρυλικές «Επικαιρότητες». (http://www.vembos.gr/epikairotita) Όμως δεν έχει σημασία η εξήγηση. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Και από αυτή την άποψη το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν «σεισμός 8 R».


Κάτι ακόμα που παίζει έναν περίεργο ρόλο, είναι το… ποδόσφαιρο. Ειδικά τα σημαντικά παιχνίδια Ολυμπιακού-ΑΕΚ είναι συνδεδεμένα με αυτή την περίεργη μορφοδιάταξη ειδικά για το 1981 και το 2023. Η τραγωδία της Θύρας 7 το 1981έγινε μετά την συντριβή της ΑΕΚ από τον ΟΣΦΠ με 6-0 (κάτι που οι ερυθρόλευκοι δεν μπόρεσαν φυσικά να πανηγυρίσουν), σε παιχνίδι πρωταθλήματος. Το 2023 το ντέρμπι ΑΕΚ-ΟΣΦΠ (3-0) έγινε στις 9 Φεβρουαρίου, τρεις μέρες μετά τους τρομερούς σεισμούς στην Τουρκία. Κι ο επαναληπτικός αγώνας αναβλήθηκε επειδή είχε κανονιστεί για την επαύριον της τραγωδίας των Τεμπών (1 Μαρτίου).


Περιττό να πούμε ότι η ΑΕΚ είναι κατεξοχήν συνδεδεμένη με την Κωνσταντινούπολη. Αλλά και με τον αριθμό 21:


*Η σημαντικότερη Θύρα της ΑΕΚ είναι η Θ-21

*Οι νεκροί της τραγωδίας στην Θ-7 του Καραϊσκάκη ήταν 21.

*Μεταξύ των σεισμών της Τουρκίας και της Αθήνας το 1999, μεσολάβησαν 21 μέρες.

*Ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο θρυλικός βετεράνος της ΑΕΚ που πέθανε λίγο μετά την τραγωδία των Τεμπών είχε σημειώσει 21 γκολ με την Εθνική Ελλάδος.


Και ο ΟΣΦΠ είναι συνδεδεμένος με σεισμούς με το κλασικό σύνθημα «Σεισμός, σεισμός, Ολυμπιακός». Οι μεγάλοι σεισμοί της Τουρκίας έγιναν στις 6 Φεβρουαρίου 2023. Λίγο πιο πριν, ο Ολυμπιακός είχε πετύχει συντριπτική νίκη μέσα στην Τουρκία επί της Φενέρ Μπαχτσέ στις 31 Ιανουαρίου, καθώς και στο Φάληρο στις 3 Φεβρουαρίου επί της επίσης τουρκικής Εφές. Και οι δυο ομάδες έχουν έδρα την Κωνσταντινούπολη. Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα του «7». Και οι δυο σεισμοί ήταν πάνω από 7 R. Θα το δούμε όμως κι αυτό όταν έρθει η ώρα.


Στο παρακάτω διάγραμμα έχω ορίσει τρεις χρονικούς άξονες (1981, 1999 και 2023) και διάφορα συμβάντα που θεωρώ ότι αποτελούν κομβικές ψηφίδες της μορφοδιάταξης. Υπάρχουν και πολλά άλλα, αλλά τέτοιες δομές είναι φρακταλικές και δεν μπορούν εύκολα να σκιαγραφηθούν με απλά γεωμετρικά σχήματα, χωρίς να υποπέσουμε στην απλοϊκότητα.

Με κόκκινο χρώμα είναι οι «ποδοσφαιρικές ημερομηνίες» (ΟΣΦΠ-ΑΕΚ). Με πράσινο καταδεικνύω μεσοδιαστήματα ημερομηνιών που είναι πολλαπλάσια του αριθμού 3 (το 3 είναι ο μαγικός αριθμός του Κρόνου-Χρόνου που λειτουργεί στο παρασκήνιο σαν «κοσμική ακτινοβολία φόντου»). Επειδή ο υπολογισμός των μεσοδιαστημάτων μεταξύ ημερομηνιών μπορεί να ποικίλει αν συμπεριλάβουμε ή απορρίψουμε την τελευταία μέρα, το 22 μπορεί να εναλλάσσεται με το 21. Μην δώσετε και μεγάλη σημασία στο σχήμα αυτό, γιατί με τα αριθμολογικά πολύ εύκολα μπορεί κανείς να καταλήξει να κυνηγάει την ουρά του.


Στις 15 Ιανουαρίου 2023, ένα επιβατηγό ATR-72 της Yeti Airlines, συνετρίβη λίγο πριν την προσγείωση στην Πόκαρα του Νεπάλ με αποτέλεσμα το θάνατο και των 72 επιβαινόντων. Ήταν το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα με αεροσκάφος τέτοιου τύπου. Κυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν η Anju Khatiwada, η οποία είχε αποφασίσει να γίνει πιλότος μετά τον θάνατο του συζύγου της επίσης σε αεροπορικό δυστύχημα το 2006 με αεροσκάφος της… ίδιας εταιρίας.


Στο Νεπάλ βρίσκεται το Όρος Έβερεστ, η ψηλότερη κορυφή της Γης, δηλαδή ουσιαστικά μια πλανητική… πυραμίδα! Το ATR-72 συνετρίβη ανήμερα των γενεθλίων του μαύρου ηγέτη Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (=Βασιλιάς) ο οποίος είχε δολοφονηθεί στο Μέμφις (του Τεννεσσή), την πόλη της πυραμίδας και την πατρίδα του Βασιλιά Έλβις.


Όταν είδα τα τελευταία πλάνα πριν τη συντριβή, έμεινα κάπως σαστισμένος επειδή όταν είχα μείνει στην Πόκαρα, το 2017, μετά από πολυήμερη ανάβαση στο όρος Αναπούρνα, είχα τραβήξει κάποια αντίστοιχα ενός (όχι παρόμοιου) αεροσκάφους που κατέβαινε για να προσγειωθεί.


Αριστερά: το μοιραίο αεροπλάνο λίγο πριν την συντριβή - δεξιά: η δική μου φωτογραφία του 2017.
Αριστερά: το μοιραίο αεροπλάνο λίγο πριν την συντριβή - δεξιά: η δική μου φωτογραφία του 2017.

Ύστερα θυμήθηκα ότι η σημαία του Νεπάλ είναι η μοναδική παγκοσμίως που δεν είναι ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, αλλά αποτελείται από δυο τρίγωνα (ή δυο πυραμίδες αν θέλετε).


Δυο μέρες πριν την τραγωδία στο Νεπάλ, Παρασκευή και 13 Ιανουαρίου, μια άλλη αεροπορική τραγωδία αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή στη Νέα Υόρκη, όταν ένα Boeing 777 της American AirlinesBoeing με προορισμό το Λονδίνο, πέρασε σε λάθος τροχοδιάδρομο ενώ απογειωνόταν ένα Boeing-737 της Delta Airlines για το Σάντο Ντομίνγκο.


Το λογότυπο της Delta είναι πυραμιδοειδές. Η πτήση ήταν η DAL-1943. Το 1943 στην κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αίγυπτο, δίπλα στις πυραμίδες της Γκίζας, έλαβε χώρα συνάντηση των ηγετών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Κίνας για πρώτη φορά προκειμένου να συζητηθούν τα σχέδια για τον μεταπολεμικό κόσμο. Από αυτή την μοναδική περίσταση προήλθε η ιστορική Διακήρυξη του Καΐρου που άλλαξε την ιστορία.

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, ένα μαχητικό F-4E Phantom II της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στο Ιόνιο, με συνέπεια το θάνατο του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη. Και πάλι ο «σεισμός» που επακολούθησε ήταν πολύ δυσανάλογος με το συμβάν –αλλά είπαμε κάποια πράγματα προηγουμένως. Για ενδελεχέστερη ανάλυση ψάξτε τις παλιές «Επικαιρότητες» (αρχίζοντας από αυτήν εδώ .

