top of page

Γοργόνες, Κορωνίδες και Στέμματα: Από τη Βόρεια Κορέα ως το Κρανίδι

Writer's picture: Thanassis VemposThanassis Vempos

Για λόγους που δεν μπορώ να εξηγήσω από εδώ, αυτό το κείμενο είναι το δέκατο και τελευταίο στη σειρά των αναρτήσεων σχετικά με το παράξενο κουβάρι Νημάτων Νοήματος που σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού. Προς το παρόν τουλάχιστον. Αν οι συνθήκες αλλάξουν ίσως υπάρξει νέο κείμενο. Καλό θα ήταν πάντως να κάνετε τον κόπο να ξαναδιαβάσετε όλη τη σειρά των κειμένων (που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου – τα link στο τέλος). Βαριά η καλογερική, το ξέρω, αλλά τίποτα σε αυτό το σύμπαν δεν είναι δωρεάν (ειδικά αυτά που σας πλασάρουνε ως «δωρεάν»). Ούτως ή άλλως, πολλά από αυτά που θα ήθελα, ή που θα μπορούσα, ή που θα μου επιτρεπόταν να αναλύσω, δεν αναλύονται σε τρίτους για ποικίλους λόγους.


Άλλωστε κάποιες σμηνοσειρές γεγονότων συμπλέκονται τόσο με προσωπικές εμπειρίες και αντιλήψεις, που απλώς δεν έχουν κανένα νόημα για έναν τρίτο. Το νόημα είναι –από ένα σημείο και μετά- προσωπική υπόθεση. Αν έχω μάθει κάτι από την πολυετή μου θητεία στην έρευνα του ανορθόδοξου, είναι το πότε πρέπει να μιλάω και σε ποιους.

Μπροστά στη Σφίγγα με τις 4 αρετές της

Έβλεπα τις προάλλες το «Inferno» βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Νταν Μπράουν κι είχα κολλήσει στην σκηνή όπου ο Τομ Χανκς και οι «καλοί», στην περίφημη υπόγεια Κιστέρνα της Κωνσταντινούπολης, κυνηγούν τους «κακούς» προσπαθώντας να αποτρέψουν την διασπορά ενός άκρως θανατηφόρου ιού (χειρότερου από τον κορωνοϊό, εάν φυσικά υπάρχει κάτι χειρότερο!) που θα αφανίσει την ανθρωπότητα. Έχοντας επισκεφτεί το μέρος, θυμήθηκα το πελώριο κεφάλι της Μέδουσας που βρίσκεται στη βάση ενός από τους πολυάριθμους κίονες. Φυσικά το δοχείο με τον ιό βρισκόταν εκεί ακριβώς.

Η Μέδουσα ή Γοργώ, ήταν η μία από τις τρεις μυθικές Γοργόνες, έτσι δεν είναι; Στις 15 Απριλίου ανακοινώθηκε: «Η Disney θρηνεί – ‘Ορφανή’ η Μικρή Γοργόνα». Γιατί; Επειδή πέθανε η 91χρονη animator Ανν Σάλλιβαν η οποία εκτός από τη «Μικρή Γοργόνα» είχε συμμετάσχει και στην δημιουργία ταινιών που θεωρούνται κλασικές, όπως το «Lion King». Αν το King σας παραπέμπει στο στέμμα (κορώνα), καλά σας παρέπεμψε. Άλλωστε η Ανν Σάλλιβαν πέθανε μετά από επιπλοκές που παρουσίασε λόγω κορωνοϊού.

Στο μεταξύ μια άλλη γοργόνα ήρθε στην επικαιρότητα σε σχέση με την Disney και τον Τομ Χανκς. «Η Disney Plus λογοκρίνει τα οπίσθια της Ντάρυλ Χάννα που φαίνονται στην ταινία «Η Γοργόνα» (Splash) με τον Τομ Χανκς. Στην ταινία η Ντάρυλ Χάννα βγαίνει από τη θάλασσα γυμνή, καλύπτοντας τα επίμαχα σημεία με τα μακριά ξανθά μαλλιά της. Όμως η Disney, που τον περασμένο Φεβρουάριο απέκτησε τα δικαιώματα για το streaming της ταινίας, θεώρησε το γυμνό ακατάλληλο και αποφάσισε να αλλάξει τις σκηνές». Α, ναι, τη «Γοργόνα» την είχε σκηνοθετήσει ο Ρον Χάουαρντ, που σκηνοθέτησε και το «Inferno».

