H παραδοσιακή UFOλογία είναι νεκρή εδώ και πολλά χρόνια, σε σημείο που ο ίδιος ο όρος έχει καταντήσει απαξιωτικός. Πλην όμως κάποιοι μεμονωμένοι ερευνητές εξακολουθούν να διατυπώνουν ενδιαφέρουσες ιδέες. Ενας απο αυτούς είναι ο Ισπανός φίλος και συνεργάτης μου Jose Antonio Caravaca, ο οποίος έχει καταστρώσει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο φαινόμενο των ΑΤΙΑ. Το παρακάτω άρθρο υπάρχει εδώ στα Ισπανικά. Άλλα ενδιαφέροντα δικά του post υπάρχουν εδώ. Και κάποια άρθρα του υπάρχουν στα Αγγλικά εδώ.


ΑΤΙΑ: Η Εξίσωση της Διαστρέβλωσης

Του Jose Antonio Caravaca

Σύμφωνα τη Θεωρία της Διαστρέβλωσης, η πραγματική φύση των στενών επαφών με ΑΤΙΑ οφείλεται σε κάτι πολύ διαφορετικότερο απ’ αυτό που αποδέχεται η Εξωγήινη Υπόθεση. Αυτή η θεωρία προτείνει ότι η αλληλεπίδραση/ ψυχική επικοινωνία μεταξύ ενός άγνωστου εξωτερικού παράγοντα και της ψυχής των μαρτύρων μπορεί να οδηγήσει σε μια απίστευτη εμπειρία των συναντήσεων με τα αεροσκάφη και τα ανθρωποειδή που αποκαλούνται «μη ανθρώπινης» προέλευσης.

Ο καρπός αυτής της «ψυχικής συμβίωσης» είναι η δημιουργία ενός «φανταστικού σενάριου» περί δήθεν εξωγήινων επισκέψεων όπου το «σκηνικό» και «οι χαρακτήρες» αλληλοσυμπλέκονται και, παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως να έχουν υλικό περιεχόμενο, στερούνται συνέχειας και σταθερής ύπαρξης στο σύμπαν. Ως εκ τούτου , αυτά που βλέπουν οι μάρτυρες δεν είναι παρά απλώς μια «στρεβλωμένη» φαντασίωση του περιεχομένου του ασυνείδητου του παρατηρητή, η οποία όμως τελεί υπό τον έλεγχο ενός άγνωστου παράγοντα. Εάν αυτή η υπόθεση είναι αληθής, ο ρόλος και η επιρροή του μάρτυρα στην «ανάπτυξη» της εμπειρίας είναι πολύ πιο σημαντικά από όσο μέχρι σήμερα νομίζαμε. Αν οι ερευνητές είχαν «διεισδύσει» στο μυαλό των παρατηρητών αναζητώντας την πραγματική προέλευση των οπτικών ή εννοιολογικών εμπειριών που αναπαριστώνται στις στενές επαφές, δεν θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες.

Η Betty Hill είπε πως μέσα σε ένα ΑΤΙΑ είχε δει έναν αστρικό χάρτη με «λωρίδες διαστημικής κυκλοφορίας». Περιέργως, στο γραφείο της υπήρχε ένας χάρτης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που απεικόνιζε την απόβαση στη Νορμανδία, ο οποίος είχε πολλές ομοιότητες με τον υποτιθέμενο «εξωγήινο χάρτη».