Όπως και να έχει η πτώση του μαχητικού είχε συμπέσει με την παραμονή της επετείου της Κρίσης των Ιμίων. Εκείνες τις μέρες είχα μια συζήτηση με τον καλό μου φίλο και πολύτιμο συνεργάτη Γιώργο Ζαφειρίου ο οποίος μου επεσήμανε τα διάφορα περί των πυραμίδων, μου θύμισε το μνημείο των Πεσόντων της Πολεμικής Αεροπορίας στην πλατεία Καραϊσκάκη που αποτελείται από μια «πυραμίδα». Και μου θύμισε ότι στην οδό Αχιλλέως, λίγο πιο κάτω από την πλατεία, στη διασταύρωση με τον πεζόδρομο της Ιάσονος, υπάρχει ένα μεγάλο γκράφιτι που είναι σαν να δείχνει Μητσοτάκη και Τσίπρα να δίνουν τα χέρια.

«Συγκυβέρνηση σαν να λέμε…», επεσήμανε ο Γιώργος. «Και στο χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα, κυβερνήτης και συγκυβερνήτης έχασαν την ζωή τους, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, παραμονή της Επετείου. Τί να προοιωνίζεται άραγε αυτό το συμβάν για το προσεχές μέλλον;»


Ότι έχουμε άτυπη συγκυβέρνηση είναι γνωστό από την εποχή της απαρχής των εγκληματικών και ολέθριων «μέτρων» για την πανδημία –κάτι που πλέον μόνο οι φανατικοί κι οι ανόητοι δεν έχουν αντιληφθεί. Σκέφτηκα όμως αυτά που μου είπε ο Γ.Ζ. και έστρεψα την έρευνα προς κάποιες άλλες κατευθύνσεις.


Το τι προοιωνιζόταν το συμβάν, μάλλον το είδαμε (ίσως εν μέρει) ένα μήνα μετά. Κυβερνήτης και συγκυβερνήτης της χώρας, δίνουν συμβολικά τα χέρια, ερχόμενοι από αντίθετες κατευθύνσεις, επί της Αχιλλέως. Ο Άγιος Αχίλλειος είναι ο πολιούχος της Λάρισας, ενώ πατρίδα του μυθικού Αχιλλέα είναι η Θεσσαλία. Του Αχιλλέα, ο θυμός του οποίου αποτελεί το κεντρικό θέμα της Ιλιάδας, της εξιστόρησης του Τρωικού Πολέμου, της διαχρονικής σύγκρουσης των δυο κόσμων εκατέρωθεν του Αιγαίου. Θα δούμε σταδιακά πώς ξεδιπλώνονται αυτά τα νήματα.


Το αρχέτυπο του Ποσειδώνα είχε την τιμητική του μερικές μέρες μετά. Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, ένα πολυδιάστατο θέαμα που εκτυλίχθηκε στο παράκτιο μέτωπο της Ελευσίνας με τίτλο «Μυστήρια Μετάβασης» με αφορμή την ανακήρυξη της πόλης ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, μια τεράστια φάλαινα αναδύθηκε από τα σκοτεινά νερά χάρη σε ένα γερανό. Στο πλαίσιο του θεάματος είχε και άλλα ενδιαφέροντα, όπως χάλκινα πνευστά να αναδύονται από το νερό και να χρησιμοποιούνται ως μουσικά όργανα κ.α.


Τώρα, τι ακριβώς σχέση θα μπορούσε να έχει μια (παντελώς αταίριαστη με τα ελληνικά δεδομένα) φάλαινα και ένα θέαμα που εξελίσσεται αποκλειστικά στην επικράτεια του Ποσειδώνα με τα Ελευσίνια Μυστήρια και το μύθο της Δήμητρας, της Περσεφόνης και του Άδη, μόνο οι διοργανωτές θα μπορούσαν να το εξηγήσουν. Ωστόσο υπήρχαν διάφοροι ενδιαφέροντες συμβολισμοί και εικόνες.







Και δεν θα μπορούσα να μην παρομοιάσω την φάλαινα που αναδύεται και πετάει στον ουρανό με όλα εκείνα τα «φασολοειδή» ΑΤΙΑ-γκράφιτι που είχα αναφέρει στο προηγούμενο κείμενο, αλλά και με το νεόκοπο κύμα των ΑΤΙΑ-μπαλονιών που προκάλεσαν σάλο στα τέλη Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ και αλλού.


Από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2023 ένα κινεζικής προέλευσης μπαλόνι μεγάλου υψομέτρου περιπλανήθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο, διασχίζοντας την Αλάσκα, το δυτικό Καναδά και τις ΗΠΑ. Τελικά η αμερικανική πολεμική αεροπορία (USAF) το κατέρριψε στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας ενώ συντρίμμια περισυνελέγησαν και εστάλησαν για ανάλυση. Τις μέρες εκείνες ειπώθηκαν πολλά για το πόσο ευάλωτος είναι ο αμερικανικός εναέριος χώρος, για τις πραγματικές προθέσεις των Κινέζων, για σινοαμερικανικά διπλωματικά παιχνίδια και για διάφορα άλλα.


Η σκόνη που είχε σηκωθεί ήταν ήδη αρκετή, όταν τα πράγματα περιπλέχτηκαν περισσότερο. Μια μέρα πριν καταρριφθεί το μπαλόνι, στις 3 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είχε εντοπιστεί και δεύτερο κινεζικό μπαλόνι, αυτή τη φορά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Το γεγονός επιβεβαίωσε η Κόστα Ρίκα, ενώ η Κολομβία το εντόπισε να διασχίζει τον εναέριο χώρο της. Υπήρξαν αναφορές και από τη Βενεζουέλα.


Στις 10 Φεβρουαρίου ένα άλλο αντικείμενο μεγάλου υψομέτρου καταρρίφθηκε στο Deadhorse της Αλάσκας. Το αντικείμενο είχε μέγεθος «μικρού αυτοκινήτου» και ήταν κυλινδρικό και ασημόγκριζο. Την επόμενη μέρα, 11 Φεβρουαρίου, οι Καναδοί κατέρριψαν ένα άλλο «μικρό και κυλινδρικό αντικείμενο» στην περιοχή του Γιούκον. Στις 12 Φεβρουαρίου ένα τέταρτο αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω από τη Λίμνη Χιούρον στο Μίσιγκαν. Αυτό περιγράφηκε ως «οκτάγωνο» και με απολήξεις που έμοιαζαν με κρεμάμενα νήματα. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα τρία τελευταία δεν είχαν σχέση με τους Κινέζους.


Στην κλασική φωτογραφία του πρώτου μπαλονιού, αυτό μαζί με την «γόνδολά» του μοιάζει αλλόκοτα με το πλοίο του κάπταιν Χουκ (του αμείλικτου διώκτη του Πήτερ Παν) που αρμενίζει στον ουρανό μπροστά στην Σελήνη.

Η μεγαλύτερη σελήνη του Κρόνου, ο Τιτάνας λέγεται και Peter Pan Moon επειδή πιθανόν είχε δυναμικό για ανάπτυξη ζωής το οποίο πάγωσε στους -200 βαθμούς λίγο μετά τη δημιουργία του Τιτάνα. Ένα φαινόμενο δηλαδή "Πήτερ Παν" ο οποίος αρνείται να μεγαλώσει. Όμως Παν λέγεται και ένα άλλο φεγγάρι του Κρόνου, το οποίο μοιάζει αλλόκοτα με… ΑΤΙΑ.

Χώρια που ένα άλλο κρόνιο φεγγάρι, ο Εγκέλαδος, βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και πολύ καιρό, λόγω της ύπαρξης υπόγειου ωκεανού, θερμοπιδάκων και πιθανής ύπαρξης ζωής.


Ο Εγκέλαδος, που εκτός από σελήνη είναι και θεότητα συνυφασμένη με τους σεισμούς. Ο Εγκέλαδος-σελήνη που έπληξε την Τουρκία, στη σημαία της οποίας φιγουράρει η ημισέληνος… ελάχιστες ώρες πριν την Πανσέληνο.


Ο σεισμός της Τουρκίας ήρθε στις 6 Φεβρουαρίου, 11 μήνες και 13 ημέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (24.2.2022). Για να δούμε τι λέει στην Αποκάλυψη στο εδάφιο 11:13.


«Και κατά την ώρα εκείνη έγινε μεγάλος σεισμός, και το ένα δέκατο της πόλης έπεσε, και θανατώθηκαν στον σεισμό 7.000 [ξακουστά] ονόματα ανθρώπων· και οι υπόλοιποι έγιναν έντρομοι, και δόξασαν τον Θεό τού ουρανού».


Η 6η Φεβρουαρίου ήταν η 37η μέρα του 2023. Για να δούμε τι λέει και στο 3:7.