Δυο μέρες μετά το «Inferno», στις 20 Απριλίου έβαλα να δω το ανούσιο φιλμ «Lighthouse» στο οποίο τελικά το μόνο που άξιζε ήταν η Valeriia Karaman, η οποία φυσικά υποδύεται μια… γοργόνα την οποία φαντασιώνεται συνέχεια ο εις εκ των δυο ψυχασθενικών πρωταγωνιστών. Στο καπάκι, μετά το φιλμ, εμφανίζεται η ανάρτηση μιας διαδικτυακής φίλης με τη φωτο μιας γοργόνας και ενός δύτη. Ωπ, λέω, σμηνοσειρά εν όψει! Ψάχνω λιγάκι τις ειδήσεις της ημέρας και βρίσκω αμέσως τα εξής:


* «Έβαλε τα λευκά γάντια στα χέρια της, μία μάσκα στο πρόσωπο και... παντελόνι γοργόνας και πήγε σε βράχο δίπλα στο East River της Νέας Υόρκης, στέλνοντας το μήνυμά της μέσω βίντεο στα social media: ‘Φόρα τη μάσκα σου, φόρα τα γάντια σου και πρόσεχε εκεί έξω’. Η Cathie Boruch δουλεύει ως ρεσεψιονίστ την ημέρα και ως κωμικός το βράδυ».


* Μια μέδουσα φωτογραφήθηκε στα διαυγή (προς το παρόν) κανάλια της πληγείσας από την πανδημία Βενετίας.


*Μια «γοργόνα» του 19ου αιώνα (προϊόν απάτης φυσικά) φιγούραρε ως κορυφαία υποψηφιότητα για το πρώτο βραβείο σε έναν διαδικτυακό διαγωνισμό μουσείων στο tweeter, με θέμα το πιο ανατριχιαστικό έκθεμα.

Την επόμενη μέρα, 21 Απριλίου, διαβάζω μια είδηση για έναν εξωπλανήτη του άστρου Φομαλχώ ο οποίος έγινε πλανήτης-φάντασμα επειδή εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, ίσως μάλλον επειδή δεν ήταν τελικά πλανήτης, αλλά σμήνος από αστεροειδείς, αποτέλεσμα πιθανής πλανητικής σύγκρουσης. Έλα που πιο πριν είχα «κολλήσει» σε δυο DVD της συλλογής μου, αυτά τα δυο:

Ο εξωπλανήτης είχε το όνομα Dagon - Δάγων –από την περίφημη σημιτική θεότητα η οποία αναπαρίσταται ως μισός άνθρωπος, μισός ψάρι. Σαν τον περίφημο μεσοποταμιακό Ωάννη δηλαδή, ή σαν μια αρσενική γοργόνα. Άλλωστε ο Φομαλχώ είναι το α του Νότιου Ιχθύος.

Θυμάστε που λέγαμε για τον κομήτη ATLAS που διασπάστηκε και μάλλον τελικά δεν θα αποτελέσει το περίλαμπρο θέαμα που περιμέναμε. Άτλας λέγεται επίσης και ο πρώτος σπόνδυλος του ανθρώπου, ο οποίος είναι ριζικά διαφορετικός από τους άλλους 32. Δεν έχει σώμα και μοιάζει με στεφάνι (ή στέμμα-κορώνα, αν θέλετε). Ο άτλαντας, στηρίζει το κεφάλι, όπως ο μυθικός Άτλαντας στήριζε τον ουρανό. Το κεφάλι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η έδρα του εγώ. Η διάσπαση του κομήτη Άτλαντα, θα μπορούσε να αντιστοιχιστεί με τη συντριβή του εγώ αμέτρητων ανθρώπων στον πλανήτη που είδαν την καθημερινότητά τους να γίνεται θρύψαλα εξαιτίας της πανδημίας. Αλλά... όπως πάνω, έτσι και κάτω…

Στους ουρανούς συμβαίνουν διάφορα τώρα τελευταία, που αφορούν κομήτες. Από την Αυστραλία εντοπίστηκε ένας νέος, ο κομήτης SWAN (C/2020 F8) (δηλαδή Κύκνος), κι αυτός στον αστερισμό του Νότιου Ιχθύος. Έχουμε πει κάμποσα για το «Συμβάν του Μαύρου Κύκνου». Δεν είπαμε όμως το άλλο. Στις 28 Απριλίου ανακοινώθηκε πως μια άσκηση του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) το 2016, προέβλεψε τι θα συνέβαινε στη Βρετανία αν η χώρα επλήττετο από μια πανδημία, καλή ώρα σαν κι αυτή που ζούμε. Τα αποτελέσματα ήταν, λέει, «πολύ ανατριχιαστικά για να δημοσιευτούν». Οι πλήρεις λεπτομέρειες παραμένουν διαβαθμισμένες –αν και έγινε γνωστό πως μια τέτοια πανδημία θα έκανε το βρετανικό ΕΣΥ να καταρρεύσει. Και το όνομα της άσκησης; Cygnus ( = Κύκνος).