Έτσι, η Θεωρία της Διαστρέβλωσης πρεσβεύει ότι, γνωρίζοντας πληροφορίες μόνο για το ένα από τα δυο μέρη που απαρτίζουν αυτό το είδος της εμπειρίας -το μάρτυρα ή τη στενή επαφή- μπορούμε να "μαντέψουμε" το άλλο μέρος με ακρίβεια. Πρόκειται για ένα φαινόμενο «από κοινού πνευματικής δημιουργίας» μεταξύ ανθρώπινου νου και ενός εξωτερικού παράγοντα. Για παράδειγμα, αν έχουμε διαβάσει ότι το ΑΤΙΑ διέθετε μορφή που έμοιαζε με ελικόπτερο είναι πολύ πιθανό ο μάρτυρας να έχει κάποια σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις (είναι στρατιωτικός, ή είναι πολίτης που ζει κοντά σε στρατιωτική βάση, ή είναι γνώστης θεμάτων της αεροπορίας, κ.λπ.). Ή αν για παράδειγμα ο μάρτυρας έχει γνώση ενός συγκεκριμένου πεδίου (είναι φαν της Αιγυπτιολογίας , των ηλεκτρονικών ειδών, των όπλων, κ.λπ.), αυτό είναι πιθανό να αντικατοπτρίζεται στην υποτιθέμενη συνάντηση του με τους εξωγήινους (ΑΤΙΑ σε σχήμα πυραμίδας , ΑΤΙΑ με τροχούς ή κεραίες, ένοπλα ανθρωποειδή). Στην πραγματικότητα, για να πιστοποιηθεί η ψυχική σύνδεση με το θέμα των ΑΤΙΑ, σημειώνουμε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των αναφερόμενων περιστατικών με ανθρωποειδή που μοιάζουν με το «ανθρωπάκι της Michelin» έχουν συμβεί στη γαλλική επικράτεια, απ’ όπου προέρχεται αυτό το διάσημο εμπορικό σήμα ελαστικών και όπου αυτό το λογότυπο θα ήταν πιο έντονα αποτυπωμένο στο ασυνείδητο των μαρτύρων. Ούτε είναι τυχαίο ότι πολλοί επιβάτες ΑΤΙΑ που παρατηρήθηκαν από παιδιά, φέρουν όπλα, τα οποία αποτελούν ένα ιδιαίτερα λανθάνον στοιχείο στη φαντασία των παιδιών. Μπορούμε επίσης να εφαρμόσουμε αυτό τον κανόνα στα πιο παράξενα και ιδιαίτερα στοιχεία της εμπειρίας, για τα οποία δεν υπάρχει καμία αντιστοιχία με άλλα περιστατικά. Αυτά, επειδή είναι χαρακτηριστικά των ιδιαίτερων και ατομικών χαρακτηριστικών της ψυχής του μάρτυρα, προφανώς δεν μπορούν να έχουν ομοιότητες με στοιχεία άλλων περιπτώσεων ΑΤΙΑ. Αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά μπορούν να παράσχουν ένα κλειδί για την κατανόηση του φαινομένου που αντιμετωπίζουμε. Τα ερωτήματα που πρέπει να ρωτήσετε θα είναι: γιατί ένας μάρτυρας βλέπει ένα ΑΤΙΑ με μορφή πυραμίδας; Γιατί ο ιπτάμενος δίσκος είχε το συγκεκριμένο σχήμα; Γιατί είχε το τάδε σύμβολο στην ατράκτο; Γιατί ο επιβάτης του διέθετε τη συγκεκριμένη μορφή; Γιατί οι επιβάτες μίλησαν με το μάρτυρα σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα και όχι σχετικά με ένα άλλο; ...

Ο William Laxton, ο οποίος εργαζόταν σε μια στρατιωτική βάση, παρατήρησε στην άτρακτο ενός ΑΤΙΑ μερικά γράμματα και αριθμούς, τοποθετημένα κάθετα, τα οποία έμοιαζαν με διαστρεβλωμένο το ακρωνυμίο «USAF».