«Και προς τον άγγελο της εκκλησίας στη Φιλαδέλφεια, γράψε: Αυτά λέει ο άγιος, ο αληθινός, αυτός που έχει το κλειδί τού Δαβίδ· αυτός που ανοίγει, και κανένας δεν κλείνει· και κλείνει, και κανένας δεν ανοίγει».


Η βιβλική Φιλαδέλφεια ήταν στη Μικρά Ασία (Τουρκία)


Αυτό το 37 είναι ενδιαφέρον και για έναν άλλο λόγο. Ο πρώτος σεισμός (7,8 R) έγινε σε γεωγραφικό μήκος 37° και πλάτος επίσης 37° (για την ακρίβεια 37,166° Β 37,032° Α). Ο δεύτερος (7,5 R) ήταν λίγο βορειοανατολικότερα (38,0235° Β – 37,203° Α).


Θυμάστε τους περίφημους Λίθους της Τζώρτζια στις ΗΠΑ, που υπέστησαν σοβαρή ζημιά από βομβιστική επίθεση και μετά κατεδαφίστηκαν, προς ανείπωτη τέρψη των απανταχού συνωμοσιολόγων; Ε, λοιπόν αυτό έγινε στις 6 Ιουλίου 2022, ακριβώς 7 μήνες πριν τους σεισμούς στην Τουρκία. Σαν μια πρόωρη γέννα, έτσι δεν είναι; Με ογκώδη μνημεία να καταρρέουν, όπως τα κτίρια στην γειτονική χώρα, έτσι δεν είναι;

Μια πρόωρη γέννα; Από πού γεννιούνται τα παιδιά; Μήπως από κάτι σαν κι αυτό που φάνηκε στον ουρανό της Προύσας στις 21 Ιανουαρίου; Το οποίο σύννεφο εξελήφθη από πολλούς ως ΑΤΙΑ

Υπάρχει μια πολύ συμβολική φωτογραφία από τους σεισμούς στην Τουρκία που παραπέμπει στον Μαρμαρωμένο Βασιλιά και γενικότερα την λαϊκή προφητεία ότι την Κωνσταντινούπολη θα ανακαταλάβει ένας βασιλιάς που θα είναι Εξαδάκτυλος. Μια ψηφιακά σχεδιασμένη εικόνα που δείχνει έναν πυροσβέστη της ΕΜΑΚ να κρατάει στην αγκαλιά του ένα κοριτσάκι, κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τον σεισμό. Πολλοί χρήστες πίστεψαν ότι επρόκειτο για φωτογραφία που τραβήχτηκε στον τόπο της καταστροφής. Αυτό όμως δεν αλήθευε. Ο δημιουργός της ψηφιακής εικόνας δήλωσε ότι την έφτιαξε για να αποτίσει φόρο τιμής στις ελληνικές ομάδες διάσωσης. Εξαιτίας μιας ατέλειας στο λογισμικό σχεδιασμού, ο πυροσβέστης βγήκε… εξαδάκτυλος!


Εδώ και μήνες ο Ερντογάν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της γείτονός, μας είχαν πρήξει τα ούμπαλα με την ατάκα «Μπορεί να έρθουμε κάποιο βράδυ ξαφνικά» κλπ. Αυτό που δεν πολυκυκλοφόρησε όμως ήταν η ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος, μιλώντας στην Κομοτηνή στις 13 Ιανουαρίου, 24 μέρες πριν τους μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία είπε επί λέξει: «Όσοι φωνασκούν πως τάχα θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά μπορεί μια νύχτα να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στη σκληρή πραγματικότητα». Το απόσπασμα αυτό αποτέλεσε φυσικά την αφορμή για ποικίλα συνωμοσιολογικά σενάρια…


Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε πει και κάτι άλλο «προμηνυματικό» σε ομιλία του στη Λάρισα, τέσσερις μέρες πριν την τραγωδία στα Τέμπη (24.2): «Από σχεδόν λαθρεπιβάτης στην ευρωπαϊκή αμαξοστοιχία, η Ελλάδα ταξιδεύει πια στο πρώτο βαγόνι». Ο ίδιος θα επισκεπτόταν το Κέντρο Τηλεδιοίκησης Σηματοδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου Βορείου Ελλάδος στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη την 1η Μαρτίου (η οποία φυσικά ματαιώθηκε).


Στην ταινία «Conspiracy Theory» (1997) την οποία είχα αναφέρει για διαφορετικούς λόγους εδώ

ο συνωμοσιολόγος Μελ Γκίμπσον προσπαθεί να πείσει ότι μια απόρρητη αποστολή διαστημικού λεωφορείου για λογαριασμό του Πενταγώνου συνδέεται με την κατοπινή εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού 7,3 R στη νότια Τουρκία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ. Όλα αυτά στη μεγάλη οθόνη βέβαια.



Το θέμα είναι πως ένας σεισμός ισχύος 7,6 R όντως έπληξε την ΒΔ Τουρκία δυο χρόνια αργότερα στις 17 Αυγούστου 1999, προκαλώντας τρομερές καταστροφές. Κατόπιν, το Νοέμβριο ακολούθησε η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Κλίντον στην Τουρκία. Α, ναι, και ένα μήνα πριν το σεισμό, το διαστημικό λεωφορείο Columbia τέθηκε σε τροχιά στο πλαίσιο της αποστολής STS-93 εξαπολύοντας το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Chandra Ακτίνων Χ (23-28 Ιουλίου 1999). Α, ναι, και η ταινία «Cosnpiracy Theory» έκανε πρεμιέρα στις 8 Αυγούστου (1997) στις ΗΠΑ.


Λίγο παραπάνω από 3 χρόνια μετά την αποστολή αυτή, το Columbia έμελλε να βρει πύρινο τέλος μαζί με το επταμελές πλήρωμά του όταν διαλύθηκε στη φάση της επανόδου στη Γη, την 1η Φεβρουαρίου 2003, πάνω από το Palestine (Παλαιστίνη) του Τέξας. Στην πόλη εδρεύει η Columbia Scientific BalloonFacility της NASA που πήρε το όνομά της προς τιμήν του πληρώματος, από την οποία έχουν εξαπολυθεί πάνω από 1.700 μπαλόνια μεγάλου υψομέτρου για λογαριασμό πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων.


Μπαλόνια είπαμε έτσι;


Ακριβώς 20 χρόνια μετά την τραγωδία του Columbia πάνω από το Palestine (του Τέξας), στις 3 Φεβρουαρίου 2023, ένα τραίνο εκτροχιάστηκε στο East Palestine (του Οχάιο) με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν επικίνδυνες χημικές ουσίες (φωσγένιο και υδροχλώριο) και να υπάρξειπυρκαγιά, ρύπανση και εκκένωση της περιοχής.


Έλα όμως που λίγο καιρό πριν, στο Netflix είχε προβληθεί η ταινία «White Noise» στην οποία ένα τραίνο εκτροχιάζεται στο Οχάιο, απελευθερώνοντας επικίνδυνες χημικές ουσίες και προκαλώντας εκκένωση. Έλα όμως που κάποιες από τις σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στο… East Palestine! Έλα που ισχύει και το εξής:


*25 Νοεμβρίου 2022 – πρεμιέρα του «WhiteNoise»στα σινεμά.

*30 Δεκεμβρίου 2022 – πρεμιέρα του «WhiteNoise» στο Netflix.

*3 Φεβρουαρίου 2023 – συμβαίνει στην πραγματικότητα.


Με μεσοδιαστήματα ακριβώς 35 ημερών ανάμεσα…




Στο μεταξύ διαβάζουμε ότι από την Πρωτοχρονιά παρατηρείται έξαρση αιματηρής βίας στην Παλαιστίνη (της Μέσης Ανατολής) κάτι που εγείρει φόβους για (μια ακόμα) κλιμάκωση της βίας. Στις 9.2.2023 ανακοινώθηκε ότι από την αρχή του έτους, η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 43 Παλαιστίνιους, 6 Ισραηλινούς και μια Ουκρανή


Στην ταινία «White Noise» (η οποία είναι αργόσυρτη και ανούσια) γίνονται ποικίλες αναφορές στα ΑΤΙΑ και γενικότερα σε παραφυσικά φαινόμενα, χωρίς κάποιο εμφανή λόγο.