Αναφερθήκαμε στην περίεργη «αντιποδική» σχέση Ιταλίας-Νέας Ζηλανδίας. Και εν μέσω ενός πρωτοφανούς Πάσχα που γιορτάστηκε με περίεργο τρόπο, με τον κορωνοϊό να πλήττει ανελέητα τη Βόρεια Ιταλία, δεν είναι τυχαίο που η κορώνα (ακάνθινο στεφάνι για την ακρίβεια) και τα καρφιά, δηλαδή τα σημαντικά στοιχεία των Παθών του Ιησού, αντιστοιχούν σε κάποιες περίεργες απεικονίσεις των θεών των Μαορί, της αυτόχθονος φυλής της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι αναπαρίστανται ως... καρφιά!

Στις 29 Απριλίου πέθανε ο Ινδός ηθοποιός Ίρφαν Καν που μεταξύ άλλων είχε παίξει και στο «Inferno» με τον Τομ Χανκς. Είχε παίξει επίσης και στο «Η Ζωή του Π», στο οποίο υποδύεται τον «Π» ενήλικα. Ο «Π» αναγκάζεται να συμβιώσει με έναν τίγρη πάνω σε μια βάρκα στον ωκεανό, με άμεσο κίνδυνο να καταβροχθιστεί. Ο τίγρης λέγεται Ρίτσαρντ Πάρκερ, όπως ο νεαρός ναύτης που φαγώθηκε από τους συναδέλφους του όταν το πλοίο τους ναυάγησε (μια πραγματική ιστορία του 19ου αιώνα που «προέβλεψε» αλλόκοτα ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε σε μυθιστόρημά του). Και φυσικά μια από τις πλέον πασίγνωστες ναυτικές τραγωδίες με κανιβαλισμό ήταν το περίφημο ναυάγιο της γαλλικής φρεγάτας «Μέδουσα».


22 Απριλίου: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί πτώση κατά 75% στις εισαγωγές με αιτία το έμφραγμα του μυοκαρδίου, στις καρδιολογικές κλινικές των νοσοκομείων όλης της Ευρώπης. Πιθανόν να οφείλεται στον πανικό που επικρατεί και στη μη προσέλευση των πασχόντων, διότι όπως ξέρουμε οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν από τίποτε άλλο πλέον, εκτός από κορωνοϊό. Πιθανόν να υπάρχει και κάτι άλλο, λιγότερο «ορθόδοξο». Εκ πρώτης όψεως έχουμε μια συγχρονική σχέση: κορωνοϊός - στεφάνη – νοσήματα της στεφανιαίας. Αν ισχύει ότι οι πάσχοντες δεν πάνε νοσοκομείο επειδή φοβούνται τον κορωνοϊό, έχουμε ακόμα μια εγκληματική τρομολαγνική ενέργεια εκ μέρους των ΜΜΕ, κάτι που θα φανεί πιθανόν όταν θα δημοσιευτούν τα στατιστικά δεδομένα που θα δείχνουν ραγδαία αύξηση θανάτων από καρδιαγγειακά την εποχή της πανδημίας. Απλούστατα, επειδή όσοι νόσησαν και δεν διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, πέθαναν σπίτι τους.


Στο μεταξύ στα μέσα Απριλίου οργίασαν οι φήμες για πιθανό θάνατο ή/και ασθένεια του Βορειοκορεάτη πατερούλη-μπούλη Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι φήμες μιλούσαν για επιπλοκές εγχείρησης για στεφανιαίο νόσημα. Κι αυτό γιατί η 15η Απριλίου, η Ημέρα του Ήλιου και μεγάλη γιορτή για τη Βόρεια Κορέα, ήλθε και παρήλθε χωρίς εμφάνιση του μπούλη. Τελικά ο μπούλης εμφανίστηκε και δυστυχώς είναι καλά στην υγεία του. Όμως ανήμερα της βορειοκορεάτικης Ημέρας του Ήλιου, πέθανε ο Αμερικανός κινηματογραφιστής Άλλεν Νταβιώ (από κορωνοϊό, φυσικά), ο οποίος ήταν γνωστός για τη συνεργασία του με τον Στήβεν Σπήλμπεργκ σε ταινίες όπως η ο «ΕΤ», και η «Αυτοκρατορία του Ήλιου». Την ίδια μέρα συμπληρώθηκαν και 108 χρόνια από την τραγωδία του «Τιτανικού», ένα γεγονός που σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής, λίγο πριν την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο αριθμός «108» έχει αρκετές ενδιαφέρουσες προεκτάσεις, αλλά δεν είναι επί του παρόντος. Ψάξτε το λίγο μόνοι σας. Μπορείτε.