Μερικά σχετικά παραδείγματα. Ο William Laxton (Texas, 1966) εργαζόταν σε βάση της USAF. Αν αναρωτηθούμε τι είδους στενή επαφή θα μπορούσε να βιώσει, προφανώς σε αυτήν θα αναδεικνύονταν παράμετροι που είχαν σχέση με το στρατό. Πράγματι ο μάρτυρας παρατήρησε ένα ΑΤΙΑ σχήματος ελικοπτέρου που είχε σύμβολα (γράμματα και αριθμούς) που έμοιαζαν με εκείνα που φέρουν τα αεροπλάνα ή τα ελικόπτερα, και το οποίο είχε περισσότερες πιθανότητες να ήταν επανδρωμένο από ένα ανθρωποειδές με στρατιωτική περιβολή. Ο Tad Jones ( West Virginia, 1967) παρατήρησε ένα σφαιρικό ΑΤΙΑ με κεραίες, έλικες, τροχούς και πόδια. Το σκάφος έμοιαζε με οικιακή ηλεκτρική συσκευή ή gadget. Τι είδους παρατηρητής θα είχε τέτοιο είδος εμπειρίας; Ο μάρτυρας εργαζόταν σε κατάστημα πώλησης ηλεκτρικών οικιακών συσκευών. Η κα Marianne (New Berlin , Νέα Υόρκη, 1964) παρατήρησε «εξωγήινους» να επισκευάζουν ένα «διαστημόπλοιο» με τη βοήθεια του πληρώματος ενός άλλου σκάφους. Η μάρτυρας είδε ανθρωποειδή να χρησιμοποιούν μια εργαλειοθήκη . Η βιογραφία της κας Marianne παρέχει τεκμήρια της προέλευσης αυτού του επεισοδίου. Όταν η μάρτυρας διέμενε στο αγρόκτημα του πατέρα της, παρακολουθούσε τις επισκευές ρουτίνας των γεωργικών μηχανημάτων, στις οποίες μερικές φορές συνεργάζονταν και οι γείτονες. Ο Juan Gonzalez Santos (Algeciras , Cadiz , Ισπανία, 1981) παρατήρησε ένα ΑΤΙΑ που έμοιαζε με διαστημόπλοιο της NASA και έφερε μια σβάστικα. Η κατάθεσή του φανέρωσε ότι εβδομάδες πριν είχε δει ένα ντοκιμαντέρ για την προσσελήνωση και περιέργως το σύστημα προσγείωσης του υποτιθέμενου ΑΤΙΑ είναι ταυτόσημο με εκείνο του διαστημοπλοίου της NASA .

Το ΑΤΙΑ που παρατηρήθηκε από τον Juan Gonzalez Santos έμοιαζε ύποπτα με το σκάφος που χρησιμοποίησε η NASA για την κατάκτηση της Σελήνης. Είναι ενδιαφέρον ότι ο μάρτυρας είχε δει ένα σχετικό ντοκιμαντέρ λίγο πριν από την εμπειρία του.

Αλλά το βασικό ερώτημα αυτής της συνάντησης είναι εκείνο σχετικά με την προέλευση του παρατηρηθέντος συμβόλου (της σβάστικας) στην ψυχή του μάρτυρα. Αποκαλύφθηκε πως ο Juan Gonzalez Santos είχε μανία με θέματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα της γερμανικής πλευράς. Στο ίδιο μοτίβο, ο αστυνομικός Lonnie Zamora (Socorro, Νέο Μεξικό, 1964) παρατήρησε ένα σύμβολο στην άτρακτο ενός ΑΤΙΑ. Κατά ύποπτο τρόπο, το σύμβολο που είδε ο Zamora ήταν παρόμοιο με σήμα κυκλοφορίας της τροχαίας. Αν γυρίσουμε στην περίπτωση του Laxton τα γράμματα και οι αριθμοί που ήταν αποτυπωμένοι στην πλευρά του ΑΤΙΑ σχημάτιζαν «διαστρεβλωμένη» τη λέξη USAF (πανταχού παρούσα σε μια αμερικανική βάση) . Οι πιλότοι Clarence S. Chiles και John B. Whitted (Μοντγκόμερι, Αλαμπάμα, 1948 ) παρατήρησαν ένα επίμηκες ΑΤΙΑ χωρισμένο σε τμήματα, όπως τα αεροσκάφη και οι πύραυλοι της εποχής, και να προωθείται εκπέμποντας φλόγες. Τι άλλο θα μπορούσε να δει ένας πιλότος; Και ένα τελευταίο παράδειγμα: το πιο σημαντικό και διάσημο στοιχείο της εμπειρίας του ζεύγους Hill (Hampshire, 1961) ήταν ο αστρικός χάρτης που παρατηρήθηκε στο εσωτερικό του ΑΤΙΑ. Αν οι ερευνητές είχαν κάνει τον κόπο να επισκεφτούν το χώρο εργασίας της Μπέτι, θα διαπίστωναν ότι στον τοίχο ήταν κρεμασμένος ένας χάρτης του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, και συγκεκριμένα της απόβασης στη Νορμανδία ο οποίος ήταν σχεδόν πανομοιότυπος με το «πλάνο των διαστημικών διαδρομών». Σύμφωνα με αυτά τα παραδείγματα, το πιο προφανές συμπέρασμα είναι ότι μέχρι στιγμής έχουμε κάνει τις λάθος ερωτήσεις.

Αν ο αναγνώστης τολμήσει να εφαρμόσει αυτήν την " εξίσωση" στις στενές επαφές του επιφυλάσσονται πολλές εκπλήξεις ...