Πολλά ειπώθηκαν για το «White Noise» και για τη σχέση του με το πραγματικό σιδηροδρομικό ατύχημα στο Οχάιο. Ελάχιστοι όμως πρόσεξαν ότι υπάρχουν και άλλες παλιότερες ταινίες με αλλόκοτες ομοιότητες.


Ας πούμε το φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Super 8» (2011) του Τζ. Έημπραμς σε συμπαραγωγή Στήβεν Σπήλμπεργκ. Ένα τραίνο που εκτροχιάζεται, μια πυρκαγιά που απειλεί χημικό εργοστάσιο (ιστορία συγκάλυψης εκ μέρους των αρχών για να εκκενώσουν την πόλη), ΑΤΙΑ και εξωγήινοι.



Το φιλμ ξεκινάει στις 3 Φεβρουαρίου (1979), την ημέρα της κηδείας της μάνας του νεαρού πρωταγωνιστή. Ο εκτροχιασμός του τραίνου στο East Palestine έγινε στις 3 Φεβρουαρίου (2023).

Α, ναι, έχει κι άλλα! Στην θρυλική ταινία του Στήβεν Σπήλμπεργκ «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» (1977), ο πρωταγωνιστής εξηγεί τα κλάσματα στο μικρό του γιο μέσω… συγκρούσεων (παιδικών) τραίνων!

Ο ίδιος έχει την πρώτη του επαφή με τους εξωγήινους ενώ περιμένει σε μια ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση.

Στην ταινία φιγουράρει ένα μικρό κόκκινο σφαιρικό ΑΤΙΑ –κοντολογής ένα μπαλόνι.

Κυνηγώντας τα ΑΤΙΑ με τα αυτοκίνητά τους, η αστυνομία (κι ο πρωταγωνιστής) περνούν την συνοριακή γραμμή του Οχάιο.

Και στο φινάλε, προκειμένου να εκκενωθεί η περιοχή όπου θα γίνει η μυστική επαφή με τους εξωγήινους, οι αρχές σκηνοθετούν ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα με «επικίνδυνη διαρροή χημικών».

Και η τελική επαφή γίνεται στο επιβλητικό γεωλογικό σχηματισμό Devil’s Tower στο Ουαϊόμινγκ, ουσιαστικά μια φυσική… πυραμίδα! Όλα αυτά τα είχε εντοπίσει ο Goro Adachi στο Supertorchritual.com

Ο ίδιος ο Σπήλμπεργκ δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος. Στις 6 Μαρτίου, στον απόηχο του σάλου με τα μπαλόνια-ΑΤΙΑ στην Αμερική, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι η ταινία του «Ε.Τ» περιείχε πολλά πραγματικά στοιχεία και υποστηρίζει πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκρύπτει πληροφορίες σχετικά με τα ΑΤΙΑ: «Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη μυστικότητα γύρω από όλες τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει και κυριαρχεί έλλειψη διαφάνειας».


Στις 21 Φεβρουαρίου μια τεράστια μεταλλική σφαίρα ξεβράστηκε σε ακτή της Ιαπωνίας προκαλώντας σύγχυση στους ντόπιους και ερωτήματα για την προέλευσή της. Αρχές και ειδικοί χρειάστηκαν ώρες για να αναγνωρίσουν το μυστήριο αντικείμενο που ξέβρασαν τα κύματα σε παραλία της Χαμαμάτσου, το οποίο ήταν κατά πάσα πιθανότητα μια μεταλλική σφαιρική σημαδούρα

Το εύρημα αυτό δε θα προκαλούσε τόση καχυποψία, αν η εμφάνισή του δεν είχε συμπέσει χρονικά με την κατάρριψη του κατασκοπευτικού κινεζικού μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ. Η Ιαπωνία έχει διαμαρτυρηθεί στην Κίνα για μπαλόνια, πιθανότατα κατασκοπευτικά, που έχουν εμφανιστεί στον ουρανό της τουλάχιστον τρεις φορές από το 2019.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που έκανε πολλούς Ιάπωνες να μιλήσουν για το «αυγό του Γκοτζίλα». Η θρυλική ταινία καταστροφής «Mothra vs Godjilla» (1964) ξεκινά με την ανακάλυψη ενός τεράστιου αυγού σε μια ιαπωνική παραλία, από το οποίο εκκολάπτεται το τερατώδες έντομο Μόθρα.

Τα τέρατα στις εν λόγω ιαπωνικές ταινίες καταστροφής (κάιτζου) προήλθαν από τη ραδιενέργεια των ατομικών δοκιμών στον Ειρηνικό. Κατά δυσοίωνο τρόπο, η Ιαπωνία έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό πως φέτος την άνοιξη ή το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η απόρριψη άνω του ενός τόνου ραδιενεργού ύδατος από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ενέργεια που έχει προκαλέσει οργή μεταξύ πολιτών, αλιευτικών κοινοτήτων και γειτονικών χωρών. Η απόφαση έρχεται δύο χρόνια μετά την έγκριση της απόρριψης του νερού, στο οποίο θα γίνει επεξεργασία απομάκρυνσης των περισσότερων ραδιενεργών υλικών, εκτός από το ισότοπο τρίτιο.


Το παλιό αντιπολεμικό τραγούδι της Γερμανίδας Nena, «99 Luftballons» (που έγινε γνωστό με τον αγγλικό τίτλο «99 Red Balloons») πρωτοκυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1983, ακριβώς σαράντα χρόνια πριν και έχει μια παράξενη συνάφεια με τα μπαλόνια-ΑΤΙΑ και την ψυχροπολεμική ένταση (τότε μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, σήμερα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας) που μπορεί να έχει κατακλυσμικά και ολέθρια αποτελέσματα.


Οι στίχοι της αυθεντικής γερμανικής βερσιόν λένε το εξής: 99 μπαλόνια παρερμηνεύονται για ΑΤΙΑ, με αποτέλεσμα την αποστολή μαχητικών. Οι πιλότοι δεν βρίσκουν παρά μόνο αθώα μπαλόνια, αλλά εξαπολύουν ένα μπαράζ πυρών. Η πράξη αυτή πυροδοτεί ανησυχίες εκατέρωθεν και η όλη ιστορία κλιμακώνεται σε γενική σύρραξη. Στο τέλος ξεσπά παγκόσμιος πόλεμος και το τραγούδι τελειώνει με τη Nena να βαδίζει στα ερείπια και βρίσκοντας ένα κόκκινο μπαλόνι.

Και τώρα ερχόμαστε στην τραγωδία των Τεμπών, στις 28 Φεβρουαρίου 2023 κοντά στον οικισμό Ευαγγελισμός. Στις 23:22, ο επιβατικός συρμός Intercity 62 με περισσότερους από 350 επιβάτες που εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα. Η σύγκρουση, η ανάφλεξη και ο εκτροχιασμός των συρμών επέφερε τον θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 85. Ήταν το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα.


Τα Τέμπη είναι συνυφασμένα και με άλλα τραγικά δυστυχήματα. Ακριβώς είκοσι χρόνια πριν, στις 13 Απριλίου 2003, ένα λεωφορείο γεμάτο με μαθητές της πρώτης Λυκείου, επέστρεφε από εκδρομή στην Αθήνα, στο Μακροχώρι Ημαθίας. Ήταν περίπου 7:30 το απόγευμα, όταν από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στην κοιλάδα των Τεμπών ο οδηγός ενός φορτηγού που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα Έβρου στην Αθήνα, έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο στο 388ο χιλιόμετρο στην εθνική οδό Λάρισας- Θεσσαλονίκης. Από τη σφοδρή, σύγκρουση 21 μαθητές βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σοβαρά.


Υπόψη ότι ένα άλλο Μακρυχώρι υπάρχει πολύ κοντά στα Τέμπη

Στις 4 Οκτωβρίου 1999 δύο χιλιόμετρα πριν από τα Τέμπη, το λεωφορείο του ΣΦ ΠΑΟΚ Κορδελιού συγκρούστηκε με φορτηγό που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα, με αποτέλεσμα να πέσει σε χαράδρα οκτώ μέτρων. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν 7 νεκροί.