Στο μεταξύ σκεφτόμουν πως ο κορωνοϊός μοιάζει μορφολογικά με το σύμβολο της Χαοτικής Μαγείας, αλλά και με το σύμβολο που ορισμένοι επιλέγουν για την εντροπία. Εμένα βασικά πάντα μου θύμιζε παλιές ναυτικές νάρκες, κι όταν είδα ένα τέτοιο χιουμοριστικό meme, κατάλαβα πως κι άλλοι διέκριναν αυτή την ομοιότητα. Δεν περίμενα όμως ότι, την ημέρα που θα έβλεπα αυτό το meme, μια γερμανική ναυτική νάρκη βάρους ενός τόνου εντοπίστηκε στη Νέα Μηχανιώνα από αλιευτικό, το οποίο κατόπιν τη μετέφερε στο λιμάνι.

Από το Πάσχα η περιοχή Ερμιονίδας βρέθηκε στο προσκήνιο, καθώς εκατοντάδες κρούσματα εντοπίστηκαν στο Κρανίδι, στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» όπου στεγάζονται εκατοντάδες λαθρομετανάστες. Πιθανολογείται πως ο φορέας που μόλυνε τους άλλους ήταν «εισαγόμενος», από την Ολλανδία. Ίσως όλα ξεκίνησαν από την επίσκεψη που λέγεται ότι έκαναν ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος και η σύζυγός του, οι οποίοι στα μέσα Μαρτίου βρέθηκαν στη βίλα που διατηρούν από το 2012 μαζί με δεκάδες άτομα προσωπικό. Η βίλα βρίσκεται στη θέση Δορούφι μόλις 5 χιλιόμετρα από το Κρανίδι. Γείτονας του βασιλιά, είναι ο Σων Κόννερυ που διαθέτει κι αυτός βίλα στην περιοχή, ένας πασίγνωστος σταρ (=άστρο = ήλιος = στέμμα).


Λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο κόλπος της Κοιλάδας που «φράσσεται» από τη γραφική νησίδα Κορωνίδα, η οποία ανήκει στην γνωστή εφοπλιστική οικογένεια Λιβανού. Την Κορωνίδα ενδιαφερόταν να αγοράσει προ ετών ο γνωστός σταρ (άστρο = ήλιος = στέμμα) του Χόλιγουντ, Τζώννυ Ντεπ. Το Κρανίδι, σύμφωνα με μια εκδοχή, πήρε το όνομά του από το νησάκι αυτό. Αφήστε που παραπέμπει και στον Κρόνο, για τον οποίο έχω γράψει τόσα που δεν μπορώ να επαναλαμβάνομαι.

Η Κορωνίδα ήταν μια ερωμένη του θεού Απόλλωνα (ξέρετε, εκείνου που όταν τα έπαιρνε στο κρανίο, εξαπέλυε τα βέλη του [= ιούς, αρχαιοελληνιστί]). Η Κορωνίδα ήταν έγκυος, και ο ζηλιάρης Απόλλωνας δυσαρεστήθηκε όταν ένας κόρακας του αποκάλυψε ότι η ερωμένη του επρόκειτο να παντρευτεί ένα θνητό. Αρχικά, τιμώρησε τον κόρακα, αλλάζοντας το λευκό του φτέρωμα, στο γνωστό μας μαύρο. Κατόπιν τιμώρησε την ερωμένη του καίγοντάς την. Πριν η Κορωνίδα γίνει στάχτη, ο Απόλλωνας διέσωσε το έμβρυο που έφερε στη μήτρα της. Ξέρετε ποιο ήταν το παιδί της; Ο Ασκληπιός, ο περίφημος θεός της ιατρικής. Στον οποίο η θεά Αθηνά είχε δώσει το περίφημο αίμα της Μέδουσας, που μπορούσε να αποτελέσει τόσο ισχυρότατο δηλητήριο, όσο και ισχυρότατο φάρμακο.


Λέτε να γλίτωνε εύκολα μια τέτοια τοποθεσία από τα νύχια του κορωνοϊού;


Τα 9 προηγούμενα επεισόδια του σίριαλ:










1,397 views
bottom of page