Ειπώθηκε (σωστά) πως και στα τρία πολύνεκρα δυστυχήματα, νέα άτομα είχαν την μακάβρια μερίδα του λέοντος. Από την άλλη μεριά, σχεδόν κανείς δεν πρόσεξε ότι στις 31 Μαρτίου 1987 είχαμε ακόμα ένα θανατηφόρο δυστύχημα με τραίνο στα Τέμπη (στα Λιβερά Ξάνθης αυτή τη φορά, με 4 νεκρούς και πολλούς τραυματίες). Και πάλι ένα επιβατηγό τραίνο συγκρούστηκε με ένα εμπορικό. Και πάλι λίγο πριν από την είσοδο μιας σήραγγας. Και πάλι είχαμε πυρκαγιά όταν άρπαξαν φωτιά δυο βαγόνια που περιείχαν μαζούτ. Και πάλι «πρωταγωνίστησε» ένα νεαρό άτομο: η 27χρονη τροχοπεδήτρια Λεμονιά Χουτουρίδου θυσιάστηκε σώζοντας δεκάδες επιβάτες, όταν τους απομάκρυνε εγκαίρως και μετά προχώρησε μπροστά σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σταματήσει την αμαξοστοιχία. Και πάλι είχαμε ένα δυστύχημα εν μέσω ελληνοτουρκικών –μόλις τρεις μέρες μετά την διευθέτηση της σοβαρότατης κρίσης στο Αιγαίο το Μάρτιο εκείνης της χρονιάς.

Κάποιες ιστορίες από τα Τέμπη είναι συγχρονικά ενδεικτικές.


Μια οικογένεια από το Καστράκι έχασε τρία παιδιά, συγκεκριμένα δύο αδέρφια, ο Νίκος κι ο Δημήτρης Πλακιάς: ο ένας έχασε τα δίδυμα κορίτσια του και ο άλλος τη μοναχοκόρη του. Οι εικοσάχρονες Θώμη και Χρύσα Πλακιά και η πρώτη τους ξαδέλφη Αναστασία Πλακιά σπούδαζαν εδώ και λίγο διάστημα στην Θεσσαλονίκη και το τριήμερο της Αποκριάς αποφάσισαν να το περάσουν μαζί με τις οικογένειες τους στον τόπο καταγωγής τους.


Η δημοσιογράφος, Βιργινία Πισιμίδη αποκάλυψε στην «Κοινωνία Ώρα Mega» ακόμα μια τραγική σύμπτωση στην οικογένεια. Το 2018, στη φονική φωτιά στο Μάτι, έχασαν πέντε άτομα από το συγγενικό τους περιβάλλον. Ακόμα περισσότερο, πρόσφατα οι δίδυμες αδερφές και η εξαδέλφη, βάφτιζαν στο Καστράκι ένα κοριτσάκι. Αλλά έχω αναφερθεί διεξοδικά στο βιβλίο μου Νήματα Νοήματος (https://alloste.gr/non-fiction/117-vembos-nimata-noimatos.html) για όλο αυτό το παράξενο κουβάρι της Ειμαρμένης και στο δίπολο θανάτου-γέννησης


Στα θύματα περιλαμβανόταν επίσης η 23χρονη Ιφιγένεια Μήτσκα από τα Γιαννιτσά. Ένα από τα θύματα του μοιραίου λεωφορείου το 2003, ήταν ο 16χρονος Γιώργος Μήτσκας. Όταν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των νεκρών, η οικογένεια του τελευταίου στο Μακροχώρι άρχισε να δέχεται συλλυπητήρια τηλεφωνήματα –χωρίς όμως να έχει καμία συγγένεια με την οικογένεια της κοπέλας από τα Γιαννιτσά; Πώς είχε γίνει αυτό; Μα… επειδή η οικογένεια Μήτσκα του Μακροχωρίου είχε κι αυτή μια… Ιφιγένεια, συγκεκριμένα την αδελφή του άτυχου 16χρονου που είχε χάσει τη ζωή του το 2003! Η Ιφιγένεια Μήτσκα του Μακροχωρίου είναι σήμερα 32 χρονών και είναι παντρεμένη με 2 παιδιά…

Γιώργος Μήτσκας, Ιφιγένεια Μήτσκα
Γιώργος Μήτσκας, Ιφιγένεια Μήτσκα

Ιφιγένεια… ένα σπάνιο όνομα που είναι όμως άρρηκτα συνδεδεμένο μυθολογικά με την ακούσια θυσία και τον Τρωικό Πόλεμο. Ή αν θέλετε με την αρχετυπική διαμάχη Ημών και Εκείνων στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Άλλωστε διαβάζουμε ότι ο πατέρας του μηχανοδηγού Νίκου Ναλμπάντη που σκοτώθηκε στα Τέμπη, βρισκόταν σε τουρκικές φυλακές (λόγω καταδίκης για ναρκωτικά) και το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την Τουρκία να εκδώσει τον κρατούμενο πατέρα, κάτι που έγινε τελικά. Άραγε αυτό δεν θυμίζει λίγο την περίφημη (και οικτρή) «διπλωματία των σεισμών» που είχε ξεκινήσει μετά τους ελληνοτουρκικούς σεισμούς του 1999;


Η πλειοψηφία των θυμάτων στην τραγωδία των Τεμπών ήταν φοιτητές και φοιτήτριες, που επέστρεφαν στις σχολές τους μετά από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και το Καρναβάλι. Το οποίο Καρναβάλι τελειώνει με τη θυσία (κάψιμο) του Βασιλιά Καρνάβαλου. Ο «βασιλικός» παράγοντας υπάρχει και στο γεγονός ότι η σύγκρουση έγινε μεταξύ συρμών από «Παλαιά Ελλάδα» προς Θεσσαλονίκη και τούμπαλιν, κοντά στα σύνορα που είχε το ελληνικό κράτος πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους. Απελευθερωτής της Θεσσαλονίκης και κατά συνέπεια Μακεδονίας (+Ηπείρου) υπήρξε ο ομώνυμος παππούς του πρόσφατα τεθνεώτος Κωνσταντίνου.


Αλλά είχαμε κι άλλες «βασιλικές» θυσίες Κωνσταντίνων. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου όταν ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική μετά τις εκλογές του 2023. Κι ο συνώνυμος ξάδελφός του, υπουργός Μεταφορών, παραιτήθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών. Ας μην ξεχνάμε ότι και η «πέτρα του σκανδάλου», ο μοιραίος σταθμάρχης λέγεται Βασίλης Σαμαράς (ο άσπονδος αντίπαλος των Καραμανλήδων). Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο μοναδικός πρώην πρωθυπουργός που παρευρέθηκε στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.


Ο φίλος μου ο Γιώργος Ζαφειρίου το έθεσε ως εξής με βάση τον παράγοντα King Kill 33:


«Άλλωστε ο θάνατος του 33χρονου "Rex Judorum" Ιησού στον Σταυρό είναι που ξεκινά να διαμορφώνει ως πρότυπο την αντίδραση ουρανού και γης στο Βασιλικό Πάθος (τιτάνιοι σεισμοί, έκλειψη ηλίου, κλπ.). Στην πορεία είναι λες και παντού αναπαράγεται αυτοομοιόμορφα το ίδιο μοτίβο, που ταυτίζει Γη και Καίσαρα με τρόπο Συμπαθητικό/Ιερογαμικό. Πέραν αυτού, σε χρονική συνάφεια με το δυστύχημα στα Τέμπη είχαμε και άλλα δύο αρκτικόλεξα Κ.Κ. που "σκοτώθηκαν" προ και μετά του περιστατικό (εννοώντας τους ΚωτσοΚαραμανλήδες που είναι και ομώνυμοι του αρχέτυπου "Εθνάρχη" με όρους... Βιβλικούς)».


Υπόψη πως ο μέσος όρος της ηλικίας των 57 νεκρών σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα στοιχεία είναι λίγο παραπάνω από 33 χρόνια.


Ο «βασιλικός παράγοντας» εκδηλώθηκε και με την απώλεια του 26χρονου Σωτήρη Καραγεωργίου, ανιψιού του γνωστού δημοσιογράφου Χρήστου Ζαμπούνη, ο οποίος είναι το κατεξοχήν «λιβανιστήρι» της βασιλικής οικογένειας του Κωνσταντίνου.


Στο μεταξύ η παντελώς άστοχη λέξη «θυσία» άρχισε να ακούγεται από πρωθυπουργικά, δημοσιογραφικά και άλλα χείλη, αναφερόμενα στην τραγωδία των Τεμπών. Κανονικά «θυσία» είναι η εκούσια απώλεια προκειμένου να επιτευχθεί κάποιος στόχος και κάποιες φορές έχει μαγικοθρησκευτικό χαρακτήρα. Τι σόι «εκούσια θυσία» ήταν μια τεχνολογική καταστροφή/τραγωδία; Βέβαια στον Πόλεμο των Λέξεων τέτοιες κινήσεις είναι αναμενόμενες. Μικρές λεξούλες που τοποθετούνται «στρατηγικά» ώστε να δημιουργήσουν νέες πραγματικότητες


Από την άλλη, ας επισημάνω ότι η τραγωδία έβαλε τέρμα στις συζητήσεις για διενέργεια βουλευτικών εκλογών στις 9 Απριλίου, ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων.


Μεταξύ των 57 νεκρών περιλαμβάνονται 4 Αναστασίες-Αναστάσηδες. Δεν το λες και τόσο κοινό όνομα. Το πλήθος είναι βέβαια πολύ μικρό για αξιόπιστη στατιστική ανάλυση, αλλά συγκριτικά υπάρχουν 4 Γεώργιοι, 4 Γιάννηδες και 4 Μαρίες (για να δούμε κάποια πολύ κοινά ονόματα). Από την άλλη, στη λίστα με τους 80 τραυματίες που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία μετά το δυστύχημα, υπάρχουν κι εκεί άλλες/οι 4 Αναστασίες/Αναστάσηδες. Ανάσταση = Πάσχα, έτσι; Στους νεκρούς περιλαμβάνονται επίσης ένας Βάιος και μία Βάγια (επίσης όχι και τόσο κοινά ονόματα). Η τραγωδία στα Τέμπη ήταν η αιτία να αναβληθούν οι βουλευτικές εκλογές οι οποίες μέχρι τότε πήγαιναν για 9 Απριλίου –ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων, μια βδομάδα πριν το Πάσχα. Και μετά θα ψάχνονταν για συγκυβέρνηση εν μέσω της τελετουργικής θυσίας του Υιού του Ανθρώπου…


Κι ας αναφέρω εδώ ότι ο τύπος που ακούστηκε να εισηγείται την Απριλίου για τις εκλογές, τοποθετήθηκε απευθείας από τον πρωθυπουργό στην θέση του παραιτηθέντος υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Ναι, ντε, ο πρώην υπουργός Επικρατείας, αυτός που στις 29.4.2021 είχε πει εκείνο το άκρως αποκαλυπτικό για τα περίφημα SMS της περιόδου του ολέθριου εγκλεισμού λόγω του κινεζοϊού: «Υπάρχει πάντοτε στα SMS κι ένας συμβολισμός». Το καθεστώς έδειξε ιδεοληπτική εμμονή στο να διατηρεί το βλακώδες και αναποτελεσματικό μέτρο της αποστολής SMS επί τόσο καιρό. Των SMS προς το «13033» με τα τρία τριάρια που αθροίζονται στον αριθμό εννέα. Ο άνθρωπος που το όνομά του παραπέμπει δυο φορές στον γερακόμορφο Ώρο, το γιο του Όσιρη. Όσο για την σημασία των τριαριών και των εννιαριών σε σχέση με το μαγικοπολιτικό σκηνικό, ανατρέξτε στο άρθρο μου εδώ. Κι όσο για τα 3άρια και τα 9άρια (Κρόνος και Σελήνη;) ανατρέξτε στον πίνακα με τις ημερομηνίες προηγουμένως.


Πας γαρ ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει. Στις 4 Ιουλίου 2022, ο 35χρονος Ανέστης Αντωνόπουλος αυτοκτόνησε με καραμπίνα στο λουτρό του σπιτιού του, στο Μακροχώρι Ημαθίας. Ήταν ένας από τους επιζώντες του τραγικού δυστυχήματος με το πούλμαν των μαθητών στα Τέμπη το 2003. Δυστυχώς όπως φαίνεται, ο Αντωνόπουλος δεν είχε καταφέρει ποτέ να ξεπεράσει τα όσα βίωσε.


Μια μέρα πριν την αυτοκτονία του Αντωνόπουλου, στις 3 Ιουλίου 2022 οι επισκέπτες των Τεμπών αντίκρισαν ένα εντυπωσιακό θέαμα: μια γυναίκα με το πιάνο της. Το πιάνο αιωρούνταν κρεμασμένο από κόκκινα μπαλόνια (και ένα βίντσι βέβαια) δημιουργώντας μια εξωπραγματική ατμόσφαιρα. Το θέαμα ήταν μια ιδέα του σκηνοθέτη Πασχάλη Μάντη και της πιανίστριας του μουσείου της Ακρόπολης Έλενας Ξυδιά με σκοπό να δημιουργηθεί ένα video προώθησης της φυσικής κληρονομιάς της περιοχής. Η Ελένη Ξυδιά, που είναι γνωστή και ως «ιπτάμενη πιανίστρια», έχει εμφανιστεί να παίζει πιάνο και σε άλλες ασυνήθιστες τοποθεσίες. Μια βδομάδα πριν το δυστύχημα στα Τέμπη έπαιξε πιάνο στη μέση της λίμνης της Καστοριάς πάνω σε ειδική πλατφόρμα Υπόψη ότι η λίμνη της Καστοριάς αποκαλείται και Λίμνη των Κύκνων.

Το δυστύχημα στα Τέμπη παρομοιάστηκε με «συμβάν Μαύρου Κύκνου», υπό την έννοια ότι ήταν ένα ολιγοπίθανο και απρόβλεπτο γεγονός που φέρνει μεγάλη αναστάτωση. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ισίδωρος Ντογιάκος, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, είχε αποκληθεί από τον αντιπολιτευόμενο τύπο ως «μαύρος κύκνος της κυβέρνησης Μητσοτάκη» στο πλαίσιο της γνωστής υπόθεσης των υποκλοπών. Μετά την τραγωδία των Τεμπών, ο Ντογιάκος ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ας έχουμε υπόψη ότι ο κύκνος ήταν ιερό ζώο αφιερωμένο στον Απόλλωνα, ενώ ένας μυθολογικός Κύκνος ήταν γιος του Ποσειδώνα και βασιλιάς της Τρωάδας.


O 34χρονος Βάιος Βλάχος από την Καρδίτσα, ήταν κι αυτός ένας από τους νεκρούς της τραγωδίας. Ο αδελφός του, Βαγγέλης που ζει και εργάζεται στην Αργεντινή, παρομοίασε την τραγωδία με εκείνη του Όνσε (Once, σημαίνει 11 στα Ισπανικά), ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Μπουένος Άιρες στις 22 Φεβρουαρίου 2012, κι αυτό αμέσως μετά το τριήμερο του Καρναβαλιού. Στην τραγωδία του Όνσε σκοτώθηκαν 52 άνθρωποι. Και έντεκα χρόνια μετά το «Έντεκα», 57 άτομα σκοτώνονταν στα Τέμπη. Η τραγωδία ονομάστηκε «Έντεκα» από το όνομα του σιδηροδρομικού σταθμού όπου συνέβη, συγκεκριμένα του σταθμού Once de Septiembre (11 Σεπτεμβρίου!). Η ημερομηνία δεν παραπέμπει στο τρομοκρατικό χτύπημα του 2001, αλλά στην επέτειο της Επανάστασης του 1852 εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής υπάρχουν πάμπολλες αλλόκοτες και δυσεξήγητες ομοιότητες που θα εξετάσουμε κάποια άλλη στιγμή.

Τα Τέμπη είναι μια περιοχή με πολύ ενδιαφέρον μυθολογικό και λατρευτικό υπόβαθρο. Ο Ποσειδώνας κι ο Απόλλωνας με την Αρτέμιδα, έχουν δεσπόζουσα θέση –κι αυτό φανερώνει ακόμα μια φορά όλα όσα γράφω εδώ και ένα χρόνο περίπου για την ανάδυση των αρχετύπων. Ο Ποσειδώνας (κατεξοχήν χθόνιος θεός των σεισμών, και αργότερα του υδάτινου στοιχείου) με την τρίαινά του είχε ανοίξει τη δίοδο των Τεμπών για να βρει διέξοδο προς τη θάλασσα το νερό που είχε συσσωρευτεί στην Θεσσαλική Πεδιάδα (αυτό αντιστοιχεί και σε αυθεντικό γεωλογικό συμβάν). Το βασικό σύμβολο-όπλο του Ποσειδώνα είναι η τρίαινα (κάτι που είδαμε κατά κόρον στην ανάλυση της μορφοδιάταξης του Ουκρανικού Πολέμου), μια λέξη που αποτελεί αναγραμματισμό του… «τραίνο»!


Επίσης η κοιλάδα των Τεμπών ήταν αφιερωμένη στη λατρεία του Απόλλωνα, θεού του θρησκευτικού καθαρμού και της μαντικής. Έχουν βρεθεί ίχνη του ιερού του Απόλλωνα Πύθιου. Μετά το φόνο του (θηλυκού) ερπετικού Πύθωνα ο Απόλλων έπρεπε να καθαρθεί στα Τέμπη. Τα Σεπτήρια, που τελούνταν κάθε 9 χρόνια, ήταν αναπαράσταση του εξαγνισμού του Απόλλωνα, στο ναό των Τεμπών με τον εξαγνισμό ενός παιδιού.


Τα Τέμπη συνδέονται και με τον Κάτω Κόσμο επειδή στο σημείο αυτό ένα φίδι (πάλι το ερπετό…) δάγκωσε την Ευρυδίκη η οποία πέθανε, με αποτέλεσμα ο Ορφέας να κατέβει στον Άδη για να προσπαθήσει να την πάρει από εκεί. Η τραγική του αποτυχία φέρνει στο νου το δράμα των νεαρών παιδιών που έχασαν τη ζωή τους ή τον/την σύντροφό τους στο δυστύχημα, νεαρά παιδιά που σκόπευαν να παντρευτούν ή που είχαν πρόσφατα συμμετάσχει σε βαφτίσεις, γάμους κλπ. Πάλι το στοιχείο του Θανάτου σε συνδυασμό με το Γάμο και τη Γέννηση… Άλλωστε ο Ορφέας έψαχνε απαρηγόρητος την αγαπημένη του Ευρυδίκη, όπως απαρηγόρητα έψαχναν τα χαμένα τους ταίρια, ή παιδιά, οι επιζώντες ή οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών.


Ο Απόλλων ήταν ο θεός του οποίου τα βέλη δεν αστοχούσαν ποτέ. Ανατρέξτε στο σχετικό άρθρο μου στο οποίο ανέλυα τη μορφοδιάταξη και τα βέλη. Είχα αναφερθεί και στο περίφημο Ασημένιο Βέλος (την αμαξοστοιχία Intercity) αλλά και στο ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» για κάποια γεγονότα το Μάιο του 2022.


Το πρωί της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου 2023 από θαύμα γλίτωσε ο ένας από τους δυο μηχανοδηγούς του Λευκού Βέλους όταν κορμός δέντρου κυριολεκτικά τρύπησε την αμαξοστοιχία και μπήκε μέσα στο χώρο οδήγησης. Το περιστατικό σημειώθηκε στην αμαξοστοιχία 51 μεταξύ Αγίου Στεφάνου και Δεκέλειας, όταν ο μηχανοδηγός αντιμετώπισε για άλλη μια φορά την πτώση καμένων κορμών στη γραμμή. Πρόκειται για δέντρα που είχαν καεί στη μεγάλη φωτιά της Αττικής το 2021 και ακόμα και σήμερα, 1,5 χρόνο μετά δεν έχουν απομακρυνθεί παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των σιδηροδρομικών.

Στις 4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στο αντιτορπιλικό «Βέλος» (που βρίσκεται αραγμένο στη Θεσσαλονίκη). Κάποιες φιάλες που συγκεντρώθηκαν εξυπηρέτησαν τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Στο μεταξύ τον τελευταίο καιρό, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), ζητά επίμονα την μεθόρμιση του «Βέλους» στο Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου επειδή αυτό είναι εκτεθειμένο σε αντίξοες καιρικές συνθήκες στη Θεσσαλονίκη, εδώ και τριάμισι χρόνια.

Κι ένα άλλο νήμα νοήματος ξεκινά από εδώ. Ο Ορφέας, μαθητής του Απόλλωνα αλλά και ιερέας του Διόνυσου, έψαχνε απαρηγόρητος την αγαπημένη του Ευρυδίκη που είχε χαθεί στα Τέμπη. Εκεί όπου ένα σωρό επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας διαμελίστηκαν. Όπως ο Διόνυσος Ζαγρεύς, αλλά και όπως ο ίδιος ο Ορφέας.


Τα Ανθεστήρια ήταν αρχαία γιορτή που τελείτο τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Η τελευταία μέρα των Ανθεστηρίων ήταν η "Γιορτή των Ψυχών", στην οποία παρέθεταν προσφορές στους νεκρούς. Επικρατούσε το έθιμο οι νέοι της Αττικής να ανεβαίνουν σε αιώρες για να θυμηθούν μια νεκρή, την Ηριγόνη που είχε κρεμαστεί. Αυτό άραγε δεν παραπέμπει στην… αιωρούμενη πιανίστρια των Τεμπών;


Πέραν όμως του Ποσειδώνα και του Απόλλωνα, υπεισέρχεται και η Εκάτη, σκοτεινή θεά συνυφασμένη με τον Κάτω Κόσμο. Στην Θεσσαλία αντιστοιχούσε με την Εν(ν)οδία. Η Εκάτη ήταν και Κλειδούχος (έχει γίνει μεγάλος ντόρος για το περίφημο σιδηροδρομικό Κλειδί 118Α που ήταν σε λάθος θέση), κρατούσε δηλαδή τα κλειδιά του Άδη -αυτό αφορά τη μικρασιατική λατρεία της, κάτι που δημιουργεί ακόμα ένα νήμα προς Τουρκία. Άλλωστε η Εκάτη ήταν και πολιούχος του αρχαίου Βυζαντίου (Κωνσταντινούπολης), και μάλιστα συνήθιζαν να περιφέρον το άγαλμά της στα τείχη της πόλης σε περιπτώσεις που δέχονταν επιθέσεις από εχθρούς/εισβολείς, όπως δηλαδή και οι Χριστιανοί αργότερα με την εικόνα της Παναγίας.


Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν για την ετυμολογία της λέξης «Τέμπη». Παρότι η λέξη είναι άγνωστης προέλευσης, έχει προταθεί η σχέση της με την έννοια «κοίλος», ή πιθανότερα την «τομή». Η ετυμολογική σχέση με το λατινικό Tempus θεωρείται απίθανη. Πλην όμως στην έρευνα της μορφοδιάταξης, η παρετυμολογική έρευνα είναι ισάξια με την ετυμολογική. Κι αυτό παραπέμπει στην έννοια του Χρόνου και της «αντιστροφής» του (δυο αμαξοστοιχίες που κινούνται αντιθετικά) και συγκρούονται λίγο πριν το στόμιο μιας σήραγγας-κουνελότρυπας.


«Τέμπη» όμως δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Υπάρχουν και στην Αριζόνα (Tempe), πολύ κοντά στο Φοίνιξ (το μυθικό πουλί της φωτιάς). Στα οποία αμερικανικά Τέμπη, είχαμε κι εκεί ένα μεγάλο σιδηροδρομικό δυστύχημα με μεγάλη πυρκαγιά, αν και ευτυχώς χωρίς θύματα στις 28 Ιουλίου 2020, πάνω σε μια γέφυρα πάνω από έναν υδάτινο όγκο.


Τέμπη υπάρχουν όμως και στον… Άρη, (Tempe Terra) σχετικά κοντά στο Όρος Όλυμπος (του Άρη) ένα κολοσσιαίο σβησμένο ηφαίστειο. Το οποίο ηφαίστειο Όλυμπος είναι απέναντι από την περιοχή Θαρσίς με τους τρεις πελώριους ηφαιστειακούς κώνους τη διάταξη των όποιων πολλοί ερευνητές έχουν εντοπίσει ότι διαθέτει μια αλλόκοτη ομοιότητα με εκείνη των τριών Πυραμίδων της Γκίζας. Τα δε Τέμπη του Άρη βαφτίστηκαν έτσι από τον πρωτοπόρο Έλληνα αστρονόμο Ευγένιο Αντωνιάδη, ο οποίος γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 1870 στην Κωνσταντινούπολη, ακριβώς 143 χρόνια πριν το δυστύχημα!


Δυο μέρες μετά την τραγωδία, στις 2 Μαρτίου, ανακοινώθηκε η ανακάλυψη μιας κρυφής σήραγγας μήκους εννέα μέτρων πίσω από την κύρια είσοδο της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας -κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ανακαλύψεις


Το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου, λίγες ώρες πριν τη μοιραία σύγκρουση, είκοσι δύο ολόκληρες μέρες μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ένα άλογο (το ιερό ζώο του Ποσειδώνα) κάτω από τα ερείπια! Το άλογο βγήκε σώο και αβλαβές.


Λίγες μέρες πριν τη γιορτή των Αγίων Θεοδώρων, που ήταν και καβαλάρηδες… Κι οι αμαξοστοιχίες στον σιδηρό-δρομο, σαν άρματα που συγκρούστηκαν στον Ιππό-δρομο. Στον Ιππόδρομο που στην Κωνσταντινούπολη ανεβοκατέβαζε αυτοκράτορες, κατά παράδοση.


Το σίδερο, το μέταλλο του πλανήτη Άρη. Η σύγκρουση έγινε Τρίτη, την πλανητική ημέρα του Άρη. Του (πλανήτη) Άρη με τον Όλυμπο, τα Τέμπη και τις Πυραμίδες. Κατά ένα παράξενο τρόπο, στη συλλογική μνήμη το δυστύχημα καταχωρείται ως 1η Μαρτίου. Την πρώτη μέρα του μήνα κατά τον οποίο ετιμάτο ο θεός Άρης τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους Ρωμαίους. Ταυτόχρονα με την σύνοδο Δία-Αφροδίτης στον ουρανό, στο ζώδιο του Κριού. Ζώδιο που κυβερνάται από τον Άρη, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τη νύχτα ο Κριός κυβερνάται από τον Δία!


Και τα μπαλόνια-ΑΤΙΑ; Μα, άραγε δεν πλημμύρισε ο ουρανός μαύρα μπαλόνια στις διαδηλώσεις της 5ης Μαρτίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις; Μαύρα μπαλόνια, μια πρωτοφανής ενέργεια που απ’ όσο ξέρω δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλες περιπτώσεις συλλογικού πένθους στο εξωτερικό, πόσο μάλλον στην Ελλάδα όπου όλα είναι εισαγόμενα.



Τις επόμενες μέρες η συνήθεια με τα μαύρα (αλλά και τα άσπρα μπαλόνια) επικράτησε και διαδόθηκε σε ένα σωρό συλλογικές εκδηλώσεις πένθους σε όλη την Ελλάδα.



Κατά ένα περίεργο τρόπο, η επαύριον των πρώτων διαδηλώσεων για το δυστύχημα, η 6η Μαρτίου ήταν η Ημέρα του Μαύρου Μπαλονιού, η οποία έχει εδραιωθεί από το 2016 στην Αμερική για την διαφώτιση του κόσμου πάνω στην «επιδημία» των οπιοειδών που έχουν κοστίσει τη ζωή σε πολύ κόσμο. Το μαύρο μπαλόνι συμβολίζει τη θύμηση όσων πέθαναν από υπερβολική δόση. Δεν γνωρίζω το ποιος και για ποιο λόγο επέλεξε τα μαύρα μπαλόνια για να συμβολίσει τους νεκρούς των Τεμπών, αλλά είναι άκρως ενδιαφέρουσα η αστραπιαία ταχύτητα (δίκην… βέλους!) με την οποία τα μαύρα μπαλόνια συνδέθηκαν με τις εκδηλώσεις συλλογικού πένθους (όπερ σημαίνει ότι θα τα ξαναδούμε σε αφθονία σε αντίστοιχες περιστάσεις).


Είχαμε και κάποια ενδιαφέροντα απόνερα.


*8-10 Μαρτίου: Χάος έχει προκαλέσει στη Βρετανία η κακοκαιρία «Λάρισα» με ισχυρές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Η κακοκαιρία προκάλεσε την ακύρωση πολλών δρομολογίων τρένων και το κλείσιμο κεντρικών δρόμων, μεταξύ των οποίων και του αυτοκινητόδρομου Μ62, όπου πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν επί ώρες. Η «62» ήταν βέβαια η μοιραία επιβατική αμαξοστοιχία.


*11 Μαρτίου: Με τους σιδηροδρομικούς συρμούς νεκρούς σε ολόκληρη τη χώρα, συνεργείο που εκτελούσε σκαπτικές εργασίες στη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος της Θήβας, εντόπισε δύο άσκαστα πολεμικά βλήματα κάτω από αυτή. Ειδοποιήθηκε η αρμόδια στρατιωτική υπηρεσία για την απομάκρυνση και εξουδετέρωσή τους.


*12 Μαρτίου: Τηλεφώνημα για βόμβα στις 8:40 το πρωί δέχθηκε η ΕΛΑΣ από άγνωστο, ο οποίος ενημέρωσε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στον σιδηροδρομικό Σταθμό Λαρίσης, η οποία θα εκρήγνυτο σε τρεις ώρες. Στις 8:42 ακολούθησε τηλεφώνημα για βόμβα μπροστά στο ξενοδοχείο Stanley στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στις 8:44, υπήρξε 3ο τηλεφώνημα για βόμβα στο ξενοδοχείο Novotel στην οδό Μιχαήλ Βόδα. Ακολούθησε κινητοποίηση και αποκλεισμός δρόμων, για να αποδειχθεί τελικά ότι δεν υπήρχε καμία βόμβα.


*12 Μαρτίου: Σε φρεάτιο στις παρυφές της Λάρισας έπεσε το απόγευμα ένα άλογο. Στο σημείο έσπευσε άμεσα η Πυροσβεστική κι η ΕΜΑΚ. Το περιστατικό, σημειώθηκε λίγο πριν τις 19:00 όταν το άλογο –υπό άγνωστες συνθήκες– βρέθηκε μέσα σε φρεάτιο βάθους 3 μέτρων. Να πούμε εδώ πως η Λάρισα ήταν μια από τις μυθολογικές συντρόφους του Ποσειδώνα. Και όπως μου επεσήμανε ο φίλος και συνεργάτης Αντρέας Σούκερας, η τοπική ομάδα έχει ως σύμβολο το άλογο.

*15 Μαρτίου: Πέθανε ο θρυλικός βετεράνος της ΑΕΚ, Μίμης Παπαϊωάννου. Ο Παπαϊωάννου είχε γεννηθεί στην Νέα Νικομήδεια Ημαθίας, δίπλα στο Μακροχώρι με τα πολυάριθμα θύματα-μαθητές του 2003. (Η Νικομήδεια ή Ιζμίτ ήταν ουσιαστικά το επίκεντρο του τρομερού σεισμού της Τουρκίας το 1999). Ήταν πάλι ο θάνατος ενός «βασιλιά», αφού ο Παπαϊωάννου υπήρξε κάτι σαν «Καίσαρας» για την ΑΕΚ, την ομάδα της Κωνσταντινούπολης. Και σαν τον Καίσαρα πέθανε εις τας Ειδούς του Μαρτίου. Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας στην Βέροια (που έχει το προσωνύμιο Βασίλισσα του Βορρά) πριν καταλήξει στην ομάδα της Βασιλεύουσας, ενώ κομβική στιγμή στην ιστορία του υπήρξε η απόρριψη πρότασης που του έκανε η έτερη «βασίλισσα» Ρεάλ (=Βασιλική) Μαδρίτης. Ο Παπαϊωάννου αγωνίστηκε στην Εθνική Ελλάδος, σημειώνοντας συνολικά 21 γκολ.


Την ίδια μέρα είχε γεννηθεί ο έτερος «βασιλιάς» της ΑΕΚ ο Κώστας Νεστορίδης –από τον οποίο πήρε το «σκήπτρο» της ομάδας ο Παπαϊωάννου. «Ο Βασιλεύς απέθανε, ζήτω ο Βασιλεύς»…


…Τα οποία «απόνερα» είναι πιθανόν δευτερογενείς εστίες «κυματισμών». Αλλά όπως είχε πει κι ο περίφημος Τσαρλς Φορτ, «μπορεί να μετρήσει κανείς την περιφέρεια ενός κύκλου ξεκινώντας από οποιοδήποτε σημείο της».


Με τη διαφορά ότι ο εν λόγω κύκλος είναι ανοιχτός…



3,779 views
bottom of page